Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forestland

Prkose koroni - Forestland je prvi festival nakon izolacije

Foto: Klemen Štular
1/4
15.06.2020.
u 07:00

Oko polovice publike čini lokalno stanovništvo, oko 40% gostiju je iz Slovenije, 5% iz Austrije. Planiraju dovesti i jednog od najpoznatijih svjetskih DJ-a

Prvi festival koji će se održati nakon prestanka protupandemijskih mjera je – Forestland! Festival elektroničke plesne glazbe koji se održava u Međimurju, slobodno se može reći, probio je led barem objavom, jer na isti datum, 17. srpnja, održat će se i SEASPLASH festival u Šibeniku.

Ove se godine trebao održati osmi put i, za razliku od drugih festivala koji su mahom otkazani, Forestland će se uistinu i održati. Bila je to velika vijest proteklih desetak dana, pomalo i podcijenjena jer nakon svega što se događalo u posljednja dva-tri mjeseca, učinilo nam se da je najava održavanja jednog festivala doista pozitivna koliko i važna vijest. Zato smo porazgovarali s Krešom Biškupom, jednim od šestorice organizatora Forestlanda, koji svake godine okupi oko pet tisuća posjetitelja u dvije večeri koliko se pleše na prostoru nedaleko od Brezja, mjesta u Međimurju.

– Procijenili smo da je veća šteta ne održati festival nego ga održati koliko to sadašnji uvjeti dopuštaju. Mislim da je pogreška otkazivati događaje, i zbog inercije i ritma stvorenih tijekom godina i zbog očite želje ljudi da oslobode svu nakupljenu energiju koja se akumulirala tijekom karantene – kaže Biškup.

DJ-i iz Hrvatske i okolice

Kako to obično biva u nekim pozitivnim pričama, malo hrabrosti može biti prilično zarazno. Od “bacanja na glavu” prije desetak dana, kada je vijest objavljena, stiglo se do potvrđivanja sada već popriličnog broja sponzora.

– Iako je od početka prodaja ulaznica dobro išla, nadali smo se da ćemo se nekako pokriti ili barem da nećemo biti u nekom ozbiljnijem minusu. No ispalo je da je dosta naših sponzora zadržalo planirane budžete i da im ovakva vrsta marketinga treba pa nam se sada vraćaju. Opet će se na Forestlandu sve raditi kao i proteklih godina, ali s razlikom da smo sad ipak u fokusu javnosti, pod povećalom, i to je ono što je novi izazov, ali pomalo nas i plaši. Uglavnom, čini se da ćemo zatvoriti financijsku konstrukciju i održati festival bez grča, govori organizator elektroničkog festivala u Međimurju. Jasno, pandemija još nije prošla, mjere distanciranja još su na snazi iako se najavljuje da će i to prestati već sredinom mjeseca.

10.06.2020., Zagreb - Kreso Biskup, organizator Forestland festivala. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

Nama je realno svejedno, prostora imamo. Poljana na kojoj se festival odvija ima nekih 24.000 četvornih metara što je i više nego dovoljno za tri-četiri tisuće posjetitelja, koliko očekujemo da će ih biti ove godine. Kako je riječ o prostoru koji je u vlasništvu jednog od prijatelja koji je u organizaciji festivala, sasvim sigurno neće biti nikakvih problema s lokacijom. Propisana su četiri četvorna metra prostora po osobi, odnosno metar i pol od osobe do osobe, a taj prostor sasvim je dovoljan da se zadovolji taj uvjet. Uz ostalo, tj. dezinfekciju i drugo što će osigurati da ne bude nikakve zaraze. Sve ostalo znamo, i o tome se brine država, a činjenica je i da se neke stvari jednostavno ne mogu izvesti – govori Biškup. Naime, još nema putovanja avionom pa na dio publike ne računaju, a isto se odnosi i na neke izvođače.

– Otkazali smo one koji su trebali doći s drugih kontinenata, iako je bilo onih koji su u svakom slučaju željeli nastupiti, bili voljni to napraviti i putem buy-ina, da sami plate. No samoizolacija od 14 dana nakon ulaska u zemlju je nepraktična pa smo ostali samo na DJ-ima iz Hrvatske i okolnih zemalja. Najveća zvijezda ove godine bit će Umek, poznati slovenski DJ koji u nas ima jako puno fanova, jasno i u Sloveniji, a to je mahom publika koja posjećuje Forestland. Žao nam je što neće moći nastupiti Kiril Djaikovski, odličan makedonski DJ, sa svojim popratnim bendom, pjevačima i ekipom, koji bi sasvim sigurno donijeli jedan drukčiji nastup. No s obzirom na situaciju s virusom u Makedoniji i Velikoj Britaniji, nije se moglo riskirati. Ipak, mislimo da će i ovaj put na Forestlandu biti dobre zabave – govori Biškup.

Cijena simboličnih 15 eura

Vraćaju live stage te će ove godine tamo nastupati, među ostalima, grupa novog vala hip-hopa KUKU$. Publika festivala koji organizira s prijateljima mahom je iz srednje Europe, kao što smo rekli, ponajviše domaća.

– Oko polovice publike čini lokalno stanovništvo, nekih 40 posto je iz Slovenije, od pet do šest posto dolazi iz Austrije. Iz Mađarske vrlo rijetko. U mađarskim krajevima uz Međimurje nisu osobito visoka primanja pa te publike nema. Da se održavamo, primjerice, negdje više prema istoku, u Slavoniji, prilično sigurno imali bismo i publiku iz te susjedne nam zemlje – govori nam Krešo Biškup. Uz više od pet tisuća posjetitelja, koliko se proteklih nekoliko godina stabiliziralo na Forestlandu, ima potencijala i za rast.

Video: Konačno: Ilica je živnula!

– Sasvim sigurno. Publike za ovakvu vrstu glazbe u srednjoj Europi ima, naše su cijene i više nego prihvatljive za okolne zemlje. Primjerice, naša je ulaznica tek nekih 15 eura, što je mnogim drugim organizatorima koje zanima naš festival gotovo nevjerojatno. No tako je. Dobro smo sve izračunali i možemo s tom cijenom ulaznice. Bez obzira na to što je to doista gotovo pa simboličan iznos, svejedno nismo razmišljali o nekim vaučerima ili kartama koje bi vrijedile za sljedeću godinu. Ne mislimo da je to fer prema posjetitelju festivala koji je kartu kupio za ovo ljeto, ne za sljedeće. Da smo ipak morali i to napraviti, tada bismo ponudili izbor – ili se vraća novac ili karta ostaje za sljedeću godinu. Razmišljali smo i tako te zaključili da je najbolje da festival organiziramo, da ispoštujemo sve ono na što smo se prodajom karte i obvezali. Potencijala za daljnji rast ima, što se pokazalo i sada kada se karte i dalje prodaju. Neki bi problem mogao biti smještajni kapacitet jer u dva veća međimurska grada i okolici ima nekih tisuću i pol kreveta, sa širom regijom navuklo bi se dvije i pol tisuće. U obzir bi došao kamp za koji ima prostora na našoj lokaciji. No to je ipak nešto za što mislim da će biti briga za nekoliko godina – govori jedan od organizatora Forestlanda. Riječ je o festivalu koji se odvija na dvije pozornice, gdje se pušta isključivo elektronička plesna glazba.

– Čini mi se da je to za taj glazbeni žanr najbolji naziv. Ono što me posebno veseli jest povratak techna, podžanra takve glazbe koji je rado slušan među starijom publikom koja je i nešto bolje kupovne moći. Inzistiranje na tome možda bi nam donijelo i više publike iz većih gradova, poput, primjerice, Zagreba, ali i šireg sjevera Hrvatske, gdje je techno krajem 80-ih i početkom 90-ih bio prilično popularan – dodaje.

S lokalnom samoupravom nema nikakvih problema, festival je vrlo brzo prepoznat.

– Komunikacija zaista dobro teče, bez problema, sve dozvole dobiju se brzo. Ali, to je i neka prednost kada radiš ovakav događaj u manjoj sredini. Jedino ostaje žal za izostankom ovogodišnjih potpora manifestacijama na državnoj, turističkoj razini, što se odrazilo i na nižim instancama. Zaista čudno i ipak šteta, u ovakvoj situaciji svaka je kuna dobrodošla – govori Biškup.

Uskoro bi se mogla pojaviti još jedna velika i važna vijest vezana za Forestland. – Kontaktirali su nas iz jedne velike produkcije koja zastupa jednog od doista svjetski poznatih DJ-a. Imaju ambicija i za bližu suradnju, dugogodišnje i ozbiljnije partnerstvo. Ako se to dogodi, možemo računati na 20-25.000 posjetitelja – zaključuje Krešo Biškup.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije