Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Zelena ogrlica grada Zagreba – koliko je uistinu poznajete?

TZ Zagreba (1)
Foto: Arhiva TZ Zagrebačke županije
1/4
26.08.2012.
u 11:16

Nakon što se oboružate brošurama u Turističkom uredu, nek vam putokazi budu zeleni brežuljci, drvene kapelice i kristalno čisti vodotoci

Zagreb je “Lepi beli grad“, a Zagrebačka županija njegova “Lijepa zelena ogrlica“ ili njen „Pisani rubac“, kako je zovemo od milja. No, u pravu ste ako grad Zagreb i Zagrebačku županiju doživljavate kao cjelinu zbog njihove čvrste povezanosti u gotovo svim segmentima života. Gradu Zagrebu potrebna je županija isto koliko i županiji grad. Oduvijek je tako bilo, i tako će i biti. Grad Zagreb ima tu veliku sreću da, kao jedna metropola koja živi svoj užurbani gradski život, u svojoj neposrednoj blizini ima ovakvu zelenu oazu, zonu odmora i utočište od svega što gradski život sa sobom nosi.

Ali, uz sve to i bez obzira na njezinu blizinu, Zagrebačka županija ipak je za mnoge još uvijek neotkrivena destinacija.

Kad se otisnete izlaznim putovima iz grada i prođete onu tanku granicu koja gradsku buku dijeli od svijeta tišine, cvjetnih mirisa, zujanja pčela i beskrajnog zelenila - tek tada možete biti u potpunosti sigurni da ste u Zagrebačkoj županiji. Za većinu Zagrepčana prelazak iz jednog u drugi svijet obavezna je vikend avantura.

Ovaj vikend krenite u avanturu slijedeći neke sporedne putove. Zaustavite se na vidikovcu uz cestu. Bacite pogled niz padine, vinograde i šume. I negdje u daljini vidjet ćete gdje se naziru krovovi drvenih kapelica, starih kurija ili dvoraca. Ljubitelj ste vožnje biciklom? Otpedalirajte u Zagrebačku županiju! Krenite jednom od 50 ucrtanih trasa koje će vam pomoći da vidite i one najskrivenije male drvene kapelice, tradicijske kućice i čiste vodotoke i vodopade usred nedirnute prirode.

Ako vas još nismo dovoljno zainteresirali da upravo Zagrebačka županija bude vaše ciljno odredište već ovog vikenda, dodat ćemo još razloga koji bi vam mogli zagolicati znatiželju. Jeste li ikad, jureći prema aerodromu Pleso, primijetili uz cestu drvenu kapelu Ranjenog Isusa? Znate li gdje se danas nalazi željezna piramida sa Sljemena? Ili, je li vam poznato da su izvori mineralne vode “Jamnice” u Jamničkoj Kiselici otkrivene još davne 1770. g. (kemijska analiza napravljena je po nalogu carice Marije Terezije)? A, koliko je tek znamenitih osoba rođeno na području Zagrebačke županije, poput Milke Trnine ili Marije Jurić Zagorke? Neki su legendarni ljudi ovdje živjeli, poput A.G. Matoša, ili pronašli svoj vječni dom poput bana Josipa Jelačića. Želite li saznati gdje se u blizini Zagreba nalazi stanište dabrova, biljke mesožderke ili kako teče jedinstveni životni put leptira plavca? Ili, da vam došapnemo u kojoj se crkvi čuva rijedak primjerak slike bradate svetice Kümmernisse?

Nakon što se oboružate brošurama u Turističkom uredu, nek vam putokazi budu zeleni brežuljci, drvene kapelice i kristalno čisti vodotoci. Za svaki slučaj, ako vam kontrolu nad kompasom i preuzmu doživljaji, slijedite putkaze smeđe signalizacije - opustite se i prepustite putovanju u nepoznato.

 

Krenite na zapad!

Upoznajte Žumberak, taj svijet u malom. Otkrijte gdje i kada su se ovdje nastanili uskoci. Koje su vjeroispovjedi grkokatolici? Obiđite drevnu nekropolu iz pretpovijesnog doba i otkrijte tko je to pokopan u Kneževu tumulu. Uz legendarnu samoborsku kremšnitu ili čašu vrhunskog vina na Plešivičkoj vinskoj cesti otkrijte čari života.

Zatim krenite na istok!

Otkrijte “Kaj su jeli naši stari”, što se dogodilo seljaku Prevareku iz Komina i zašto se i dan danas vodi Bitka kod Svete Helene. Pronađite dabrove u šumi Žutici i saznajte kako nastaje naftalan?

Ako krenete na jug, vidimo se na kupalištu na Kupi, ali prije toga vam moramo pokazati drvenu kapelu u Dvorancima, pa onu Svete Barbare u Velikoj Mlaki. A zatim, kad smo već u blizini, obiđimo i arheološko antičko nalazište Andautonia, dvorac Lukavec, Muzej Turopolja i šumu Turopoljski lug.

I ako ne stignete sve obići ovaj vikend, ne brinite. Zagrebačka će vas županija uvijek dočekati kao dragog gosta i u svako doba godine imat će poneko iznenađenje samo za vas. Ne propustite ih!

DOBRO DOŠLI U ZAGREBAČKU ŽUPANIJU!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije