Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Jedan oficir Hrvatske vojske prije 
20 godina napao je Vladu Gotovca, drugi bi danas anal(n)izirao novinara

Samo je u Hrvatskoj močvara mogla postati sinonimom za najprljavije. A što ako žabe zatraže isušivanje Sabora?
14. svibnja 2017. u 11:30 4 komentara 2755 prikaza
Na 6. saboru HSLS-a Vlado Gotovac izabran za predsjednika stranke, 18.02.1996.
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Prema Anićevu rječniku močvara je velika površina tla pod stajaćom vodom i pod vegetacijom koja uspijeva na takvom tlu. U pravilu to je iznimno plemenito područje koje buja životom i jamči ravnotežu ukupnom odnosu snaga u prirodi. I samo u Hrvatskoj močvara je postala nešto najprljavije što se može zamisliti, sinonim pokvarenosti, zlih namjera, mutnih poslova i još mutnijih likova, područje koje treba isušiti da bi se došlo do novog početka, do “suhog” terena za gradnju iz novih temelja. Samo tko zaziva i govori o močvari?

Vlada GORAN GEROVAC Država nam umire pred očima i na rukama 151 zastupnika

Najčešće oni koji su se još donedavno najbolje snalazili u tom, navodno zlokobnom mulju, koji su tu plivali poput delfina na otvorenom i kristalnom oceanu i koji su upravo u plitkim, opasnim, izazovno neprozirnim vodama najlakše i najčešće dolazili do plijena. Kamo sreće da je Hrvatska močvara, ali ona je nešto puno besprizornije, puno zlokobnije i zamućenije, nešto čemu i ne možemo pronaći ekvivalent definicije da bismo oprali sebe od smrada koji se širi iz cloace maxime, rezervoar svih vrsta otpadnih voda i institucionalnih kanalizacija što se slijevaju na divlje i na silu prokopanim kanalima iz uglavnom svakog gradivnog elementa od kojeg bi se društvo trebalo sastojati. U Ratovima zvijezda Yoda, vođa Jedi vitezova, Lukea Skywalkera podučava vještinama viteza dobra usred najmočvarnije močvare tajnovitog Dagobah sustava.

U Hrvatskoj pak vitezovi zla su od močvare uspjeli napraviti poligon eliminiranja na kojem ni jedan Jedi ne bi mogao ne samo spoznati snagu vlastite plemenitosti nego bi po najhitnijem trening-postupku bio regrutiran na tamnu stranu kojom vlada sila mraka i zla. Samo zbog toga su Ratovi zvijezda kod nas kao možda nigdje drugdje i najispravnije svrstani u žanr znanstvene fantastike s obzirom na to da neznanstvena stvarnost ne ostavlja nikakvu sumnju da će sile mraka trijumfirati na kraju svake epizode u repriznim izdanjima pretvaranja domoljubnog naboja u domoljubni napoj. Sve ono negativno za što smo se uvjeravali da je ekskluzivitet prošlog sustava i prošle države u stvari je čučalo u nama i mi smo to najnegativnije prenijeli preko granica društvenih uređenja, to iskonsko zlo i okrenutost tamnoj strani kroz različite društvene modele prilagođavalo se i tražilo najprihvatljivije oblike da se realizira. Paradoks hrvatskog društva jest da ono sebe najefikasnije ugrožava autodestruktivnom dinamikom od državnog osamostaljenja. U tom periodu na praktičnoj i na simboličnoj razini događaju se tek naizgled nemoguće i nelogične stvari. Tako je državna filozofija sazdana od dvostrukog mjerila u kojem oni koji nas najviše uvjeravaju u blagodati kapitalizma (ministri, premijeri, predsjednici, saborski zastupnici, ekonomski analitičari, crkvenjaci, poslodavci, predstavnici nacionalnih manjina) i dalje žive zaštićeni u socijalboljševičkom formaldehidu. Mi ostali moramo bezuvjetno vjerovati da je kapitalizma najbolje od najboljeg i svaka pa i najmanja sumnja karakterizira se kao nacionalna veleizdaja, jugoslavenstvo i podla subverzija djece jugooficira. Ne znam kada je hrvatstvo poistovjećeno s kapitalizmom s obzirom na to da sam siguran da bi samostalna Hrvatska bila pravednija, mirnija, bogatija i naseljenija da je definirana barem kao socijalistička, ako ne i komunistička republika.

U cjelokupnom sustavu porušenih vrijednosti koje živimo i u kojima nam nedostaje orijentir dobro – zlo, namjerno demagnetiziran da se kazaljka kompasa ispravnosti trza kako je kome potrebno, mi ćemo prestrogo suditi nekom Sauchi ne shvaćajući da se tu ne radi o osobi, nego o mentalitetu bez uvjerenja i vjerovanja. On ni u jednom trenutku svog političkog postojanja nije bio subjekt, a objektivizacija vlastite biti vrhunaravno se materijalizirala u onom saborskom „protiv“, nakon čega se sve smirilo u okrilju hrvatske političke tradicije. Nezamislivo? A što je tek s onim kad je u okviru te iste tradicije prije dvadesetak godina, u kampanji predsjedničkih izbora 1997. jedan oficir Hrvatske vojske fizički napao Vladu Gotovca. Ima li išta nevjerojatnije, kad bi imali srama, da Vladu Gotovca u slobodnoj, neovisnoj, demokratskoj i kakvoj sve ne Hrvatskoj napadne oficir Hrvatske vojske! Čovjeka kojeg su fizički zatvarali zato što se borio za Hrvatsku u kojoj će dobiti batina od pripadnika njezinih oružanih snaga. I u danima kada je Saucha posaugao mulj sa samog močvarnog dna još je jedan oficir Hrvatske vojske pokazao kako se i oslobodilačka vojska može lako osloboditi dostojanstva i smisla. Onako u prolazu, na logično i pristojno novinarsko pitanje zaprijetio je nedvosmislenim fizičkim napadom u kojem je najavio oduzimanje mikrofona i nabijanje istoga novinaru u stražnjicu. Vrlo pažljivo i potpuno svjesno ne koristim termin časnika uz ove primjere hrvatskih vojnika jer časnici nikada ne bi mogli napasti Gotovca i otvorenim prijetnjama nasiljem ugrožavati novinare. To su zapravo podoficirske manire i termini inferiornog duha koji nije kadar kontrolirati demone moći koje mu je netko gurnuo u ruke. Od močvare do anal(n)iziranja novinara lepeza je hrvatske političke misli zbog koje bi i žabe iz močvare sa superiornim prijezirom mogle zakreketati o hitnoj potrebi isušivanja hrvatske političke scene.  

Algoritam Goran Gerovac Hoće li hrvatska Vlada pasti i zbog ‘lex knjiga’?    Oliver Frljić GORAN GEROVAC A što ako netko podnese prijavu jer je uvrijeđen što traže da vjeruje u bezgrešno začeće i uskrsnuće?! Andrej Plenković GORAN GEROVAC Plenković je postao lider tek kad je ministrima javno savjetovao da važne odluke izbjegnu odlaskom na zahod
SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • Avatar hrvoje horvat
  hrvoje horvat:

  Ovaj tekst samo potvrđuje činjenicu da je glavni problem ove države preuzimanje medija od strane jugoslavena, antihrvata. Tv kuće, dnevni tisak i portale uređuju i vode osobe kojima je mrska svaka pomisao na hrvatsku državu.Opstruiraju svaki napredak priželjkujući propast državi ... prikaži još! kako bi progurali nakaradnu teoriju po kojoj se bolje živjelo u njihovoj bivšoj nakaradnoj paradržavnoj tvorevini.Umreženi su, organizirani, imaju logističku potporu u vrhu vlasti od preostalih i zaostalih udbaša i kosovaca. Rješenje je temeljita lustracija komunističkog kadra.A za početak državotvorne snage moraju pod mus pokrenuti hrvatske dnevne novine na nacionalnoj razini.

 • Deleted user:

  Slabo kentiran tekst. Možda zbog beskrajnog pesimizna autora da čak Jedi u Hrvatskoj prelazi na stranu zla. Ali nije tome baš tako. Pljuvanje po kapitalizmu podsjeća na vrijeme "Trumanovih jaja". Jedino se mogu složiti da smo previše negativnosti prenjeli preko ... prikaži još! granica društvenog uređenja. Jesmo. Zato je potrebna lustracija. Da je provedena, močvara bi bila manja.

 • Deleted user:

  Ma možda se radi o nekakvoj zabuni oko ovog "oficira" to je sigurno bio neki JNA oficir pošto u Hrvatskoj vojsci nije bilo niti nema dan danas oficira