Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže spas preko srbije

Beznađe imigranata i naguravanje za mjesto u vlaku prema EU: Ovdje sam 9 sati i ništa nisam jeo

Gevgelija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
15.08.2015.
u 17:27

"Ovdje sam devet sati i danas nisam ništa jeo. Neka se srami ova zemlja"

U Gevgeliji, makedonskom gradu na granici s Grčkom, danas je ponovno došlo do naguravanja migranata oko mjesta u vlaku za Beograd. Kako piše Reuters, stotine Sirijaca, Afganistanaca i Iračana pokušalo se ukrcati na vlak kako bi preko Srbije došli do Europske unije. Red čuva samo nekoliko policajaca i jedan Kurd s velikim štapom.

Jedan dječak krvavog lica u petak je hospitaliziran nakon što ga je udarila struja kada se popeo na stup kako bi među prvima spazio vlak.

RTS piše da je došlo do tučnjave Afganistanaca i Sirijaca koji su željeli kupiti kartu za vlak koji je oko 17 sati trebao krenuti prema Srbiji. Situaciju otežava i to što na mjestu događaja nema pokretnih toaleta, a ni liječnika koji bi pregledali bolesnu djecu koja, kako kažu njihovi roditelji, imaju proljev i visoku temperaturu. Pet radnika UNHCR-a pregledalo je migrante.

- Ovdje sam devet sati i danas nisam ništa jeo. Neka se srami ova zemlja - rekao je 27-godišnji Sirijac Aziz Hasoon.

Hassan Ahmad (50) iz Damaska rekao je da je od 23. srpnja potrošio 16.000 dolara kako bi svog sina i sebe doveo do ove točke. Novac je većinom završio u džepovima krijumčara i policajaca. Ahmad kaže da je u Siriji bio otet i mučen te da je morao pobjeći.

- Za mene nema načina da ondje preživim. Ostavio sam suprugu njezinoj obitelji, a moj sin napustio je zaručnicu - rekao je Ahmad.

Anas Sifrini, mladi Sirijac iz razorenog Aleppa, rekao je da je gotovo godinu dana bio u zatvoru, da je platio 11.000 eura kako bi izašao te da putuje već četiri mjeseca. Dok je pričao, jedan policajac udario ga je pendrekom kako se ne bi približio vlaku, piše Reuters.

- Nije to ništa. U Grčkoj sam bio uhićen i policajac me premlatio, a kad sam se potužio njegovom šefu ponovno me premlatio - rekao je.

- Moja supruga i kći su u Švedskoj. Učinit ću sve da dođem tamo, ne samo četiri mjeseca nego i četiri godine ako je potrebno - dodao je.

Samo ove godine u Srbiji je azil potražilo 90.000 osoba, no vjeruje se da je stvaran broj ljudi koji prolaze puno veći. Migranti žele ući u EU prije nego Mađarska duž granice sa Srbijom krajem kolovoza sagradi ogradu visoku četiri metra. Gradonačelnik Gevgelije Ivan Frangov rekao je da bi Makedonija i Srbija trebale razmisliti o gradnji vlastite ograde.

- Ovaj problem nisu stvorile Makedonija ni Gevgelija. Problem stiže kroz zemlju Europske unije, a to je Grčka - rekao je.

>> Dramatična scena: Dječak ušao u vlak za Srbiju, a obitelj ostala na kolodvoru

>> Matematičar iz Sirije: Kroz Srbiju prema EU kreće pet milijuna ljudi!

Komentara 99

Avatar peet
peet
17:59 15.08.2015.

Ispasti cu jako nehuman i ovo sto pisem kosi se s nacelima krscanstva, ali moje misljenje je da ce nam te izbjeglice donijeti samo jos gore ekonomsko i gospodarsko stanje.. Da ne govorim da medju njima ima sigurno i spavaca koji ce drage volje bacati bombe po Europi, a sve za svog dragog alaha.

KA
Kameni
17:51 15.08.2015.

Kako su ovi presli grcko makedonsku granicu, ima li tamo uopce kontrole dviju suverenih drzava koje su gotovo u ratu, kako vidim kurdi u gacama prelaze tu granicu ko ovce ptok. Kupuju karte za Beograd a sta onda? Ima li kontrole na granici izmedju makedonije i Srbije. Netreba li imat i putne isprave? Vize? Bas mi je zao sto taj vlak pun trazilaca posla u Europi ne stane u Zagrebu, pa mi smo u EU i NATO.

ZA
Zagabria68
18:07 15.08.2015.

Neka odu u Emirate, svojoj braći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije