Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Matija Cvek: Za ovu Ružu čuvat ću najljepšu vazu koju posjedujem

Foto: Promo
1/5
25.01.2022.
u 07:00

Matija Cvek izdao je svoj prvi album “Izbirljivo i slučajno” i kao predvodnik mlađe generacije nominiran je za Večernjakovu ružu u kategoriji glazbenika godine.

Prošle godine Matija Cvek izdao je svoj prvi album “Izbirljivo i slučajno” kojim je još jednom potvrdio kako opravdano nosi titulu najtalentiranijeg glazbenika mlađe generacije. Kao priznanje njegovu talentu i uspjesima ove godine stigla je i nominacija za Večernjakovu ružu u kategoriji glazbenika godine. Kakva očekivanja ima, a i zašto je tri godine radio na svom prvom albumu i s kakvim se poteškoćama susretao, ispričao nam je Matija u ovom razgovoru.

Je li vas razveselila i iznenadila vijest da ste nominirani za Večernjakovu ružu u kategoriji glazbenika godine i što vam znači biti u društvu ostalih nominiranih; Nine, Graše, Gibonnija i grupe Silente?

Imena nominiranih stvarno zvuče zastrašujuće i jako sam ponosan što se i mene spominje u takvom društvu. Sama nominacija velika je nagrada, tako da se sada veselim druženju u HNK.

Vaš album prvijenac “Izbirljivo i slučajno” plod je trogodišnjeg rada, jeste li bili u panici kakve će reakcije izazvati i je li vam pao kamen sa srca kada su sa svih strana počeli pristizati komplimenti za vaš rad?

Paniku sam stvorio ponajviše sam sebi opterećujući se nekim zahtjevima na koje sam morao odgovoriti i zadovoljiti svoje kriterije. Stvarno mislim da su svi uključeni u album odradili dobar posao te da nam takav prvi album s pravom može biti temelj za daljnje kreativne podvige.

Tko vam je najveći kritičar i od koga ste nakon objave debitantskog albuma dobili najveći kompliment za album?

Mislim da bi umjetnik sam sebi trebao biti najveći i najoštriji kritičar uz osobe od povjerenja čije savjete uvažava. Za mene su to svakako producent Alan Dović, suradnica Mia Milovčić, bend The Funkensteins koji sa mnom proživljavaju sve dobre i loše trenutke, te naravno Nika koja prva čuje pjesme u nastajanju. Komplimenti su stizali sa svih strana, a njih se iskreno bojim više od kritika.

Na koju pjesmu s debitantskog albuma ste vi najponosniji, a koja vam je zadala najviše muka?

Teško je izabrati najdražu i najposebniju, al često spomenem pjesmu “Probudi se” koja je nastala u suradnji sa Sašom i Mladenom iz TBF-a. Suradnja s dečkima iz TBF-a apsolutna je pobjeda moje autorsko-izvođačke karijere. Ne smijem zanemariti ni pjesme “Visine”, “Ptice”, “Nasloni se”...koje su među ljudima ostavile trag i najglasnije se pjevaju na koncertima. S “Nasloni se” sam imao najveći kamen na putu, možda zbog stanja u kojem sam se nalazio.

Glazbeni kritičari često vas nazivaju najtalentiranijim glazbenikom i autorom nove generacije, koliko vam je to kompliment, a koliko teret u smislu da se sada svaka vaša pjesma prati s posebnom pozornosti? Bojite li se neuspjeha?

Igram igru graničara između komplimenata i kritika i stvarno se trudim da me ne pogodi ni jedno ni drugo. Komplimenti su opasna stvar i mogu postati teret, ali ako si neopterećen i stoički podnosiš život oko sebe, a istodobno osjećaš zahvalnost, vjerujem da neće biti problema.

Koliko bi vam značilo da osvojite Večernjakovu ružu i nadate li se možda kojoj nominaciji za Porin? Pružaju li nagrade osjećaj sigurnosti da ste na dobrom putu u karijeri?

Nagrade su divna potvrda, ali ne mogu njima napuniti mjesta u publici. Uvijek se i moja taština potajno nada jednoj od nagrada, ali razum i srce žele ljude ispred pozornice koji pjevaju pjesme, vesele se i doživljavaju emotivni pomak.

Kada razmišljate o svojim glazbenim planovima, imate li neku viziju kako će vaša karijera izgledati za 5 –10 godina, što biste do tada voljeli ostvariti, objaviti još albuma, napuniti Arenu ili nešto drugo?

Volio bih se i dalje baviti ovim najljepšim poslom na svijetu. Snimiti hrpu albuma i napisati puno groznih, dobrih i odličnih pjesama. Ležati u travi, u ekstazi, u miru na suncu i mjesečini.

U čijem društvu planirate doći na dodjelu Večernjakove ruže i imate li u svom domu već neku policu i mjesto na kojem bi se Ruža odlično uklopila?

Budući da sam prošle godine pratio Niku i navijao za njezinu pobjedu, vjerujem da će mi podrška biti uzvraćena i da ćemo se dobro zabaviti na dodjeli. Za ovu Ružu čuvat ću najljepšu vazu koju posjedujem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije