Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITETI Začetnik kompaktne monovolumenske klase, model Renault Grand Scenic

Renault Grand Scenic: Veći komfor za obitelj

11.05.2009.
u 11:33

Kada se 1996. pojavio na europskom tržištu, Scenic je bio pionir, prvi kompaktni monovolumen. Danas je konkurencija u klasi golema, a prema prvim kilometrima u novom Renault Grand Scenicu (manji brat na tržište dolazi u srpnju) - koje smo odvozili okolicom mondenog francuskog skijališta Megève - možemo reći da Scenic opravdava titulu začetnika svoje klase.

Veliki Scenic narastao je za sedam centimetara, pa sada nudi još raskošniju unutrašnjost i još veću modularnost, što podrazumijeva veći komfor za cijelu obitelj. Tri udobna odvojena sjedala straga mogu se preklapati i uzdužno svako zasebno pomicati 17 cm. Avionski stolići i mnoštvo pretinaca (ukupno 90 litara u cijelom vozilu) najviše će razveseliti djecu, a i na sjedalima u trećem redu sada ima više mjesta. Iako u Renaultu kažu da na njima mogu bez problema sjediti osobe do 175 cm visine, u praksi je to teška misija ako se u drugom redu vozi odrasla osoba. Ali djeca i u trećem redu imaju vrhunski komfor. Materijali u unutrašnjosti su kvalitetni, kao i razina završne obrade, a sigurnost je na visokoj razini. U suradnji s TomTom-om, Renault uz Grand Scenic nudi odličnu navigaciju koja bi trebala stajati manje od 500 eura.

Vozna svojstva su za monovolumen s masom od gotovo tonu i pol veoma dobra. I zavojitim alpskim cestama i autocestom Grand Scenic se ponaša zadovoljavajuće. Upravljač je izravan, a impresionira niska razina buke i pri brzinama iznad 150km/h. Isprobali smo dva motora: novog 1,4-litarskog benzinca, koji razvija 130 KS, i snažnog dvolitarskog dizelaša sa 160 KS. Benzinac se čini više nego dostatan u neopterećenom automobilu, dok najjači dizelaš u ponudi sa 380 Nm okretnog momenta pri 2000 o/min oduševljava.

Grand Scenic na naše tržište dolazi potkraj mjeseca, a cijena će osnovne izvedbe (1,6-litarski benzinac sa 110 KS) biti približno 19.000 eura.

Želite prijaviti greške?