Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRT ZEMALJSKI

Muhare

28.09.2005.
u 13:11

Znanci mi se hvale koliko su vrganja pospremili u zamrzivač ili ocat ili ih suše. I dok obilje šumskoga mesa "najavljuje dugu zimu", ona dugogodišnja i zasad nepromijenjena, na tržištu gljiva i dalje ljubitelje gljiva na tanjuru odmah naježi. Moja mama poput delikatese s placa donosi 25 deka krasnih lisičica, a onda započinju dvojbe  kako bismo ih spremili te da li da ih uopće spremamo, jesu li stvarno jestive ili su jestive-samo-jednom. Kupila ih je od naše mlekarice i morale bi biti jestive. Kad je o siru s manje ili više sirutke riječ, u našu se mlekaricu uzdamo s velikim povjerenjem, ali, vraga, gljive su ipak gljive...

Gulaš od lisičica i malo uzgojenih pečuraka te još počega bio je krasan, ali njegov okus nije mogao prekriti gorčinu zbog propisa koji gljive uređuju tako da se čovjek pred njima osjeća baš poput gljive. Postoji, naime, pravilnik, ali ga zapravo i nema tko provoditi od izdavanja dozvola za branje do kontrole i sankcija.

Mjerodavni o gljivama, čini se, ne znaju mnogo više od nas prosječnih konzumenata koji pouzdano prepoznaju muharu, a kako su rijetki u nas znalci u latentnom sukobu  baš kao da su se najeli ludih gljiva  o tome koje se gljive smiju, a koje ne smiju brati, koje su zaštićene, a koje nisu, i mi koji smo nekad objavljivali edukativne popularne tekstove o gljivama prestali smo samo da se ne bakćemo s interesima i inspekcijama. A kako šareni magazini izazivaju čovjeka da iskuša koji od recepata s gljivama, ne samo uzgojenih, uzda se u sreću i ilegalnu ponudu.

Sva je sreća da uskoro Školska knjiga  objavljuje Enciklopediju gljiva Romana Bošca, za koju unaprijed kažu da je među najvećim i nacjelovitijim izdanjima na svijetu te da postavlja nova mjerila u gljivarstvu, jer na više od 1400 stranica iscrpno riječju i slikom opisuje čak 2000 vrsta gljiva; u I. dijelu razred Basidiomycetes (muhare, pečurke, gnjojištarke, vitičarke, koprenke, cjepače, sunčanice,  rudoliske, vitezovke i drugi rodovi te dosad neopisane vrste, a u II.  dijelu rodove iz razreda Basidiomycetes (mliječnice, krasnice, vrganjevke, capice, trubače), iz razreda Heterobasidiomycetes, Gasteromycetes, Myxomycetes te, posebice, gljive mješinarke (Ascomycetes), odnosno smrčke, smrčkovice,  pehare i tartufe.  Bravo!

Želite prijaviti greške?