Postoje dani kad nam se ne da niti razmišljati o kuhanju, kad smo iscrpljeni nakon posla, pregladnjeli nakon izlaska ili jednostavno lijeni za uopće ustati s trosjeda. Uz to, vani se asfalt topi koliko je vrelo, a na haubi auta mogao bi se ispeći ručak za četveročlanu obitelj. To definitivno nisu trenuci za recepte s dvadeset sastojaka, stajanje uz štednjak ni za kupovinu egzotičnih namirnica koje zvuče kao da su heroji iz japanskih crtića (litchi, durian, rambutan, na vas mislimo).
U tim trenucima želimo nešto poznato, jednostavno i brzo. I fino, naravno. Upravo tada nastupa Podravka ketchup, domaći crveni heroj u bočici koji nikad ne razočara.
A svi smo se barem jednom našli u ovim zabavnim, ali pomalo očajnim situacijama koje su, uz Podravka ketchup, ipak završile sretno:
1. Kad si otvorio hladnjak i shvatio da imaš samo kruh i dobre namjere
Ponedjeljak ujutro, ili još gore – nedjelja navečer. Nije te bilo cijeli vikend, otvaraš navečer hladnjak i imaš scenu kao u dokumentarcima o Aljaski, nepregledna prostranstva hladne praznine. Želudac ti daje do znanja da ga ne zanimaju tvoje najbolje namjere da ga nahraniš već da poduzmeš konkretne korake. Na limunu se već počinje stvarati zelenkasti sloj, pola glavice luka stoji još od početka tjedna i pola kruha je jedino što te može spasiti. Kruljenje u trbuhu zvuči kao novi nastavak "Jurassic parka", ali pogled ti pada na bočicu Podravka blagog ketchupa koja vjerno čeka svojih pet minuta slave.
Režeš kruh, dodaš što imaš (možda malo sira, komadić jaja ili salamu, krastavac) i s nekoliko špricanja Podravka blagog ketchupa odjednom nisi više u svojoj kuhinji, već čekaš u redu nekakvog egzotičnog street fooda u Berlinu. Hrskavo, sočno, poznato i najvažnije, ukusno. Više u životu u nedjelju navečer niti ne treba. Kruh i dobre namjere su, s pravim ketchupom, itekako dovoljni.
2. Nakon noćnog izlaska kad su i fast food restorani odustali od tebe
Znaš onu scenu, izaći ćeš samo na jedno piće navečer, a u međuvremenu je zadnji tramvaj već prošao, fast food zatvara rolete točno pred tvojim nosom, a kombiji već dovoze sutrašnje novine na kioske. Ostaje ti samo da se nekako dovučeš kući s nadom da ima nešto jestivo u kuhinji. I gle čuda, cimer ti je odlučio sačuvati malo pomfrita i pohane piletine od ručka. Krumpir je već malo gumenast, hladan, ali ipak pomfrit!
I taman kad skupiš hrabrosti i kažeš sebi bolje išta nego ništa, otvaraš za svaki slučaj hladnjak, a tamo stoji Podravka ljuti ketchup. Pikantno i slasno, spašava stvar bolje nego taksi u tri ujutro. Odjednom više ne jedeš ostatke ručka, već snack koji ima smisla. Hrskavost možda više nije tu i možda ste ostali bez toplog bureka, ali niste bez dobrog okusa.
3. Kad je ekipa došla na roštilj, a nitko nije kupio umak
Roštilj je započeo sjajno, sunce, roštilj u dvorištu, stara provjerena ekipa, miris mesa širi se zrakom, svi u elementu. A onda, kao grom iz vedra neba, netko pita što se jede uz roštilj i tada svi shvaćate da nema ni BBQ umaka, ni ajvara, ni kajmaka. Panika se širi brže od dima iz roštilja. Ljudi su već panično krenuli gledati na mobitel gdje je najbliži otvoreni dućan, netko predlaže da sami probate napraviti domaću majonezu, netko da probate s jogurtom...
Ali ti, hladan kao led, vadiš Podravka Jalapeno ketchup. Čep klikne kad se otvori, svi ušute, kao u Matoševoj pjesmi. Pileći zabatak, kobasice i kukuruz ćevapi dobiju novo lice, roštilj je spašen, atmosfera se isti čas vraća na maksimum, a ti si junak dana.
4. Kad si dao sve od sebe da skuhaš ručak, ali je ispao, blago rečeno, neukusan
Ima dana koji jednostavno nisu stvoreni za pobjede, bilo da si zakasnio na autobus ili obukao preuske hlače. Ista stvar je i u kuhinji, probao si nešto novo, možda si dodao previše začina, zaboravio sol ili jednostavno bio u svom filmu i krivo pratio recept s interneta. U svakom slučaju, ono što si pripremio još i izgleda dobro, ali okus više podsjeća na Michelinovu gumu nego na zvjezdicu.
Ali, ne predaješ se jer znaš da imaš tajni sastojak za krizne situacije. Podravka ketchup ulazi na scenu, prekriva sve nesavršenosti i jelo odjednom ima smisla. Tanjur opet izgleda primamljivo, a tvoje samopouzdanje se vraća na razinu "mogu ja to". Kuharska čast je spašena, a možda čak netko i traži repete. Ako ima još ketchupa, naravno.
5. Kad je pizza dobra, ali ti znaš da može biti još bolja
Pizza i ketchup, kombinacija koja ne ide jedna bez druge. Razne kombinacije (poput ananasa) dijele ljude i izazivaju rasprave koje traju godinama, ali jedno je sigurno. Možda si naručio dobru pizzu, možda si je čak i ispekao doma (svaka čast na trudu), ali znaš da postoji još jedan dodatni sloj užitka. A taj sloj dolazi u obliku Podravka ketchup Pizza, posebno stvorenog baš za tu situaciju.
Dodaješ ga preko šunke, umačeš masline u ketchup, a rubovi koji bi inače ostali netaknuti sad postaju najbolji dio za kraj. I događa se čudo – pizza više nije samo pizza, nego postaje ona pizza koju si prvi put probao s par godina i mislio si: "Kakvo je ovo božanstvo u odnosu na špinat, mrkvicu i ribanu jabuku?"
Ti više nisi ti – ti si Giovanni iz Napulja, a tvoja tajna je Podravka ketchup Pizza. Puno rajčice, savršen omjer začina i čisti gušt.
Jer kad ništa ne ide kako treba - ketchup uvijek ide
Ako nemaš ideju što jesti, ako ti se ne da kuhati, ako je ručak propao, ako ti je sendvič dosadan ili pomfrit bezukusan i hladan – postoji jedno jednostavno rješenje koje uvijek pali. Nalazi se, vjerojatno, već sad u tvom frižideru, a zove se Podravka ketchup.
I da ne zaboravimo – cijeli taj gušt dolazi od 100% hrvatskih rajčica. Znaš ono kad mama kaže "Domaće je domaće"? E pa, baš to. Nema tu puno filozofije – samo domaće rajčice, od polja do bočice.
Saznaj više o njegovim brojnim licima (i okusima) na zabavno-lice-rajcice.podravka.hr i zapamti, sve je odmah bolje uz malo dobrog ketchupa.
Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.