Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan falafela

Ukusno jelo s Bliskog istoka: Počastite se falafel kuglicama uz ovaj jednostavan recept

Shutterstock
12.06.2020.
u 10:08

Danas, 12. lipnja, u svijetu se obilježava dan falafela. Ove kuglice od slanutka nastale su davno, ali do danas se njihova popularnost nije smanjila.

Porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta seže daleko u prošlost, a mjesto gdje je nastalo još uvijek se diskutira. Poznato je da dolazi s Bliskog istoka, a Egipćani uglavnom govore da su oni prvi napravili kuglice od slanutka, odnosno falafel. Njegova popularnost oduvijek je postojala, ali danas seže do te mjere da se u Egiptu može pronaći čak u McDonald'su pod nazivom 'McFalafel', prenosi Days Of The Year.

Radi se od mljevenog slanutka (ponekad i boba), dodaje se peršin, korijander, češnjak, crveni luk, sol, papar i kim. Zatim se naprave kuglice koje se prže u dubokom ulju. Poslužuju se s tahinijem - umakom od sezama, zelenom salatom i lepinjom. Mnogi restorani nude ga kao vegetarijansku alternativu ćevapima.

Probajte ga napraviti po receptu koji donosi The Mediterranean Dish.

Recept možete pogledati i u videu:

Sastojci:
Slanutak - ne koristite onaj iz konzerve, već suhi koji ste namočili u vodi dan prije
Začini - peršin, korijander, kopar, kajenski papar, kumin
Luk
Češnjak
Sol i papar
Prašak za pecivo - daje falafelu mekanu teksturu
Sjemenke sezama - po želji

Priprema:
Natopite slanutak u vodi 24 sata. U vodu dodajte i malo soda bikarbone kako bi omekšao. Iscijedite ih dobro.

U blender dodajte slanutak, začine, luk, češnjak i miksajte dok ne dobijete finu smjesu. Stavite svoju smjesu u zdjelu, pokrijte i stavite u hladnjak barem jedan sat, a možete i preko noći. 

Formirajte kuglice ili male pljeskavice. Dodajte sjemenke sezama i pržite u dubokom ulju na srednje jakoj vatri, 3 - 5 minuta. Nemojte ih staviti previše odjednom u tavu kako se ne bi dodirivali.

Možete ga poslužiti za doručak, ručak ili večeru, a u Egiptu se najčešće jede kao prvi obrok u danu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije