Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Prije nego iPad i rodna ravnopravnost, treba nam nova škola

Žalosno je da se u našem obrazovanju tobože svašta događa, a u suštini ništa ne mijenja.
03. rujna 2013. u 14:00 0 komentara 4 prikaza
'02.09.2013., Sisak - Nova skolska godina zapocela je za 3.564 osnovnoskolaca, medju kojima je 385 prvasica. 52 prvasica Osnovne skole 22. lipnja posjetila je gradonacelnica Kristina Ikic Banicek. Dje
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'

Žalosno je kad se televizija sjeti škole u udarnim terminima samo na prvi dan nastave. Žalosno je kad se cijela školska godina potroši na prepucavanje ministra i vjerskih udruga oko samo jednog svjetonazorskog pitanja. Žalosno je što Bandić koristi besparicu da bi se samoreklamirao.

Žalosno je što se više nitko ni ne sjeća razvikanog HNOS-a, ali od svega je najžalosnije da se u našem obazovanju tobože svašta događa, a u suštini ništa ne mijenja. Unatoč pokojem tabletu uvedenom u pokojoj školi način rada i dalje pripada 19. stoljeću. Perpetuira se škola u kojoj đak sjedi, sluša i piše što mu se kaže, pa to eventualno reproducira. Svaki odmak od ove šablone i danas se prepušta profesorima entuzijastima.

Stručnjaci su već sve rekli: država treba uložiti u učitelje koji će onda znati učenicima prenijeti znanje, ali i sačuvati njihovu kreativnost i naučiti ih rješavati probleme – od matematičkih do ekonomskih, pravopis da i ne spominjem. Da za to nisu potrebne astronomske plaće učitelji su već dokazali.

Dovoljno bi bilo sistemom stimulacija, koje ne moraju uvijek biti financijske, razlikovati rad od nerada. Ovako, svake godine srednje škole ispljunu oko 34.000 dobro prožvakane djece, a svako dijete koje se nije snašlo, svaki učenik u kojemu nije probuđen interes za učenje, izgubljen je i za sebe i za društvo. Odgovor na samo jedno pitanje koje me zanima: Koliko će biti još takvih generacija? - nisam dobila ni u Nultoj točki. I dok se ministar policije odazvao RTL-u zbog Vukovara, ministar Jovanović odbio je poziv HTV-a unatoč prvom danu škole. I zato ga treba zvati opet i opet, ali ne zbog modula IV.

PLUS
Brbljava i domišljata Dalmatinka televizičnog lica Marijana Batinić dobro se snašla na ulicama Splita u novom i zabavnom RTL-ovom kvizu "Tko će ga znati?".

MINUS
Danko Družijanić jedva je u Temu dana uspio ugurati dva gosta na temu reforme zdravstva koji su pred kamere stigli s referatima koji sežu sve do Bismarcka.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.