Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Tristo dana života na azurnom otoku Elbi

elba
Foto: Tanja Božić
1/9
29.04.2015.
u 19:12

U najvećem mjestu na otoku svake se godine u prvim danima svibnja okupljaju štovatelji lika i djela cara Napolena Bonapartea

 Za stanovnike Portoferraija, najvećeg grada na toskanskom otoku čiju je sudbinu odredio u 18. stoljeću nadvojvoda Cosimo Medici, 3. svibnja 1814. godine promijenio je njihove živote. Na glavni mol koji se proteže od jedinog velikog ulaza u grad, opasan zidinama koje je spomenuti nadvojvoda dao sagraditi ne bi li stvorio grad po svojoj mjeri te ga čak i nazvao Cosimopolis, pristala je britanska fregata Undaunted. Na njoj je do Elbe doplovio car Napoleon Bonaparte. Vijest o njegovu dolasku odaslana je – u pismu otočanima – nekoliko dana prije dok je fregata plovila prema Elbi. Da dolazi, već se znalo jer su na otok stigli vojnici, carevi bliski suradnici, čak i konji ozlijeđeni u bitkama te veterinari koji su se o njima brinuli. No, Napoleon se, ma koliko to svi očekivali, nije iskrcao iste večeri.Prespavao je na brodu i na mol zakoračio idući dan.

Dočekala ga je otočna svita predvođena mjesnim načelnikom i župnikom, a prvo mjesto koje je posjetio bila je župna crkva u kojoj je nazočio misi. Car, s obzirom na to da mu nisu oduzeli tu titulu, na otoku je ostao tri stotine dana. Za njim je stigla njegova majka Letizia te sestra Paulina. Iako je sve bilo podređeno dolasku njegove druge zakonite supruge Marije Lujze, s kojom se vjenčao kako bi učvrstio vojni i diplomatski savez s Austrijancima, i s kojom je imao sina Napoleona II., no ona se nije odazvala na njegov poziv. No zato je došla poljska grofica Marija Walewska, i to sa sinom kojeg je imala s Napoleon. Ovo je tek jedna od priča o povijesti otoka Elbe koja će i ove godine, nakon što je prošle godine obilježena 200. godišnjica dolaska Napoleona, oživjeti u najvećem gradu na otoku Portoferraiju. Nekoliko stotina štovatelja lika i djela Napoleona odjevenih u replike povijesnih odora preplaviti će grad i krenuti istim putem kojim je car, zakoračivši na otok, krenuo po mjestu.

Salizadom od 300-tinjak stuba popet će se do nekadašnje mlinice, pretvorene u Napoleonovu vilu te će ondje održati i smotra. Dolaze iz Italije, Francuske, pa čak i Engleske.Napoleonova vila u kojoj je proveo 300 dana, danas je muzej koji valja posjetit jer je to ujedno i najbrojnija zbirka knjiga i pisama koje je ostavio. Bio je strastveni vrtlar, a kada nije vrtlario, kovao planove za bijeg i nove bojne pohode, vrijeme je provodio sa sestrom Paulinom obilazeći otok.

Portoferraio oživio za Napoleonova boravka, a povjesničari su zapisali kako je, izdajući upute, zahtijevao da bude “tout comme à Paris” ((kao u Parizu, op. a.) No, nađete li se na otoku, do kojeg je najjednostavnije doploviti trajektom iz Piombina, ne propustite obići i ostala mjesta, posebno Porto Azzuro, kako bi dojam o otoku bio potpun.  

SAVJET PLUS: Četverodnevno putovanje autobus/trajekt 1490 kn (Elite Travel, Integral, 1390 kn (Mondo Travel), 1420 kn (Autoturist) 1690 s polupansionom (Gabi Travel)     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije