Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Što turisti najčešće jedu u Hrvatskoj? Ovo...

Riblje plate su ono što turisti najviše vole, na njoj su orade, škampi, lignje, dagnje...
19. srpnja 2017. u 08:53 13 komentara 15546 prikaza
Vir
Foto: Srđan Hebar
Pogledajte galeriju 1/4

Monicu, kao ‘'landmark'’ u Viru, znaju svi. Često se tu kaže: "Nađemo se ispred Monice." U samom je centru, na pet metara od plaže, kultno je mjesto te je tu terasa uvijek puna. Čim sam sjeo, evo i jedne – kornjače! Prešla je, nekako, preko ceste.

– Dečki, idemo spasiti kornjaču! – vičem konobarima.

Konoba Figurica Na kolanjskoj plitici služi se pršut star četiri godine, ali i pršut od ovce

Klinci oduševljeni

Oni odmah odlažu tacne, selimo je na plažu. A kad tamo vrisak, klinci oduševljeni, bacili i oni maske i peraje, okupili se svi oko nove atrakcije. Veselo...

Vraćam se za stol, a Hrvojka Kozulić mi priča:

– Zagrebački smo ugostitelji, imali smo u samom centru, u Varšavskoj ulici, gotovo 20 godina lokal, pa smo se proširili i na more. Tu smo na plaži Jadro 15 godina, na savršenom smo mjestu.

Sunce je visoko, mnogi su još na kupanju. Nešto kasnije, ova će terasa biti puna. Stolova je mnogo, a gostiju još više...

– Zna se dogoditi da bude i red...

Puno ljudi nas poznaje, pogotovo jer tu na samom trgu se održavaju koncerti Virskog ljeta. Pa dolazi Massimo, Prljavci, Parni Valjak, Tony Cetinski... Mnogi od njih i odsjedaju kod nas, tu i jedu, družimo se... – priča Hrvojka.

Sjeća se ljeta kad je Severina imala koncert, da su fanovi stajali ispred restorana ne bi li snimili selfi s najpoznatijom Hrvaticom...

– Riblje plate su ono što ljudi najviše vole, na njoj su orade, škampi, lignje, dagnje... To turisti najčešće jedu. A poznati smo i po pizzama, koje radi naš Ivek, on je iz Zagorja.

Rade i zimi

Monica je mjesto koje radi i zimi, Vir širi ponudu, pa u vrijeme božićnih praznika i oni rade Advent, puštaju lampione, rade vatromete... A adut ovog restorana, osim iskustva vlasnika, i ta je virska špica. Eto, preselili sa zagrebačke špice – na otok.

– Na plaži smo, pa gdje ćeš ljepše – kaže Hrvoje iz restorana.

Teleći kotleti koje sam jeo, bili su fini mekani, lijepo aranžirani prilozima – kroketima, pečenom paprikom, prženim lukom, tikvicama, šampinjonima... Cijena? 90 kuna.    

Turistička patrola - Rab Gosti sami love ribu koju im u konobi pripremaju Turistička patrola Novalja: Tulumarimo po kiši i buri kada se naši gosti odmaraju Cijene u Ohridu U vrhunskom restoranu večera za dvoje maksimalno 30 eura

Ocjena

Izbor i kvaliteta jela (do maKS. 50 bodova): 41

Izbor i ponuda pića (do maKS. 15 bodova): 12

Posluga i ljubaznost (do maKS. 10 bodova): 10

Dojmovi i prostor (do maKS. 20 bodova): 15 Ukupnost ponude (do max. 5 bodova): 4

UKUPNO: 82

Uživamo, more je čisto, a vidjeli smo i dva dupina...

Gdje je mjenjačnica?, raspitivali su se kod mene njemački turisti. Sišli su s broda, sreli smo se u Viru.

– Nemam pojma – kažem im iskreno. Smiju se.

– Čuj, prvi put smo na Viru, imamo jedrilicu dugu 12 metara i uživamo ploveći Jadranom. Često tako provodimo ljeta, nema ljepšeg – govori David Gorr (36), a djevojka Viktoria (35) kima glavom. Oboje su iz bavarskog grada Augsburga.

– Ćevapčići, pljeskavice, i Karlovačko! Za to trebamo promijeniti novac – vele uz smijeh.

– Vrijeme je lijepo, hrana je sjajna, a najviše mi se sviđa što u restoranima ne štede, već svi daju velike porcije – blista David.

S njima je i Patricia (28), ali bez dečka.

– On je ostao čuvati brod. Četvero nas je, društvo smo, uživamo. Vir? Prošetat ćemo se malo da ga upoznamo, malo se okupati pa ići dalje. Ovdje je more prekrasno, čisto, ljepše nego u Italiji, Španjolskoj...

U tom trenutku Patricia stane, pa pljesne rukama.

– Znaš što je najljepše? Vidjeli smo dva dupina! Prava!

IN mjesto - Noštromo

U samom Viru, a bome i na cijelom otoku, rijetka su mjesta koja nude večernju zabavu. Noštromo je jedno od njih. Preko dana golema smokva radi hlad, udobno je sjediti u foteljama s velikim bijelim jastucima, a navečer se tu zabavlja. Koktel majstori, elektronička glazba. DJ je dečko s Vira.

Tko traži mir, preko dana tu će ga naći, a tko traži zabavu, opet će doći navečer na isto mjesto. Konobarica Mateja je iz Novske, a cijene su pristupačne. Pelinkovac 12 kuna, a rum-cola 19 kuna. Koktel mojito 39 kuna...

Tko želi slušati domaću glazbu, prošeće još nekoliko koraka do kafića Vagabundo, a vlasnik je isti...

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • Avatar southman
    southman:

    Gledajući fotku ja pomislio da najčešće jedu pizzu ??

  • Avatar 7Sisak6
    7Sisak6:

    a šta to ima na viru lijepoga za vidjeti osim divlje gradnje i uvezenih dinaroidnih krkana...vir trurističko mjesto uozbiljite se

  • Artukovic:

    Ma dajte....bio sam jednom prosle godine i nikad vise na Vir.Cijene astronomske,posluga uzas,a smjestaj u apartmanu sa 4 zvjezdice....najblaze receno koma.Za vidjet nemas nista,nema stare jezgre,znamenitosti nikakve,a plaza stjenovita ili blatnjava,pa biraj.Sve u svemu....nikom za pozeljet.