Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fleksiseksualke

Zbog religije i kulture sklonije su mijenjati seksualnu orijentaciju

Madonna i Britney Spears
Foto: Associated Press
1/4
26.08.2015.
u 15:05

Muškarci su čvršći u odluci privlači li ih njihov spol ili žene

Još otkako su se Madonna i Britney Spears 2003. godine na dodjeli MTV-jevih glazbenih nagrada sočno poljubile u izravnom televizijskom prijenosu, razmjenjivanje poljubaca među pripadnicama ljepšega spola često je balansiralo na tankoj granici pomodarstva i iskrene seksualne privlačnosti.

Česta promjena tima

Slavne su dame tijekom godina pred očima javnosti često mijenjale svoju spolnu orijentaciju, jedan se dan zaklinjale na ljubav (alfa) mužjaku, a već drugi dan ljubile kolegicu s filmskog seta...

Zvijezda Sumrak sage Kristen Stewart zgođušnog je Roberta Pattinsona zamijenila ženom, a vruća je bila i ljubavna priča glumice Michelle Rodriguez i manekenke Care Delevingne koje su složne u ocjeni da je ljubav prema ženi i seksualna privlačnost prema istom spolu nešto "posve prirodno", a ne smijemo zaboraviti ni Angelinu Jolie. Jedna od najseksepilnijih žena svijeta (odobrili i muškarci i žene) prije braka s Bradom Pittom godinama je bila u ljubavnoj vezi s manekenkom Jenny Shimizu s kojom se namjeravala i vjenčati... S druge strane, među muškarcima takvi "transferi" nisu zabilježeni.

Istraživanja otkrivaju da je tome tako jer je ženska seksualnost promjenjivija od muške i mijenja se tijekom vremena. Otud i naziv "fleksiseksualke".

Termin nije nov, a aktualiziran je istraživanjem Sveučilišta Notre Dame iz Indiane koje je utvrdilo da su žene sklonije od muškaraca izjasniti se kao biseksualke, odnosno osobe koje vole oba spola te kako s vremenom mogu promijeniti mišljenje o tome tko ih više privlači. Za razliku od njih, muškarci koji se izjašnjavaju kao hetero ili gej rjeđe će tijekom godina promijeniti "tim za koji igraju". Istraživanje je provedeno nad 9000 ispitanika u dobi do 28 godina od kojih su tražili da se izjasne o seksualnoj orijentaciji u tri navrata od njihovih tinejdžerskih godina do kraja 20-ih godina. Studije pokazuju i da je 25% žena između 18 i 25 godina u pet godina promijenilo seksualnu orijentaciju iako su se u inicijalnom ispitivanju definirale kao lezbijke ili biseksualke. Što to utječe na žene da mijenjaju mišljenje, upitali smo Natašu Barolin Belić, gestalt psihoterapeutkinju.

Utjecaji okoline

– Vjerovanja i ponašanje vezano za seksualnost kod žena se može vrlo lako promijeniti pod utjecajem kulturalnih, socijalnih i situacijskih faktora – navodi psihoterapeutkinja pa dodaje kako su muškarci biološki determiniraniji te njihov seksualni nagon ne ovisi o kontekstu, dok je kod žena seksualni nagon varijabilan jer je više pod utjecajem konteksta. – Sa ženskom seksualnošću snažno su povezani i obrazovanje i religija i akulturacija pa stoga promjena kulture može mijenjati ženske stavove, ali ne može mijenjati muške.

>>Novi zajednički film najpoznatijih supružnika na svijetu

>>Dramatične priče kriju se iza hollywoodskih razvoda

Komentara 2

SI
sisu
19:23 26.08.2015.

Gestalt psihoterapeutkinju? Ja, natürlich, wann Sie überspannt sind, Sie brauchen ein Gestaltpsychotherapist

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije