Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Je li tehnologija prepoznavanja lica ugovor s vragom?

U Kini je uvedeno pravilo da svi novi korisnici pametnih telefona svoju SIM karticu moraju registrirati upravo vlastitim licem, tako se stvara prava baza Kineza koji se potom mogu prepoznati u svakom dijelu zemlje. Tehnologiju prepoznavanja lica koriste za gotovo sve, od plaćanja računa u restoranima, kao ulaznice za koncerte. Negdje čak pod izlikom uštede lice se mora registrirati i u javnim zahodima.
15. siječnja 2020. u 19:47 0 komentara 451 prikaza
Sony je na berlinskom festivalu predstavio svoje nove uzdanice XZ1 i XZ1 Compact s 3D značajkama kamere
Foto: Sony

Tehnologija prepoznavanja lica sve je moćnija i preciznija i samim tim sve je više u upotrebi. Kina je svakako prva zemlja po broju nadzornih kamera na svijetu, a u sljedeće dvije godine imat će 600 milijuna nadzornih kamera koje mogu prepoznati lica.

Skeniranje oka Testiraju na izbjeglicama Skeniranjem oka sve o vama znat će za samo dvije sekunde

Skeniranje lica koristi se doslovno svuda, od plaćanja računa, karti, praćenja prisutnosti studenata na nastavi, u javnom prijevozu, na aerodromima, kolodvorima...

Čak u nekim turističkim atrakcijama ulazak u zahod uvjetovan je skeniranjem lica kako bi se dobio toaletni papir, a sve u ime uštede i smanjenja prekomjerne potrošnje.

Kamere snimaju pješake koji na crveno prelaze cestu i objavljuju ih potom na displejima...Kina je zemlja koja silno želi i jest tehnološki najnaprednija pa je opremila gotovo sve javne površine kamerama za nadzor.

Zaštita od prijevara?!

Usto, početkom prosinca prošle godine uvedeno je pravilo da svi novi korisnici pametnih telefona svoju SIM kartica moraju registrirati upravo vlastitim licem.

račun U SAMO 5 SEKUNDI Uskoro plaćanje računa skeniranjem vena na dlanovima

Još su u rujnu izdane smjernice mobilnim operatorima da implementiraju umjetnu inteligenciju ili neke druge tehnološke metode kako bi provjerile identitet osoba pri registriranju SIM kartica, a sve trgovine koje prodaju SIM kartice od prosinca moraju primjenjivati te standarde.

Ovu mjeru kineske vlasti pravdaju “zaštitom legitimnih prava i interesa građana u cyber prostoru” te tvrde da će se popraviti zaštita građana od telefonskih prijevara i spriječiti preprodaja SIM kartica u sklopu kampanja za cyber sigurnost i antiterorizam.

U sljedeće dvije godine – 600 milijuna kamera

Korisnici mobilnih telefona već su i do sada morali registrirati SIM kartice svojim osobnim iskaznicama ili putovnicama, a mnogi telekomi od prošle godine skeniraju lica.

Mnoge platforme društvenih medija također zahtijevaju od korisnika da se prijave svojim “stvarnim imenom” putem svojih telefonskih brojeva.
 Usto, tehnologija prepoznavanja lica postala je sveprisutna u Kini, od zračnih luka do hotela, web-mjesta, e-trgovine, pa čak i javnih toaleta.

Možda bizarno, ali pod parolom uštede na WC papiru ulazak u neke javne zahode uvjetovano je skeniranjem lica. Jednako tako Kinezi prate koncerte, a prate i studente i njihovo pojavljivanje na nastavi. Privatnost u kineskom slučaju iščezava.

Ankete pokazuju da to građani žele i odobravaju, no postoje i studije koje kažu kako je 80 posto ljudi zabrinuto za sigurnost osobnih podataka koje uz prepoznavanje lica i ekspanziju nadzora zapravo nestaju. 


Kina, tvrde stručnjaci zapravo nema uopće regulaciju koja bi se odnosila na primjenu tehnologije prepoznavanja lica, a na tome sada rade tehnološke tvrtke. Ipak, sve jači nadzor doveo je i do prve tužbe u Kini, što je izazvalo sveopći bunt.

Naime, profesor prava Guo Bing odlučio je tužiti zoološki vrt, točnije Hangzhou Safari Park, jer mu je ulazak uvjetovan skeniranjem lica.

Tvrdi da je kupio godišnju kartu koja stoji 173 eura pri čemu nitko nije rekao da će takvo što postati uvjet za ulazak.

Mobiteli u školi 'nije mu prvi put' Mobiteli su šalabahteri za 21. stoljeće

Zabrinutost za osobne podatke

Objave tužbi na popularnoj platformi Weibo prikupile su više od 100 milijuna pregleda, a mnogi korisnici pozivaju na zabranu prikupljanja takvih podataka.

Dr. Lao Dongyan, profesor prava na sveučilištu Tsinghua u Pekingu, nazvao je zloupotrebu podataka u prepoznavanju lica “nagodbu s vragom”.

Nesretna promocija te tehnologije otvorit će Pandorinu kutiju, uvjeren je profesor, koji dodaje: “Cijena koju plaćamo bit će ne samo naša privatnost već i sigurnost kojoj težimo.”

Prave regulacije ni zakona još nema iako je navodno u pripremi i u međuvremenu se izdaju smjernice. Dr. Lokman Tsui, profesor komunikacije na kineskom sveučilištu u Hong Kongu, kaže da bi se vlada mogla odlučiti na stroge zakone koji ciljaju na zlouporabu podataka, ali ne i na njihovo prikupljanje, prenosi AFP.


Inače, zabrinutost građana porasla je nakon nedavnih izvještaja državnih medija koji su naveli da su tisuće podataka prodane za samo 10 yuana (1,95 USD) nakon što je vlada započela s primjenom registracije mobilnih usluga.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.