Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski kontinuitet

Imamo pitanje za milijun kuna. Gotovo svi ostanu zatečeni kad čuju taj podatak

Tottenham Hotspur v Dinamo Zagreb - UEFA Europa League - Round of 16 - First Leg - Tottenham Hotspur Stadium
Foto: David Klein/Newscom/PIXSELL
1/9
12.03.2021.
u 08:48

Za razliku od nekih prijašnjih sezona, Dinamo uoči ambicioznih izlazaka u Europu nije prodavao najvitalnije igrače. Primjerice, kapitalac Olmo bio je prodan u zimskom prijelaznom roku, pa se za Europu na njegovoj poziciji pripremao Lovro Majer

Pokojni velikan Zlatko Kranjčar imao je jednu poštapalicu kojom je objašnjavao fenomen rezultatske progresije nogometnoga kluba ili trenera: kon-ti-nu-i-tet!

Taj pojam nedvojbeno je povezan s Dinamovom eksplozijom u Europi u posljednje tri sezone; dvije u kojima je prezimio, te u jednoj u kojoj je u Ligi prvaka bio nadomak trećega mjesta u skupini sve do posljednjih minuta posljednjega kola.

Jurčić je bio u pravu

Taj Dinamov europski kontinuitet izgleda ovako: računajući od ljeta 2007. godine, Dinamo je u 14 sezona čak 13 puta bio izborio plasman u skupine europskih natjecanja; pet puta u Ligu prvaka i osam puta u Europsku ligu. U istome tom razdoblju svi ostali hrvatski klubovi zajedno skupili su pet sezona.

Sjećate li se kako je nekadašnji Dinamov trener Kruno Jurčić, doživljavajući teške brodolome u Ligi prvaka, znao kazati “ovo nam je dobra škola”? Iz današnje perspektive, ispada da je Jurčić bio u pravu, jer sve ono što je Dinamo nekada predstavljao u Europi (‘svuda omiljeni gost’, ‘svačija mušterija’, ‘kanta za napucavanje’...) sada se čini nestvarnim.

Na primjer, Dinamo je u svoje prethodne četiri jeseni u Europskoj ligi (2009., 2010., 2013., 2014.) ukupno bio osvojio samo 20 bodova, a samo 2018. s Bjelicom i 2020. s Mamićem osvojio je ukupno 28 bodova u grupnoj fazi.

Protekle jeseni plavi su osvojili čak 14 bodova, jednako koliko i Rangers, a više su imali samo Hoffenheim i Villarreal (po 16), Bayer (15) i Arsenal (18).

Usto, Dinamo je jedan od samo pet klubova koji su u osmini finala Europske lige nastupali i prije dvije godine. Uz plave, to su još kijevski Dinamo, Villarreal, Arsenal i praška Slavia.

Dinamo, uz Molde, Granadu, Young Boys i Slaviju, ima i najmanji proračun od svih sudionika osmine finala EL-a, a među njima su divovi poput Ajaxa, Milana, Manchester Uniteda, Tottenhama, Rome...

Pogledajmo sada što je europski kontinuitet Dinamu donio u Ligi prvaka. Dinamo je samo u jednoj sezoni s Bjelicom na klupi, 2019./2020., u grupnoj fazi LP-a osvojio pet bodova, jedan više nego Dinamo u čak četiri prethodne sezone u tom natjecanju.

Dinamov europski kontinuitet značio je i ne prevelika odstupanja u selekciji igrača. Istina, Bjelica je 2018. dobio Dilavera, Theophilea, Oršića, Petkovića i Šunjića, ali je iz prethodne sezone, kada je šokantno kiksao protiv Skenderbeua, naslijedio Livakovića, Stojanovića, Gojaka, Moru, Olma, Rrahmanija, te Leškovića i Hodžića, dvojac koji je također skupio po jedan europski nastup.

Usto, Livaković, Ademi, Stojanović, Perić, Šitum, Gojak i Moro imali su već i nastupe u Ligi prvaka prije negoli su došli u Bjeličine ruke i s tim neprocjenjivim iskustvom više nisu mogli biti europski trtaroši i uljezi.

Za razliku od nekih prijašnjih sezona, Dinamo uoči ambicioznih izlazaka u Europu nije prodavao najvitalnije igrače. Primjerice, kapitalac Olmo bio je prodan u zimskom prijelaznom roku, pa se za Europu na njegovoj poziciji pripremao Lovro Majer.

Najbolji Dinamov igrač, 26-godišnji Dominik Livaković, već je petu sezonu u klubu (41 europski nastup za Dinamo), Bruno Petković (30) gotovo tri godine, kao i Mislav Oršić (39), dok je Ademi (81) već starosjedilac s 11-godišnjim stažem. Za usporedbu, Pjaca ima s Dinamom 23 europska nastupa, Modrić samo 18, Eduardo da Silva 19, Ćorluka 7...

Pivarić je rekorder

A kad smo već kod europskih nastupa, evo i jednoga pitanja za milijun kuna: znate li tko je Dinamov rekorder po broju nastupa u grupnoj fazi Lige prvaka? Ne, nije Ademi, on je drugoplasirani s 15 nastupa, a vodeći i možda uskoro i nedostižan je – Josip Pivarić sa 16.

Dinamo u svome europskom kontinuitetu nije dosljedan samo kad su treneri u pitanju. Naime, ne računajući kratkoročna prijelazna rješenja (Sopić) ili jednokratne zamjene (Poms, Peternac), plave su u europskim utakmicama od 2016. godine vodila čak petorica trenera: Kranjčar, Petev, M. Cvitanović, Bjelica i Mamić.

Pa čak i kad su momčad i trener (Bjelica) bili “dva tijela, jedna duša”, išlo se u radikalne rezove, što – srećom – zakonu braće koji vlada u Dinamu nije rezultatski naškodilo. Tako je Zoran Mamić jedini trener koji je plave vodio u četiri europske sezone (s najmanje pet nastupa po sezoni).

Ključne riječi

Komentara 12

ST
stefj
09:34 12.03.2021.

Jučer se vidjelo da Dinamo ima puno manje jakih utakmica. A i vidjela se razlika u visini budžeta i vrijednosti igrača...

DU
Deleted user
09:54 12.03.2021.

Sve jasno, niš nejde preko noći. Vidi se da su prešli mladenačke greške, no još uvijek treba puno delat, na mentalitetu i kontinuitetu. Kaj su jučer Petko i Orša došli na tekmu?

ST
stefj
11:31 12.03.2021.

Dobro je jučer i Tottenham pripremio utakmicu. Glavni fokus njihove obrane bio je na Oršiću, Petkoviću, a dvojica su uvijek pokrivala i Majera... Pustili su desnu stranu jer su je smatrali manje opasnom, što se pokazalo ispravnim. U takvoj situaciji malo bolje se snašao Ivanušec, dok je Ristovski ofenzivno zakazao... To se dobro vidjelo jer je na desnoj strani uvijek bilo manje njihovih igrača, uglavnom je išao jedan u blok, dok su na Petkovića ili Oršića išli po trojica, na Majera dvojica... Malo je to promijenjeno u poluvremenu, kada je i Ivanušec dobio više pažnje. S time da je izlaskom Oršića i Majera Tottenham postao opasniji, ali i manje posvećen bloku, što nitko kod Dinama nije iskoristio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije