Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Bandić to možda nije očekivao, ali Zagrepčani usred ljeta čitaju GUP

Rasprava o GUP-u trajat će do 14. kolovoza, uključite se da poslije ne bi bilo – nismo znali
08. kolovoza 2019. u 08:39 1 komentara 3579 prikaza
Prosvjedni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/24

Upeklo je pa neće sigurno. Neće, pored sunca i mora, Zagrepčani odabrati čitanje 163 stranice Generalnog urbanističkog plana (GUP), proučavanje karata grada. Neće stanovnici metropole, jer je vrhunac sezone, printati obrasce i kupiti marke pa ih, umjesto na razglednice s raznih otoka, lijepiti na pisma Milanu Bandiću. Neće, mislili su u gradskoj upravi, želeći upravo to da javna rasprava usred ljeta rezultira planiranim Manhattanom, nacionalnim stadionom bez natječaja, garažama u centru grada. Ali, prevarili su se.

Milan Bandić Generalni urbanistički plan Stigle prve primjedbe na GUP Zagreba: Pripremili prigovore, samo ih potpišete

Hoće, itekako. Jer, Zagrepčani su se organizirali, sastaju se po kvartovima, međusobno si tumače GUP, a onima koji ga i dalje potpuno ne shvaćaju, pripremili su i već popunjene obrasce koje samo moraju poslati. Hoće stanovnici glavnoga grada, angažirat će se kad treba, jer upravo su oni bili ti koji su i gradonačelnika Bandića natjerali na ponovnu javnu raspravu urbanističkog dokumenta, pobunivši se protiv poslovnih zgrada na hipodromu, zakrčenja centra grada automobilima.

Hoće Zagrepčani, i trebaju. Jer GUP, iako na prvu pomalo zastrašujući, zapravo je dosta lagan za čitanje svakome tko si da barem malo truda. Svakome tko odluči odvojiti sat ili dva da prouči što je planirano, ako ne za cijelu metropolu, onda barem za svoj kvart.

Konfernecija za medije Milana Bandića ispred porte Uljanika rošade u bandićevu uredu Zagreb dobio službu koja će “podržavati projekte Grada”

Jasno, nije to uvijek lako na godišnjem i usred ljeta, ali grad će živjeti i na jesen, živjet će i poslije povratka građana s odmora. A u kojem obliku, trenutačno ovisi samo o onima koji se uključe u njegovo stvaranje. O onima koji će jasno reći treba li im vidikovac uz obalu Save, treba li im Radnička cesta koja će se potpuno planirati samo jednim natječajem, treba li im stadion koji ne trebaju osmisliti arhitekti. Rasprava traje do 14. kolovoza, a osim po kvartovima od članova udruga i inicijativa, koje pomoć nude otkako je 31. srpnja sve počelo, danas se poslijepodne i od gradskih glavešina u Ćirilometodskoj 5 može čuti što se točno planira. Pa da poslije ne bi bilo – nismo znali.

VIDEO Prosvjedni skup protiv GUP-a

Zagrebački velesajam AKTIVIRATI SE Udruženja arhitekata pozivaju građane da sudjeluju u javnoj raspravi o zagrebačkom GUP-u
Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.