Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakova ruža

Dubravka Družinec Ricijaš: 'Svoju Ružu čuvam u dnevnom boravku, svaki dan ju pogledam'

Foto: Promo
1/2
23.01.2022.
u 21:00

Ekipa emisije Andromeda na čelu s urednicom Dubravkom Družinec Ricijaš prošle je godine osvojila Večernjakovu ružu za radijsku emisiju godine.

Više od dva desetljeća, s malim prekidima, na Drugom programu Hrvatskog radija slušatelji imaju priliku slušati jedinstvenu emisiju u hrvatskom eteru s temama o svemiru, astronomiji, astrofizici i astronautici – “Andromedu”. Emisiju posljednje desetljeće uređuje i vodi sjajna Dubravka Družinec Ricijaš, zajedno sa stručnim suradnicima i odličnim hrvatskim astronomima Koradom Korlevićem i Antom Radonićem. Zajedno odgovaraju na pitanja slušatelja, ali i podižu svijest o svemiru i našem mjestu u njemu

Ekipa emisije nagrađena je prošle godine za prestižnu nagradu Večernjakove ruže u kategoriji radijske emisije godine, a urednica Dubravka Družinec Ricijaš kaže da i dan danas svaki dan rado pogleda svoju nagradu koju čuva u dnevnom boravku. 

Jesu se slegli dojmovi, kako danas gledate na nagradu, što vam je značilo to priznanje?

U ovo vrijeme koje je tako brzo prolazno ni ne primijetite da je već prošla godina od kad ste nagrađeni Večernjakovom ružom. Priznanje je došlo, prošlo, a važno je da Andromedu i dalje stvaramo s veseljem, radoznalošću i u interakciji sa znanstvenicima i slušateljima.

Nije bila prva nominacija, no prva je Ruža. U ovim izazovnim i nesigurnim vremena zasigurno je lijepo biti nagrađen za posao koji nije lako obavljati.

Baš u ovim, kako kažete, izazovnim i nesigurnim vremenima, lako je raditi ono što volite i što vam ni u jednom trenutku nije teško. Manje je putovanja, manje je izravnih kontakata, prilagođavamo se u realizaciji emisija, ali teme, komunikacija i glazba su ti koji zadržavaju slušateljstvo da ostane baš uz Drugi program HR-a i uz određenu emisiju. Veseli me što mi to uspijeva i u Andromedi, ali i u Konvoju i Avanturi promjene..

Kako ste proslavili nagradu, privatno i u redakciji?

Privatno je zbilja bilo privatno, a s kolegama u redakciji će to tek biti. Svi se pazimo "u skladu s epidemiološkim vremenima i uputama" i ne znam kako bi to izgledalo da se svi nađemo na nekoj fešti. I podijelimo si neki omikron. Program nema A i B ekipu pa tko bi radio! Dakle, dragi kolege – nisam zaboravila!!

Tko vam je prvi čestitao?

Zbilja ne znam tko mi je prvi čestitao, samo znam da su se javili i oni za koje nikad ne bih ni rekla da utorkom, od 20 do 22 sata sjede sami u sobi, u autu na parkiralištu ili na nekom mjestu gdje koncentrirano mogu slušati o Svemiru, zvijezdama, Marsu, teleskopima i o svemu o čemu zanimljivo i razumljivo govore Ante, Korado, Marjanac, Grisogono,Horvatić, Puljak, Vernesa, Jelić, Brajša, Vršnak, Pećnik, Ivković, Ivezić i svi oni koji imaju puuuuuuno znanstvenih titula ispred svog imena i gdje god se u svijetu nalaze , uvijek nam se odazovu i pridruže u emisiji. Hvala im, a isprika svima koje nisam spomenula.

Ante Radonić je na dodjeli rekao da Ruža ide vama. Gdje je čuvate?

Ruža je u dnevnom boravku, na prozoru je, ima lijep pogled, a i svaki dan ju pogledam. Zahvalna je za održavanje, ne treba ju zalijevati, samo tu i tamo obrisati prašinu s nje. Prelijepa je.

Došli ste na samu dodjelu, no na pozornicu ipak niste izašli?

A mislim da su Tanja Devčić i Ante Radonić najzaslužniji za to lijepo priznanje pa je Ante izašao na pozornicu.

Hoćete li pratiti ovogodišnju dodjelu?

Zanima me tko će se ove godine radovati, a i puno je kolega s HRT-a pa sam nekad u dilemi, navijati po prijateljskoj ili kvalitativnoj liniji. Vjerujem da je žiri dobro predložio, a da će slušatelji, gledatelji i čitatelji nagraditi najbolje.

Imate li vi svojih favorita među radijskim emisijama, što vi rado slušate?

Nisam tipičan slušatelj, a puno je kolega i emisija nominirano pa ću pričekati "glas javnosti".

VIDEO>>Počinje izbor za Večernjakovu ružu: Sve nominirane potražite u Večernjem listu i na portalu

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije