Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Rab

Gosti sami love ribu koju im u konobi pripremaju

17.07.2017.
u 11:30

Prava konoba, onako školska, rekli bi s razglednice, nema terasu, povučena je, i treba se potruditi pronaći je u labirintu rapskih restorana.

Konoba Rab možda je i najživopisniji restoran na dosadašnjem putu od sjevera Istre prema krajnjem jugu Dalmacije. Prava konoba, onako školska, rekli bi s razglednice, nema terasu, povučena je, i treba se potruditi pronaći je u labirintu rapskih restorana. No, domaći su inzistirali da je upravo ona mjesto gdje oni šalju sve goste pa sam se dao u potragu. No, lako za hranu, priča ovih ljudi koji tu rade je sjajna.

– Obitelj smo. Ja sam kuhar – kaže Romano Vidas (42) pa nastavlja:

– Brat Denis je konobar. Tata Dušan radi za šankom, moja supruga Danica radi ujutro, a pomaže i mama Anka... I tako već 21 godinu – ponosno kaže.

Super, no ono što se rijetko čuje u restoranu jest sljedeće:

– Lovimo ribu sami. Radimo do navečer, do 23 sata, a zatim, kad sve počistimo i pospremamo, sjedamo u barku, imamo batanu, i lovimo ribu. Nekad se to zna protegnuti i do osam sati ujutro. I što ulovimo, serviramo gostima. Eto, nedavno smo uhvatili zubaca, kapitalca od 11 kilograma – govori kuhar Romano, a otac Dušan, slušajući sa šanka o čemu je riječ, potvrdno kima glavom. Istina je, sin, eto, nije pretjerao...

– Zubaca u posljednje vrijeme ima više nego ikad...

Govore mi u konobi i o ostalim gostima, imaju dvojicu Talijana, iz Modene, Pierrea i Gilyja, koji su od 14 dana odmora na Rabu 13 večeri kod njih.

– Ali, ne samo to, oni s nama odlaze i na barku. Pa sami hvataju ribe koje će drugoga dana jesti za večeru. To im je poseban doživljaj, iako ih malo muči ako su valovi veliki, ali stisnu zube – kažu.

Cijene u njihovoj konobi vrlo su pristojne, recimo decilitar vrbničke žlahtine sa susjednog otoka – devet kuna. Jedini u gradu imaju peku. Dakako, janjetina je često tamo gost.

– Na Cresu hvale da je njihova janjetina najbolja, na Pagu kažu: “Ne, naša je bolja”, a mi s Raba, što ćemo, kažemo: “Ipak je naša najbolja”. Ali, ako ćemo biti pošteni, nema tu nekih velikih razlika...

I dok telefoni za rezervacije zvone, moja je večera bila – salata od hobotnice ulovljene pokraj Sorinja na sjeveru otoka (55 kuna) te orada od 40 dag aranžirana dvama kvarnerskim škampima i blitvom (140 cijena). Zaista, ovo je ugodno mjesto na kojem se dobro jede, ali glavni mu je adut – priča.

Komentara 3

Avatar kaznitelj
kaznitelj
12:19 17.07.2017.

Nakon što sami ulove ribu,sad još goste uvjerite da je najbolje da ju sami i pripreme,a vi im samo poberite lovu ..mislim,da vam ja odmah predložim,jer ćete ionako ubrzo sami doći na tu ideju ..

BM
branko.mihalic1
13:30 17.07.2017.

Nije lose bar svjeze

Avatar Ironman0105
Ironman0105
03:59 18.07.2017.

a kaj ako ja nisam siromasan, i ne pada mi na pamet jesti ribu, skinem jelena, medvjeda, svinju ili nesto slicno i donesem im ga...bi li mi spekli steak(ili kako se u Hr obicno nakaradno govori "biftek"?)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije