Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvještaj OIV-a

Svjetska proizvodnja vina na najnižoj razini u 60 godina

Vino
Foto: Pixabay
1/3
25.04.2018.
u 07:39

Zabilježen je pad proizvodnje za 8.6 posto u odnosu na prethodnu godinu

Svjetska proizvodnja vina pala je u 2017. na najnižu razinu u posljednjih 60 godina zbog loših vremenskih uvjeta u Europskoj uniji, priopćila je međunarodna organizacija za vino i proizvode od vinove loze OIV.

Zabilježen je pad proizvodnje za 8.6 posto u odnosu na prethodnu godinu, a 14.6 posto u odnosu na 2016., podaci su koje je predstavio generalni direktor OIV-a u Parizu. Globalni pad odražava pad proizvodnje u Europskoj uniji, u kojoj se nalaze tri najveća svjetska proizvođača - Italija, Francuska i Španjolska. 

Završeno 5.izdanje vinskog festivala Dubrovnik Festwine

Na Sunset Beachu u Uvali Lapad održana je završna večera 5. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine koji se održao u Dubrovniku u periodu od 16. do 22. travnja 2018. godine. Posjetitelji su osim vrhunskih vina imali priliku vidjeti i kušati delicije, počevši od sira, pršuta, maslinovog ulja, tune, malostonskih kamenica, pa čak i slastica. Pored izlagačkog dijela festivala, posjetitelji su mogli
sudjelovati u zanimljivim gastro - enološkim radionicama poput „Gault & Millau“ masterclass radionice japanskog chefa Ippei Uemure i Salona pjenušavih vina – „Salon of sparkling wines“, ali i uživati u posebno osmišljenim menijima koje su dubrovački ugostitelji pripremili samo za ovu prigodu u okviru „Dubrovačke vinske setemane“.

Pored već spomenutih događanja, tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo kuša i bira vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu – a ovogodišnji pobjednik je Grk Bire. Uz atraktivan „Blind date: In love with Ston Oysters“, održao se i „Dubrovnik.

FestiWine Trophy“, na kojem je trinaest članova žirija međunarodnog sastava na čelu s enologom Bojanom Kobalom kroz tri dana kušalo i ocjenjivalo 150 različitih vina iz Hrvatske, Hercegovine, Slovenije i Makedonije. Veliko zlato, najvišu ocjenu među vinima sa zaostatkom šećera postiglo je vino Malvasija dubrovačka Karaman 2016. vinara Nika Karamana vinogorje Konavle s osvojenih 95,25 bodova.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije