Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. Sarajevo film festival

Glamurozno otvorenje! Dvostruka premijera ‘Sina’ okupila filmsku elitu

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/20
16.08.2019.
u 23:19

Jubilarno izdanje Festivala privuklo je dobitnike Oscara, a crvenim tepihom šetale su i naše glumačke zvijezde.

Svjetskom premijerom dugometražnog filma 'Sin' redateljice Ines Tanović večeras je u Sarajevu otvoreno jubilarno 25. izdanje Sarajevo Film Festivala. Film govori o problemima usvojenog 18-godišnjaka te o izazovima s kojima se danas suočava suvremena bosanskohercegovačka obitelj u Sarajevu, a djelomično je sniman i u Hrvatskoj.

Prve večeri festivala 'Sin' je paralelno prikazan u Narodnom pozorištu te u Ljetnom kinu Raiffeisen u kojem se publici predstavila ekipa filma predvođena bosanskohercegovačkom redateljicom. Nešto prije 20 sati, uoči samih projekcija, filmaši su prošetali crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta na kojem su se našle i velike svjetske zvijezde, oskarovci i dobitnici Počasnog Srca Sarajeva Alejandro Gonzalez Iñárritu i Pawel Pawlikowski koji je stigao u društvu supruge Małgosije Bele te oskarovac Eugenio Caballero. Ove je godine zbog jubileja postavljen i poseban crveni tepih inspiriran ćilimom iz Sarajeva iz 1930. koji se nalazi u zbirci Zemaljskog muzeja BiH. S druge strane, na najvećoj festivalskoj lokaciji Ljetnom kinu Raiffeisen postavljeno je oko 3000 šarenih stolica na kojima će narednih dana sjediti publika zainteresirana za filmove iz Open Air programa.

Otvorenje nisu propustili ni naši glumci među kojima su bili i Jelena Veljača, Jadranka Đokić, Goran Bogdan, Ivana Roščić, a u Sarajevo je samo zbog festivala stigao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Crvenim tepihom prošetali su i Danis Tanović, Branko Đurić sa suprugom Tanjom Ribič, Nikola Kojo, Emir Hadžihafizbegović, Amra Silajdžić Džeko i brojni drugi. Svečanost otvaranja festivala u Narodnom pozorištvu vodio je mladi bosanskohercegovački glumac Igor Skvarica.

Okupljenima se obratio i direktor festivala Mirsad Purivatra koji je istaknuo kako se ove godine osim jubileja festivala obilježava i 25 godina ratne opsade Sarajeva. Od tada do danas festival izrastao u značajan događaj za sve filmaše s područja jugoistočne Europe, napomenuo je Purivatra koji je tijekom večeri Počasno srce Sarajeva dodijelio Oscarovcima. Posebno ganut bio je Inarritu koji je izjavio da mu je ova nagrada poput rođendanskog poklona s obzirom na to da je dan prije proslavio 56 rođendan. - Ovo je izuzetni priznanje. Dijelim ovu čast sa svojim kolegom s kojim s počeo karijeru, s prijateljima i svima. Zaista sam sretan- rekao je Inarritu koji je na dodjelu stigao u društvu supruge i kćeri.

Uoči svečanog otvorenja Festivala, publiku i brojne goste razveselila je ulična parada "Umjetnost u pokretu" na kojoj je sudjelovalo 200-tinjak umjetnika, a svečanost otvorenja završila je velikim vatrometom. Inače, u četiri natjecateljske tijekom deset dana festivala bit će prikazano ukupno 270 filmova iz 56 zemalja, a bit će zabilježeno 68 svjetskih premijera te 12 međunarodnih. Festival se i ove se godine održava pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Pogledajte i kamo su nestale i što danas rade bivše prve dame TV-a.

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
07:17 17.08.2019.

Projugoslovenska menažerija.....

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
10:29 17.08.2019.

Balije se sada furaju kako će od Srba preuzetu ulogu regionalnog okupljača

Avatar toxic alien
toxic alien
10:35 17.08.2019.

Dobro, moram priznati da i nisam neki veliki znalac kad je filmska industrija u pitanju, ali imena poput Alejandro Gonzalez Iñárritu, Pawel Pawlikowski, Eugenio Caballero...??? Oskarovci? Tih filmskih festivala i nagrada danas ima toliko da svakom glumcu, glumici, reziseru, scenaristu... mogu dati barem po jednu tijekom njihovih karijera! Cak i Burkina Faso ima svoj Panafrican Film and Television Festival of Ouagadougou! A onda su tu i "velike" face poput Amre Silajdzic Dzeko koja je najpoznatija po tome sto je supruga Edina Dzeke! Bolje bi im bilo da te novce koje spiskaju na organizaciju filmskog festivala svake godine, da ih potrose na beskucnike i na gladne, na otvaranje radnih mjesta... Ljudi koji vole film, oni ce te filmove vec pogledati na neki nacin, ne trebaju njima festivali donositi filmove. Sva ta industrija filmskih festivala sluzi samo raznim Purivatrama za napuniti dzepove, ostvariti karijeru i drustveni status iz nicega..., sve sto im treba su dobre politicke veze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije