Naslovnica Lifestyle Idemo u školu

Svi će se učenici u Hrvatskoj moći školovati od kuće

Našim je učenicima zasad osigurano provođenje nastave u kući, na daljinu ili u zdravstvenoj ustanovi samo u slučaju kroničnih bolesti
24. kolovoza 2017. u 08:40 8 komentara 9568 prikaza
škola
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Povjerenstvo koje je zaduženo za izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u svome će radu, prvi put u povijesti, razmotriti i mogućnost školovanja učenika od kuće. Naime, školovanje od kuće kao oblik odgoja i obrazovanja za sada se ne može izvoditi u našoj državi, već je osigurano provođenje nastave u kući, na daljinu ili u zdravstvenoj ustanovi samo u slučaju kroničnih bolesti.

I u slučaju motoričkih teškoća

– Škola uz odobrenje Ministarstva organizira nastavu u kući, odnosno zdravstvenoj ustanovi ako se učenik nalazi na duljem liječenju te omogućava polaganje predmetnog ili razrednog ispita. Nastava u kući osigurava se učenicima koji zbog većih motoričkih teškoća ili kroničnih bolesti ne mogu polaziti nastavu u školi – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Takvih je osnovnoškolaca u 2015./2016. godini bilo 159, dok je za troje učenika od prvog do osmog razreda odobreno praćenje nastavnog sadržaja na daljinu. Što se tiče srednjoškolskog nastavnog programa, Ministarstvo je spomenute školske godine odobrilo provedbu nastave u kući za 26 učenika i njih sedmero koji nastavu prate na daljinu.

50% tjedne satnice

– Kao privremeni oblik odgoja i obrazovanja nastava u kući osigurava se učenicima koji privremeno ne mogu polaziti nastavu u školi i čije predviđeno trajanje oporavka može utjecati na buduće praćenje i svladavanje nastavnih sadržaja te je provodi škola koju je učenik pohađao prije nego što mu je zbog zdravstvenih razloga onemogućeno redovito praćenje nastave – objašnjavaju u Ministarstvu obrazovanja. Takav nastavni program izvodi se u 50-postotnom trajanju tjedne satnice programa u koji je učenik uključen.

– Učeniku koji je uključen u nastavu izbornih i fakultativnih predmeta odobrava se nastavak izvođenja nastave tih predmeta u kući. Zahtjev s obrazloženjem za provedbu nastave u kući roditelj/skrbnik podnosi školi ili predlaže škola u roku od sedam dana od utvrđene potrebe za ovim oblikom školovanja od školskog liječnika – kažu u Ministarstvu. Više od najave da će razmotriti novi model školovanja koji ne bi obuhvaćao samo kronično bolesne učenike ne otkrivaju.

> > Škola od 4. rujna do 15. lipnja

> > Tavan V. gimnazije osam godina čeka da postane dnevni boravak učenika

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • timosenko:

    Najbolje je da nitko ne ide u školu kod nas u Hrvatskoj jer se diplome ionako ne priznaju. Kod nas vrijedi sve što u svim ostalim svjetskim državama ne vrijedi. I obratno. Čak i u Sjevernoj Koreji znaju da onaj ... prikaži još!j koji zna izračunati trostruki integral ili koji kuži kompleksne brojeve nešto vrijedi. Znaju to i u Kolumbiji...Ali u Hrvatskoj to baš i nije tako...

  • boskovic:

    Kako cemo naucit Hrvatski kad je jednom kuca pa dom pa zrakoplov pa avion onda jenom uhiti drugi put uhapsit katastrofa

  • larala:

    citajuci naslov covjek bi zakljucio da je zakon vec donesen a, kad ono citajuci clanak, još uvijek se kao i sve godine dosad, sve samo razmatra...što znaci, opet cemo godinama placati za smišljanje tople vode koja je odavno vec smišljena. ... prikaži još!. po ovom pitanju hr politicari nemru samo kopirati primjere iz drugih eu zemalja kao što vole kopirati cijene i pravila na štetu građana.