Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRVENI KRIŽ Pomoć svaki dan do kraja godine

Topli obrok spas je za 60 staraca

21.01.2009.
u 18:23

Rasplakala se starica Ljubica Mazalica kada je u svojoj kući primila topli obrok i doznala da će tako biti svaki dan sve do do 30. prosinca ove godine. Pomoć za 60 starih, nemoćnih i usamljenih Glinjana s divljih i otuđenih brda Banovine došla je kao pravi spas.

Bez liječnika i trgovine
– Do kraja godine osigurali smo sredstva za svakodnevnu dostavu toplog obroka. Kada predam jelo, donesem koje drvo, naložim vatru i žurim dalje da topli obrok dostavim na svih 60 adresa, sve do dvadeset i pet kilometara udaljenog Dušana Kalanja s kućnog broja 143 u Velikom Gradcu. Star i sam živi u rijetko naseljenom selu, u kojem nema trgovine, autobusne linije i liječnika – kaže Marko Filetić. Tek je završio srednju školu i ovo mu je prvi posao u životu.

– Sa 13 godina u 2. svjetskom ratu, u zbjegu sam se smrznula i oboljela od dječje paralize. Muž mi je umro prije ovog zadnjeg rata. Nemam mirovinu. Živim sama od 500 kuna socijalne pomoći. Jedina kći živi s obitelji u Srbiji. Vatru mi loži susjeda i ovaj dečko kada donese jelo – kaže Mara Baždar, 78 godina.

Milka Piškor (75) ne može ustati iz kreveta. Leži u toploj kuhinji. Vatru je naložila susjeda. Ostatak kuće ne grije. Voda se zaledila u cijevima. Udovica je i živi sama. Kaže da ne može disati. Zvala je hitnu pomoć i bolje je nakon dobivene injekcije. Nema apetita, pa je zamolila da topli obrok ostave na stolu.

Potrebe puno veće
– Projekt izvaninstitucionalne pomoći za siromašne, starije, teško pokretne ili nepokretne osobe, koje žive same, obuhvaća 60 osoba i traje do 31. studenoga 2009. godine. Potrebe su, međutim, puno veće. Nadamo se da ćemo po završetku projekta, koji se odvija po strogim pravilima Svjetske banke, biti dobro ocijenjeni i dobiti dodatna sredstva kojima bismo obuhvatili veći broj usamljenih staraca.

Vrijednost projekta je 687.000 kuna i uglavnom ga financira Ministarstvo regionalnog razvitka. Za provedbu projekta nabavljeno je vozilo koje ostaje u vlasništvu Crvenog križa i otvoreno jedno i pol radno mjesto. Na puno radno vrijeme zaposlen je djelatnik koji dostavlja topli obrok i administrator na pola radnog vremena – kaže Antun Šogorić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?