Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Digitalizacija nastave za odrasle – potreba, a ne samo izbor

Akademija Callidus
21.05.2020.
u 08:56

U doba digitalizacije gotovo niti jedna sfera društva ne može opstati i napredovati bez prilagodbe pa tako niti ona obrazovna

Digitalizacija nastave za odrasle snažan je trend, ali i potreba u modernizaciji obrazovanja. Obrazovnim su ustanovama tako dostupni mnogi inovativni oblici učenja, podučavanja, ali i andragoškog iskustva. Korištenjem različitih tehničkih alata može se prikazati veći broj informacija nego u klasičnoj nastavi, a prezentirani materijal je zanimljiviji.

Jedna od ustanova za obrazovanje odraslih koja osluškuje trendove obrazovanja, ali i tržišta rada, te uspješno odgovara na njih je Callidus. Njihova je misija pružati inovativne edukacijske programe i projekte, rješavati poslovne izazove te biti spona između kvalitetnih obrazovnih programa i potreba tržišta rada. Callidus je tako, u promijenjenom svijetu u kojem su svi bili primorani brzo se prilagoditi novim uvjetima, nedavno lansirao projekt započet sredinom prošle godine - novu platformu za učenje na daljinu pod nazivom Akademija Callidus.

Nova platforma jednostavnija je za korištenje, a donosi nove i bolje mogućnosti kao što su pregledni i zanimljivi nastavni materijali, snimljena video predavanja, prostor za interaktivnu komunikaciju polaznika iste edukacije, kvizovi znanja, online video predavanja uživo te brojne druge. Važno je napomenuti kako tehnologija nije namijenjena tome da se u potpunosti zamijene klasična predavanja već da se stvori što fleksibilnije okruženje za razvoj.

„Prije 4 godine pokrenuli smo online platformu za e-učenje. Tada smo bili među prvim ustanovama za obrazovanje koje su uvodile koncept tzv. blended learninga. Taj koncept kombinacija je učenja na daljinu i klasičnih predavanja koje se odvijaju u našim predavaonicama u Zagrebu. Vjerovali smo da taj koncept kombinira najbolje kvalitete; komociju i fleksibilnost učenja na daljinu u kojem svaki sudionik može birati vlastiti tempo učenja, s klasičnim predavanjima koja su jedinstvena prilika da se naučeno prodiskutira uživo u dinamičnom okruženju grupne diskusije u predavaonici. Sada s Akademijom Callidus idemo korak dalje i pružamo još više pogodnosti našim polaznicima, između ostalih, tu su zanimljivi nastavni materijali, kvizovi znanja, mogućnosti obavijesti te online video predavanja uživo “, pojasnila je Carmen Tariba, ravnateljica Callidusa.

Jedan od programa koji je također dobio određenu digitalnu ekstenziju je program „Europskim projektom do educiranog osoblja u području usluga čišćenja“ koji provodi Callidus.  U obliku animacija, nudeći vizualni prikaz teme, polaznicima je omogućeno da koncept shvate na još razumljiviji način. Čak i najteže teme mogu se predstaviti na pojednostavljen način uz pomoć animacije. Jedna od važnih značajki ovog programa je i ta što on obuhvaća ranjivu skupinu kojoj se osigurava povećanje zapošljivosti na način da pojedinci dobivaju nova tražena znanja te se povezuju s poslodavcima.

Učenje na daljinu putem digitalne platforme onim je polaznicima koji imaju dinamičnu svakodnevicu, obiteljske obveze i druge, po prvi puta omogućilo da stječu primjenjivo znanje iz udobnosti vlastitog doma i pripremaju se za tržište rada.

 

„Navedene pogodnosti  omogućuju nam da u ova izazovna vremena većini naših polaznika ponudimo potpuni komfor online učenja na daljinu, neovisno pristupaju li joj putem mobitela, tableta ili računala. Ono što rado ističemo je i mentorski odnos trenera  sa svakim polaznikom osobno. Kroz pristup koji, osim online dijela, uključuje i nastavu u učionici odnosno virtualnoj učionici, uz savladavanje teorijskog dijela nastave, oni međusobno dijele svoja iskustva i problematiku s kojom se susreću u svojim profesionalnim karijerama. Također, želja nam je da, osim da im se pruži kvalitetno teorijsko znanje, polaznici razviju i vještine za uspješno savladavanje problematike s kojom se susreću u praksi. Tako smo za edukativne programe, poput onih namijenjenih 3D tehnologijama, ostavili mogućnost da naši polaznici pristupe praktičnoj nastavi za sve potrebne segmente koji se ne mogu usavršiti online putem. U svakom slučaju, možemo zaključiti kako su pred nama značajni obrazovni i tržišni izazovi, a one obrazovne ustanove koje budu dovoljno fleksibilne i progresivne pozicionirat će se za rast i uspjeh“, naglasila je Carmen Tariba, ravnateljica Callidusa.

O projektu „Europskim projektom do educiranog osoblja u području usluga čišćenja“

Callidus - ustanova za obrazovanje odraslih nositelj je projekta „Europskim projektom do educiranog osoblja u području usluga čišćenja“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 898.172,59 kuna, a trajat će od 26.03.2019.do 25.09.2020. godine. Callidus je ustanova koja obavlja djelatnost neformalnog i informalnog obrazovanja odraslih, a partneri na ovom projektu su Adria grupa d.o.o., Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Svrha projekta je razvoj, verifikacija te provedba edukacijskog programa za čistača/-icu koji uključuje i praktični dio nastave kod poslodavca što predstavlja njegovu jedinstvenost. U sklopu projekta educirat će se 41 nezaposlena osoba koja će kroz edukaciju usvojiti nova znanja i vještine te postati konkurentnija na tržištu rada, što će u konačnici utjecati i na njihovo zapošljavanje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije