Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRT ZEMALJSKI

Planet

25.04.2007.
u 14:38

Na trećem kamenčiću od sunca, kako bi rekao onaj smiješni TV-serijal, ili, kako bi opjevao bard jednoga od zelenih webova, na trećoj planetarnoj putanji od Sunca smjestio se naš dom, planet Zemlja. Život se na njoj razvio u više oblika i u čudesnim raznolikostima, u ravnoteži čovjeka s drugim životinjskim i biljnim vrstama.

Koristeći se svojim umom i prirodnim bogatstvima te razvitkom civilizacije, ponajprije industrije, čovjek se iz sklada našao u neskladu s prirodom i samim sobom. Kako za budućnost sačuvati vrijednosti i ljepote života na Zemlji? Mudri se o tome pitaju neprestano, a najsavjesniji na to skreću pozor i drugim Zemljanima.

Među ostalim, 22. travnja obilježavajući Dan planeta Zemlje. Prvi je put on obilježen 1970. u SAD-u, kada su guverner Gaylord Nelson i student Denis Hayes pokrenuli akciju i uključili u nju 20 milijuna ljudi, a naziv Earth Day preuzeli su iz proglasa gradonačelnika San Francisca 1969., kojim je odlučeno da se na gradskome području taj dan obilježi kao Dan planeta Zemlje. Ubrzo su se tome pridružile organizacije i u drugim zemljama te je 1990.

Dan Zemlje službeno, pod pokroviteljstvom UN-a, postao planetarnim. U nas ga je na početku devedesetih krenulo obilježavati Društvo za unapređenje kvalitete življenja, a od 1995. brojne udruge i organizacije, cijeli pokret za zaštitu okoliša, svi kojima je važna spoznaja gdje i kako živimo i što tko može učiniti da bismo živjeli bolje i mi i naša djeca.

Ne više tek prigodne pomisli već glasne akcije, primjerice protiv onečišćenja od Karlovca do Siska, Dan planeta Zemlje učinile su prvorazrednim javnim, političkim pitanjem u kojem se polazi od sebe sama slijedom onih 10 zapovijedi prijatelja prirode od "1. najprije očisti pred svojim pragom" do "10. sjeti se da nisi vlasnik Zemlje, nego njen zaštitnik i čuvar".

Stoga podsjećamo da ni ovaj Vrt ne bacate u smeće, nego na odlagališta za stari papir, jer se može preraditi u nove novine, knjige, bilježnice. Ili, recimo, u vrećice za kupnju. Samo ih se 700 može izraditi od cijeloga stabla staroga 15 20 godina.

Želite prijaviti greške?