Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Udruženja arhitekata pozivaju građane da sudjeluju u javnoj raspravi o zagrebačkom GUP-u

Upozoravaju i kako izmjene iz zelenih i sportskih zona u stambene i mješovite podrazumijevaju plan porasta broja stanovnika za koje je potrebno osigurati nove stambene prostore, ali da kao i u većini odluka vezanih uz GUP "ni ova nije utemeljena na stručnim podlogama, te je time i stručno upitna".
01. kolovoza 2019. u 16:07 5 komentara 578 prikaza
Zagrebački velesajam
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Stručna udruženja i ustanove s područja arhitekture i urbanizma u četvrtak su poručili kako će i dalje aktivno sudjelovati u ponovljenoj javnoj raspravi o generalnom urbanističkom planu (GUP) grada Zagreba, a na isto su pozvali i sve građane.

POČINJE JAVNA RASPRAVA Da ne bi bilo 'nismo znali': Imate primjedbu na zagrebački GUP? Evo što vam je činiti

 Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu napominju kako su upozorenjima na niz proceduralnih pogrešaka i nedemokratskih procedura u prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a uspjeli dovesti do nove javne rasprave. 

 Sada pozivaju sve građane da sudjeluju u toj raspravi, "kako bi iskazali svoje mišljenje o ključnim promjenama u Gradu i pozvali na racionalniji i dugoročno održiviji pristup, strateški promišljen, stručno programiran i kvalitetno proveden".

 "Javnim istupom stručna javnost uspjela je inicirati novu javnu raspravu i vratiti veći dio zone Hipodroma u prvotnu namjenu ozelenjenog prostora sporta i rekreacije", priopćili su arhitekti .Naglasili su kako je gradska uprava pokazala da je spremna napraviti određene izmjene na prostoru "Zagrebačkog Manhattana", ali samo kako bi formalno zadovoljili proceduru.

 "I dalje ostaju veliki problemi, kao što je nepostojanje kvalitetnih stručnih podloga koje bi jasno odredile sadržajne potrebe, prometne mogućnosti i minimalne nužne površine javne i društvene namjene", poručili su arhitekti

Prosvjedni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba IZRADA GUP-A HNS: 'Građanima treba dati kvalitetan sadržaj, a ne oduzeti'

 Smatraju da će Donji Grad, zbog izmjena GUP-a koji omogućava izgradnju podzemnih garaža u preko 90 posto blokova tog kvarta, postati "veliki hostel s poslovnim prostorima, a bez stalnog stanovništva". Rješenje tom problemu vide u "iskorištavanju brownfield potencijala", i to prvenstveno onih neiskorištenih prostora uz željezničku prugu.

 "Na taj bi se način disperzirao pritisak dnevne migracije s Donjeg grada na druge lokacije koje su bolje i kvalitetnije povezane javnim prijevozom. A Donjem gradu je potrebno vratiti izvornu namjenu stalnog stanovanja", tvrde arhitekti. 

 Upozoravaju i kako izmjene iz zelenih i sportskih zona u stambene i mješovite podrazumijevaju plan porasta broja stanovnika za koje je potrebno osigurati nove stambene prostore, ali da kao i u većini odluka vezanih uz GUP "ni ova nije utemeljena na stručnim podlogama, te je time i stručno upitna".

Milan Bandić bitka za “zagrebački manhattan” Milan Bandić Ustavnom sudu podnio prijedlog ocjene ustavnosti Zakona o prostornom uređenju

 "Sve strukovne organizacije i institucije aktivno će se angažirati u ponovnoj javnoj raspravi, kao i nakon nje, te nastojati široj javnosti obrazložiti ključne probleme GUP-a, ali i kompletnog sustava prostornog planiranja koji je zasnovan na lošoj zakonskoj regulativi, preko koje je sustav prostornog planiranja dekonstruiran na svjesno ili nesvjesno pogodovanje pojedinačnom interesu", zaključuju arhitekti.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • Bojnik:

    Samo me zanima gdje po novom GUP-u ide novi stadion?

  • Javnodobro:

    ??? Treba delat.

  • iva.begovic:

    GUP je izradilo stručno tijelo u kojemu je cca. 20-ak arhitekata. Svi su poimence na prvim stranicama GUPa. Kako onda arhitekti mogu tvrditi da GUP nije izradila struka? Što hoće reći? Da su njihovi kolege nesručni? Mislim stvarno, lagano mi ... prikaži još! počinju ići na živce. GUP ide u javnu raspravu zato da bi o njemu građani dali svoje mišljenje. Zato se i zove javna rasprava, a ne stručna rasprava. Što žele Zagrepčani, kakve sadržaje u svojim kvartovima? javna je rasprava prilika da građani iznesu primjedbe i prijedloge, a struka bi im trebala pomoći u tome obrazlaganjem stručnih pojmova i oko forme primjedbi i prijedloga. No, arhitekata od pomoći, vidjeti nije. Zatvorili su se u svoje elitističke krugove, a u uz svu primjenu tehnologije CADa i BIMa, danas projektiraju lošije nego arhitekti od prije sto godina koji su to radili olovkom na papiru.