Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

Upoznavanje s onima koje su već instalirane na tablet

Za fotografiranje, snimanje videa i zvuka postoje aplikacije koje su već na tabletu
15. prosinca 2017. u 09:25 1 komentara 564 prikaza
Foto: Thinkstock

Vrijeme je da upoznamo te aplikacije koje dolaze preinstalirane na tablet – barem neke od njih. Postavke smo već opisali, kao i Trgovinu.

Tablet TRGOVINA Bez brige, u ovoj ne morate trošiti novac!

Na tabletima u koje se može ubaciti SIM kartica od mobilnog operatera, tu su i ikone za telefoniranje i slanje/primanje SMS poruka. Telefonirati preko tableta možete preko slušalica s mikrofonom, ili preko speakerphonea (koristeći ugrađene zvučnike i mikrofon). Ako nemate SIM (što, kako smo već napisali, ni ne preporučujemo) svejedno možete obavljati „telefonske“ razgovore preko interneta, koristeći WhatsApp, Viber, Skype… Što se tiče poruka, i njih možete slati istim aplikacijama – samo provjerite (to vrijedi i za telefoniranje) koristi li vaš sugovornik iste aplikacije.

 | Autor :

Za fotografiranje, snimanje videa i zvuka postoje aplikacije koje su već predinstalirane na tabletu. Nećemo ih opisivati u detalje jer su različite na različitim tabletima. No, u dobroj mjeri su samorazumljive. Ako ipak ocijenite da vam ne odgovaraju, lako ćete ih zamijeniti alternativnim aplikacijama iz Trgovine.

Za pregled snimljenih fotografija i videa služi aplikacija Fotografije (Google Photos) koju ćete prepoznati po ikoni vjetrokaza. (Ako ju nemate, možete ju preuzeti iz Trgovine). Tu aplikaciju slobodno možemo preporučiti svima jer se vrlo jednostavno koristi, a ipak je puna dodatnih mogućnosti za znatiželjne. Primjerice, ona će automatski kreirati foto-albume – prema danu kada su snimke izrađene, ali lokaciji na kojoj su nastale. Čak zna sama kreirati i (najčešće zabavne) animacije od snimljenih fotografija.

POSTAVKE Kako detaljno namjestiti tablet po vlastitoj želji i potrebama

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako svaki tablet ima mikrofon, možete koristiti i aplikaciju za snimanje zvuka – Diktafon. Ovo je također korisna mogućnost, a ako vam ne odgovara aplikacija za snimanje ili slušanje – možete ju zamijeniti nekom iz Trgovine.

Vrlo korisna aplikacija je i Karte – na njima su zemljovidi doslovce čitavog svijeta. Oni se preuzimaju s interneta, ali kroz izbornik ih možete snimiti na tablet, preko besplatnog Wi-Fi-ja, tako da ih možete koristite i kad ste offline – kada nemate vezu s internetom. (iPad nema te Karte nego svoje vlastite, Appleove, ali možete preuzeti Google Karte – one su bolje, i rade offline.) Karte možete koristiti da bi našli bilo koju adresu, a na njima su označeni i mnogi javni objekti: trgovine, restorani, kafići, ambulante… Kroz izbornik (četiri vodoravne crte u lijevom gornjem uglu, ili tri okomite točkice u desnom) možete tražiti adrese i objekte, promijeniti način prikaza (na raspolaganju je i pogled iz satelita, a u nekim gradovima i prikaz ulica), uključiti ili isključiti prikaz određenih detalja, tražiti puteve do cilja…

 | Autor :

Još jedna popularna i korisna aplikacija je YouTube: to je besplatan servis preko kojeg možete naći milijarde videa: od onih koji su snimili obični korisnici poput nas do filmova, glazbenih spotova (ili samo glazbe), TV emisija… Naravno, tu su i reklame – kao na pravom TV-u. Ako vam se sluša glazba iz vaše mladosti, vašu omiljenu pjesmu ćete najlakše naći ovdje.

Konačno, tu je web preglednik – Safari na iPadu ili Chrome (ili neki drugi) na Androidu. Za mnoge, web je glavni razlog što su nabavili tablet, umjesto mobitela na kojem je prikaz web stranica malen, ili glomaznog računala kojeg nije tako lako nositi sa sobom.

PUT KROZ PREČACE Kraći put do najpotrebnijih mogućnosti

 | Autor :

POZADINSKA SLIKA Kako promijeniti pozadinu - ili dodati sliku svoje djece PRVA PRILAGOĐAVANJA Upoznajte se s vašim novim uređajem KAKO NA INTERNET Mreža svih mreža: kako do nje, a da ne košta previše
Akcija u tijeku
Uhićen predsjednik uprave Hrvatskih šuma
PPD
Mijenjamo navike
Solidarnost i dobra djela trebaju nam ostati prioriteti: PPD bolnicama donirao vrijedna sredstva
  • spica:

    hvala novinaru eto da nisam pročitao tvoj članak živio bi još u zabludi.to o čemu si ti napisao zna malo dijete u vrticu.