Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zdravstvene probleme uzrokovane dugotrajnim sjedenjem mogu spriječiti kvalitetne uredske stolice

TopChair
Foto: PR FOTO
1/5
PR
Autor
PR članak
08.12.2015.
u 08:00

Mislite li da je nevažno u kakvom stolcu provodite radne dane? Oni koji su osjetili posljedice dugotrajnog sjedenja u neadekvatnim stolcima znaju da je kvalitetna uredska stolica itekako važna.

Jeste li znali da prosječan uredski djelatnik tijekom svog radnog vijeka sjedi više od 80 000 sati za radnim stolom? Tijekom dugotrajnog sjedenja, trup, kralježnica, mišići i diskusi moraju obaviti veliki posao držanja tijela. Ako pritom nagnemo gornji dio tijela naprijed ili se naslonimo s jako zaobljenim leđima, pritisak na diskuse dodatno raste. Kod nagnutog držanja prema naprijed, pritisak pri sjedenju uzrokuje dvostruko veće opterećenje nego kod stajanja, a kad smo naslonjeni unatrag, ono je veće za oko 40%. Ukoliko svakodnevno zauzimamo loše držanje pri sjedenju, dolazi do neizbježnih bolova i napetosti u leđima i potiljku.

Brojna istraživanja pokazala su da, osim pri teškim fizičkim poslovima, oštećenja kralježnice nastaju upravo pri obavljanju administrativnih uredskih poslova. Poznate su stotine ozljeda uzrokovane ponavljajućim naprezanjem kao što su svakodnevno sjedenje u neergonomski oblikovanim sjedalicama, dugotrajan rad s mišem ili stalno pomicanje glave kako bi se vidio monitor, a sve ovo ima slične posljedice: pretjerano trošenje i habanje mekog tjelesnog tkiva – tetiva, živaca i cirkulatornog sustava.

Zbog svega toga, muskulo– skeletalna oboljenja postala su najčešći zdravstveni problem vezan za uredske poslove u Europi, a godišnje uzrokuju troškove veće od 135 bilijuna eura diljem Europe.

Dobre uredske stolice kao temelj zdravlja i kvalitete rada

Uredska stolica koja dobro obavlja svoju zadaću mora biti ergonomski dizajnirana i prilagođena svakom korisniku, što znači da mora posjedovati mehanizam za podešavanje visine, dubine i nagiba sjedala, mehanizam za nagib naslona prema težini, mehanizam za podešavanje naslona za ruke, mogućnost podešavanja potpore u lumbalnom dijelu kralježnice, kao i mogućnost podešavanja naslona za glavu. Površina sjedala morala bi biti anatomski oblikovana, a presvlaka biti dovoljno otporna i protuklizna. Takve vrhunske uredske stolice prilagođene cjelodnevnom sjedenju i intenzivnoj uporabi su i ERGOHUMAN i DIRECTOR iz ponude TopChair Hrvatska. Na ovim sjedalicama se težina tijela može lagano premještati, čime se izbjegava kruta monotonija držanja. Također, njihovi nasloni za leđa anatomski ispravno podupiru kralježnicu, posebice u križima. Dovoljno su visoki da podupiru ramena i potiljak, čime se smanjuje napetost u tom izrazito osjetljivom području.

Foto: PR FOTO

Neki od najvažnijih ergonomskih uvjeta općenito:

  • Kut od 90° u zglobu lakta i zglobu koljena
  • Slobodan prostor za noge
  • Podloga za podlaktice
  • Dovoljna dubina stola, najmanje 90 centimetara
  • Kod stolova koji se ne mogu podesiti potreban je potporanj za noge, a to se posebice odnosi na osobe sitnije tjelesne građe

Bolovi u leđima i vratu su izrazita tegoba modernog načina života, tijekom kojeg više od 50% svog vremena provodimo sjedeći. Uredske stolice koje koristimo na radnom mjestu, a koje ne zadovoljavaju ergonomske uvjete, samo dodatno pogoršavaju bolove i ukočenost koje svakodnevno osjećamo.

Primjena ergonomskih načela pri oblikovanju i opremanju radnog mjesta rezultira povećanjem produktivnosti, unapređenjem zdravlja i sigurnosti, povećanjem zadovoljstva pri radu i kvaliteti rada, manjem gubitku vremena i naknadama za bolovanje.

Ne zaboravite da se optimalni radni rezultati mogu postići samo ako na posao dolazimo odmorni, a na radnom mjestu imamo individualno prilagođene uvjete.

Prilagodite svoje radno mjesto sebi, a ne obratno te investirajte u kvalitetne ergonomske sjedalice koje će Vam dugotrajno uštedjeti novac i sačuvati ono najvažnije što imate, a to je, naravno, zdravlje.

Želite prijaviti greške?