Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz TV

Odlazak velikog kvizomana 
koji je znanjem pomagao svima

Posljednjih godinu dana liječio se od komplikacija uzrokovanih dijabetesom, najavljivao je oporavak, ali podlegao je upali pluća
15. svibnja 2017. u 21:10 1 komentara 3166 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Tužna vijest stigla je jučer oko podne iz zadarske bolnice. U 61. godini napustio nas je Mirko Miočić, legendarni lovac iz kviza “Potjera” i vjerojatno najpoznatiji hrvatski kvizoman.

Oproštaj Tarik Filipović: Otišao je najveći, legenda, prijatelj, neponovljivi Mirko

Poznato je da je posljednju godinu imao zdravstvenih problema, zbog kojih se morao povući iz “Potjere”. Prošlog tjedna se i javio u 500. emisiju kviza i kazao kako mu je želja vratiti se u lovačku stolicu. No, dva dana nakon toga stanje mu se pogoršalo. Dobio je upalu pluća, od koje je i umro.

Prvi put na ekranu 1972.

Mirko Miočić rođen je 23. srpnja 1956. u Rtini. Odmah kao srednjoškolac zavolio je kvizove, a prvi put se na malim ekranima pojavio 1972. u kvizu “3,2,1, ali vrijedan” i kao 17-godišnjak odmah osvojio drugo mjesto. Široj javnosti postao je poznat kad je 1982. pobijedio u Kviskoteci, a četiri godine kasnije osvojio je treće mjesto u superfinalu pobjednika, iza Radoslava Dodiga i Roberta Pauletića.

S velikim uspjehom natjecao se u svim kvizovima, a najzapaženiji bio je u kvizu “Tko želi biti milijunaš”. Iako je kao natjecatelj osvojio tek 32 tisuće kuna, Mirko je kasnije pomogao znanim i neznanim ljudima kao džoker zovi. Redakcija kviza zbog njega je morala mijenjati pravila, pa se ubuduće isti džoker mogao zvati samo tri puta po sezoni. Posljednjih godina bio je lovac u “Potjeri”, a mnogi su ga voljeli zbog njegove elokvencije i iznimnog znanja.

– Cijeli sam život bio uporan i veliki čitalac. Prije velikog razmaha interneta, ako je netko htio biti informiran i u tijeku zbivanja, čitanje većeg broja novina i tjednika bio je jedini način za to. A ja sam oduvijek i brzo i puno čitao – otkrio je Miočić, koji je za života radio kao špediter, u jednom intervjuu.

Od Mirka se opraštaju brojni prijatelji, kolege i suradnici.

– Status “legende” se danas dijeli svima, ali šjor Mirko bio je jedan od rijetkih koji ga je zaista i zaslužio. Čovjek neobjašnjivo širokih interesa s kojim ste mogli popričati o svemu, kakvih nema mnogo, a još k tome uvijek dobro raspoložen i s osmijehom na licu – do kraja života ću pamtiti mnoge naše razgovore u backstageu “Potjere” – kazao je lovac Dean Kotiga i istaknuo kako je Mirko obilježio kvizašku eru na ovim prostorima.

Lovkinja Morana Zibar opisala je Mirka kao našu verziju Broja 1 iz Alana Forda.

mirko miočić razgovor Miočić lani za Večernji: Gledam Potjeru u bolničkoj sobi s dvojicom ribara koji se ljute što sam brži

Šjor Mirko je legenda

– Nema teme o kojoj on nije znao bar nešto. Bio je ljudina. Nadala sam se da će nam se vratiti ove jeseni “Potjeri”. Nažalost, ništa od toga – kazala je Zibar.

Susretu s Mirkom nadao se i Krešimir-Sučević-Međeral, koji ga je zamijenio u “Potjeri”.

– Mirko je u mnogočemu postao opće mjesto hrvatskog kvizaštva, jedinica za usporedbu nečijeg znanja. Nakon Radoslava Dodiga, kojega je i sam Mirko navodio kao svog kvizaškog idola, još jedan kvizaš napušta nas prerano – rekao je Sučević-Međeral.

Robert Pauletić često se susretao s Mirkom.

– Zadnji put kad smo se Mirko i ja vidjeli razgovarali smo o njegovu rođaku Stipi Miočiću, koji je ovih dana opet zadivio borilački svijet. Pleme Miočića iz Rtine ima najjačeg čovjeka na svijetu, ali imalo je i jednog od najpametnijih, našega Mirka, Jako sam tužan jer je prerano otišao – rekao je Pauletić.

O Mirku sve najbolje govori i redatelj i kvizoman Mario Kovač.

– Mirka nikad niste mogli vidjeti ljutitog. Bio je otvoren za razgovor, a svojim ponašanjem razbijao je stereotipe o geekovima kao zatvorenim ljudima – kaže Kovač.

Lijepe želje Veliko iznenađenje u 500. izdanju Potjere, u emisiju se javio Mirko Miočić Mirko Miočić U ZADARSKOJ BOLNICI Preminuo Mirko Miočić!

 

 

 

 

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta