Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nutrije

07.09.2005.
u 14:32

Kolegica iz Pule Vesna Brnabić javlja nedavno, na žalost samo u lokalnome izdanju, kako nutrije potapaju Mirnu. Južnoamerički glodavac iz nepodnošljive napasti prerasta u opasnost. Osim što pojedu, navodno, i do petine uroda tamošnjim vrijednim poljoprivrednicima, oslabile su i obranu od poplava iskopavši hodnike po riječnim i kanalskim nasipima.

S obzirom na prilike u obrani od poplava u nas, ne bi to bilo ništa neobično da Istrijani uistinu nisu nemoćni: njihova samozatajna borba s velikim štakorima koji se razmnožavaju poput zečeva bez uspjeha traje već desetak godina. Procjenjuju da ih se uz Mirnu namnožilo od 10.000 do čak 50.000, jer im novo stanište godi više od prirodnoga, argentinskih pampa. A tu tek prava priča počinje. Nije dakako riječ ni o kakvu planskom naseljavanju, jer nije to ni vidra a ni dabar vraćen u šumu Žuticu.

Nije riječ ni o genetskome preinačivanju, o čemu bi sve grmjelo. Riječ je o još većoj svinjariji. Pretpostavlja se, ne bez razloga, da je neki nesavjesni uzgajivač pustio svoje nutrije iz kaveza u prirodu. Pomislio bi čovjek da je to kakav strasan zaštitar životinja, iako je istina sigurno bliža pomisli da se nekome ambicioznome pa razočaranome uzgajivaču glodavca, ?bratu? uzgajivača drugoga glodavca također za bunde, činčile, jednostavno zamjerio, pa je - 'zatvorio' biznis. A kako, s obzirom na naše obrazovanje i 'nehajan' odnos prema biologiji, nije ni čuo za Darwina, evoluciju i slično, pomišljamo da je jednostavno previdio da nutrije nemaju u nas prirodnih neprijatelja.

A što da svatko počne svoje neuspješne biznise jednako raspuštati? Ratarski jednostavno zarastu u korov, vidimo od Črnec polja i njegovih drenaža do slavonskih kanala koji nas svako malo zalijevaju kalnim vodama jednako kao i prije 50 ili 100 ili više godina.

Kad nam dosade, kućne ljubimce izbacujemo na ulicu, pa sve čekam da se ondje uz mačke i pse pojave i anakonde, reptili, egzotične zvijeri Kao što su onomad za trijebljenje zmija na Mljet naselili mungose, sad bi valjda za nutrije valjalo uvesti njihove prirodne neprijatelje ili dolinu Mirne deratizirati od štakora poput metropole. Samo, ima li i glupost ?prirodnih neprijatelja??

Želite prijaviti greške?