Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERNA SVJETLOSNA RJEŠENJA ZA UREĐENJE DOMA

Rasvjeta kroji prostor po želji

24.06.2009.
u 11:31

Kakvoća i količina svjetlosti, prirodne i umjetne, izravno utječe na zdravlje, raspoloženje i koncentraciju te optički mijenja prostor – dobra rasvjeta može ga učiniti privlačnijim.

Stoga rasvjetu treba pomno planirati: osim vrste struje i napona te namjene prostorije, u obzir treba uzeti površinu i visinu prostora, boju i način završne obrade ploha, tipove pregradnih elemenata (puni, ostakljeni i slično)... Vrlo je važno odrediti željene žarišne točke u prostoru te ugođaj kakav namjeravamo stvoriti.

Pri izboru žarulja treba voditi računa o boji svjetla i temperaturi boje svjetla, koje osvijetljeni prostor čini toplim ili hladnim.

“Spuštanje” stropa
U stambenim prostorima najviše se koriste svjetiljke s običnim žaruljama, halogenim i štednim žaruljama, dok u poslovnim prostorima prevladavaju svjetiljke s električnim pražnjenjem (fluo svjetiljke). Sve se više rabe LED svjetiljke, koje u usporedbi sa standardnim rasvjetnim tijelima troše manje energije, mnogo manje zagrijavaju okolni prostor i dugovječnije su, a usto izgledaju luksuzno i atraktivno. Uza sve popularnije lustere, tu su i različita druga rješenja: ugradbene halogene ili LED lampice (zvjezdano nebo), plafonjere, spušteni stropovi iza kojih su svjetiljke posve skrivene.

Prema položaju i načinu postavljanja, rasvjeta može biti stropna, zidna, podna, samostojeća ili ugrađena. Dobro dizajnirana rasvjeta znači kombiniranje iz više različitih izvora, ovisno o tome kakav ugođaj želimo postići.

Za vizualno “spuštanje” stropa predlažem veće spuštanje stropnih svjetiljaka, dok je za “povećanje” prostora dobro postaviti svjetiljke u sva četiri kuta sobe. S obzirom na to da se lusteri u pravilu preporučuju za više prostore, u nižima predlažem nekoliko reflektora koji se mogu usmjeriti po želji.


Praktični regulatori
Kako je za različite aktivnosti potrebna i različita količina svjetlosti, poželjno je da svjetiljke imaju regulatore jačine – uz stvaranje željenog ugođaja, tako se štedi energija i produljuje trajnost žarulja.

Podnom rasvjetom može se stvoriti dojam veće visine prostora, a u zidnoj rasvjeti sve su popularnije manje svjetiljke koje usmjeravaju pozornost na objekt uz koji su smještene.

Samostojeće podne i stolne svjetiljke najčešće su dopunska, no iznimno dekorativna rasvjeta.

Želite prijaviti greške?