Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme je za berbu

Na svakom su koraku... Odlični razlozi da krenete u berbu ovih bobica

Bazga
Foto: wikipedia
03.09.2016.
u 22:46

Sada je vrijeme za berbu zrelih, crnih bobica bazge. Od njih se najčešće priprema džem, sirup, liker, vino, a mogu se i sušiti.

Bazga se koristi kao prevencija karcinoma i u liječenju degenerativnih bolesti, jača imunitet i ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Pomaže kod problema s dišnim putevima, ali i kod peludnih alergija. 

Djeluje i kao laksativ i odlična je za zdravlje bubrega te je odličan saveznik u procesu mršavljenja. 

Od cvjetova se kuha čaj, sirup i sok koji se koriste kao sredstvo za znojenje i izlučivanje mokraće. Od plodova se priprema pekmez, kompot ili voćni sok.

Sada je vrijeme za berbu zrelih, crnih bobica bazge. Od njih se najčešće priprema džem, sirup, liker, vino, a mogu se i sušiti. 

Zrele bobice bazge bogate su vitaminom C, a sadrže i mnoge ljekovite tvari poput jabučne, valerijanske i taninske kiseline, vitamine A1,B, B1,B2,B6,C2,E pa čak i vitamin J koji sprečava upalu pluća pa ga treba obilno davati onima koji imaju osjetljiva pluća ili boluju od plućne tuberkuloze. Bazgine bobice imaju više vitamina B1 nego špinat, grašak, leća, lješnjaci, kiseli kupus...

Sirup od bobica bazge

Operite bobice, stavite ih u lonac i prelijte vodom. Kuhajte na laganoj vatri dok ne zakuha, otprilike 5 minuta, i maknite s vatre. Dodajte šećer, narezanu limunovu koricu i ostavite. Mlako procijedite  i vratite na vatru da zakuha i potom kuhajte oko pola sata. Dodajte limunsku kiselinu i ulijte u vruće i sterilizirane boce. Čuvajte na hladnom. 

Džem od bobica bazge

Zgnječite bobice i takve ih kuhajte u malo vode. Na dva kilograma bobica dodajte oko pola kg šećera. Kada smjesta postane gusta i većina tekućine ispari, džem stavite u vruće i sterilizirane staklenke. 

>>Ovo je jedna od najljekovitijih biljaka, a imate je u svom dvorištu

Komentara 2

Avatar el.danchi
el.danchi
09:49 04.09.2016.

U svakoj od ovih uputa fali pasiranje. Bobice su pune sitnih koštica koje se moraju izbaciti iz prerađevine. Bobice bazge su sazorile i otpale prije više od mjesec dana tako da članak nema veze s vezom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije