Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Skeniranjem oka sve o vama znat će za samo dvije sekunde

Novu tehnologiju identificiranja biometrijom UNHCR isprobava u jordanskim kampovima – rezultati su odlični, ali i zabrinjavajući.
19. prosinca 2017. u 20:30 2 komentara 643 prikaza
Skeniranje oka
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

“Please look into the mirror (molim, pogledajte u ogledalo)”, kaže snimljeni nježan ženski glas. Na ekranu računala odmah se pojavljuje crno-bijela slika lijevog oka.

Andrej Plenković ANDREJ PLENKOVIĆ 'Hrvatska je uvijek poštovala ključno europsko načelo solidarnosti'

“Identification completed (identifikacija je dovršena)”, odgovara računalo nakon dvije sekunde. Tako izgleda proces dosad najbrže i najpreciznije identifikacije osoba koji UN isprobava na izbjeglicama u Jordanu.

Skeniranje oka
1 / 13
U nedovršenu zgradu u blizini željezničke stanice u Beogradu uselila se grupa migranata iz blisko-istočnih zemalja.

Široka primjena sustava

UNHCR procjenjuje da zbog rata na Bliskom istoku humanitarnu pomoć treba 13,5 milijuna ljudi. Pet milijuna izbjeglica samo je iz Sirije. Gotovo je nemoguće na efikasan način upravljati dostavom pomoći ljudima smještenim u kampovima. No, tehnologija i ovdje može pružiti ključnu pomoć.

Oko 2,4 milijuna izbjeglica smještenih po jordanskim prihvatnim centrima uključeno je u program identificiranja putem biometrije. Londonska tvrtka IrisGuard s UNHCR-om sklopila je ugovor o korištenju njihova EyeHooda, tehnologije za prepoznavanje osoba putem retine (mrežnice oka).

izbjeglice 'strašni uvjeti' Amnesty optužio Europljane da su sukrivci u zlostavljanju migranata u Libiji

Iako se na prvi mah čini da je dovoljan i otisak prsta, retina je ipak efikasnija jer se formira s navršenih tri godine, za razliku od otiska prsta s oko 13 godina. K tome biometrijsko prepoznavanje daleko je brže, a u kombinaciji s tehnologijom blockchain, na kojoj se temelje kriptovalute, i učinkovitije. Na ovaj način nije moguće da ista osoba istu pomoć zatraži na više različitih mjesta – jednom kada je skener zabilježio preuzimanje pomoći, sustav će to onemogućiti na drugom mjestu usporedbom s bazom podataka UNHCR-a. Drugi je veliki problem za izbjeglice nemogućnost pristupanju čak i vlastitom novcu na bankovnom računu. Tehnologija EyePay i to rješava na isti način. Novčana pomoć UNHCR-a povlači se također skeniranjem retine.

U jordanskim kampovima postavljeni su i sustavi plaćanja u tamo organiziranim dućanima u kojima izbjeglice na isti način mogu i platiti, za svakog od njih u blockchainu zapisana je od UNHCR-a odobrena svota novca. Znatno jednostavnije i sigurnije od ustupanja gotovog novca uz vođenje računovodstva. Račun za to sada više ni ne mora biti otvoren u banci, jer se zapisi o transakcijama vode u blockchainu. I jeftinije je, nema bankovne naknade.

Skeniranje oka
1 / 7
izbjeglice

Nadzornici su elitni špijuni

Međutim, kako pišu njemački mediji koji su vidjeli primjenu ove tehnologije na terenu, izbjeglice iz kampova ne mogu odbiti ulazak u program. U kampu pokraj Ammana dnevno se obradi do pet tisuća ljudi. Izbjeglički kampovi postaju poligon za testiranje napredne tehnologije pri čemu se stvara i velika baza korisnika. Retina se ne mijenja do kraja života, tvrtka IrisGuard može tu bazu koristiti i sljedećih stotinu godina. Nema nikakve regulative privatnosti.

Tragedija na granici Za smrt malene izbjeglice roditelji krive hrvatsku policiju

Imad Malhas, vlasnik IrisGuarda, kaže da izbjeglice javljanjem u UNHCR postaju njihovim građanima sve dok se ne vrate kućama. Ostaje nejasno što se nakon tog trenutka događa s njihovim podacima. Bojazan je velika pogotovo kada se zna da u NO IrisGuarda sjedi Richard Dearlove koji je do 2004. bio ravnatelj britanske tajne službe MI6, kao i Frances Townsend koja je do 2008. bila savjetnica za domovinsku sigurnost američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Njemački Die Zeit piše da je investicijska banka Goldman Sachs uložila novac da IrisGuard stvori mrežu banaka koje će koristiti EyePay. Kome će više trebati kreditna kartica? Plaćat ćemo očima! Ovako će se povećati i sigurnost jer će biti gotovo nemoguće da neki teroristi koriste i po desetak identiteta, kao primjerice Tunižanin Anis Amri koji je lani kamionom na božićnom sajmu u Berlinu ubio 12 ljudi.     

ASEAN: Donald Trump i Rodrigo Duterte NIŠTA OD SUDJELOVANJA Trump povukao SAD iz međunarodnog dogovora o migrantima Emotivni susret Papin naklon Rohindžama: Nećemo okretati glavu od vas Izbjeglice Europski program preseljenja U Hrvatsku stiglo 40 sirijskih izbjeglica iz Turske
Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja