Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Avantura na Baliju (II)

Što to ima Bali, a Lika nema?

Avantura na Tajlandu
Foto: Milutin Bulić
1/5
10.02.2014.
u 08:36

Nakon 23 sata putovanja stigli smo na Bali. Prvi dojam: ljepljivo-slatkasti miris u zraku i znojni dlanovi od vlage.

Smjestili smo se, raspakirali, odmarali od jet laga i tada je došao na red drugi dojam: preselila sam se u botanički vrt!

Biljke koje sam u zagrebačkom stanu jedva uspijevala uzgojiti do 20 centimetara ovdje narastu više od dva metra. Međutim, čini se da uz bujnu floru dolazi i bujna fauna. Mravi u kupaonici, na svakom stropu macaklini, u dvorištu žabe, kod susjeda patke, kokoši i pijetlovi koji kukuriču čitavu noć. Mogli smo tako i u Liku.

Foto: Milutin Bulić

Ne spominjem Liku slučajno, veći dio predškolske dobi provela sam kod baka u Gackoj dolini. Prekrasna rijeka koju Coca Cola nije bez razloga odabrala zaštititi. Sjećam se trava koje je divlja Gacka rasplitala, a koje su bile nalik kosi neke punkerice, jarkozelene, ružičaste, plave ... Sjećam se najljepših pastrva koje sam dotad vidjela. Hvala bakama jer sam od malih nogu znala koje je boje krava i kakav je okus svježe salate te netom ubranog kukuruza.

"Jogiraj"

Prešli smo 11 tisuća kilometara i smjestili se u gradiću u unutrašnjosti Balija, u Ubudu. Ovdje je snimljen veći dio balinežanske avanture Julije Roberts u filmu "Jedi, moli, voli". Knjiga je bila godinu dana na vrhu ljestvice bestselera New York Timesa i turizam je zbog toga prerastao mogućnosti gradića od 30 tisuća ljudi. Međutim, Ubud je i prije filma bio popularan zbog pitoresknih rižinih polja koja se terasasto naslaguju jedno na drugo, zbog tipičnih plesova koje u šarenim odorama izvode teatralno našminkane djevojke i zbog nevjerojatne ponude svih vrsta masaža, holističke terapije i joge.

Biti instruktor joge u Ubudu je kao da ste IT-stručnjak u Silicijskoj dolini. S obzirom na ponudu, izbor nije nimalo jednostavan, a satovi nimalo jeftini. Prosječna cijena sata iznosi 60 kuna, a članarina za neograničeni mjesečni dolazak penje se i do 600 kuna. Zaintrigiralo me to što su gotovo svi voditelji bijelci. Nabasala sam na jednog lokalca koji ima svoj prostor za održavanje satova joge, kaže da se educirao u Indiji i da je joga ovdje donesena. Stranci drže satove, stranci pohađaju satove. Ne vidim nijedan razlog zbog kojeg ne bi bila uvedena i u Liku.

"Smutiraj"

Nakon joge običaj je otići na neki ukusni organski sok. Izbor je divan – mango, papaja, avokado, kokos, ananas i još mnogo vrsta meni nepoznatog tropskog voća kojem još ni ime nisam zapamtila. Najskuplje su jabuke i kruške, koje su zapakirane u spužvu nalik heklanim čarapicama. Razlog je jasan, one ovdje ne rastu. Ali rastu u Lici. Jedina je razlika u tome što Ličani od svog prirodno uzgojenog voća ne prave smutije (smoothies) nego rakiju.

Ori

U petak smo otišli na izlet. Sustanar je upoznao Australca koji je s lokalcima pokrenuo turističku agenciju specijaliziranu za ljepote unutrašnjosti Balija. Budući da je biznis tek pokrenut i pripremaju brošure, trebali su im modeli. Ponijeli smo nekoliko odjevnih kombinacija i krenuli u turističku avanturu. Počelo je sa sadnjom riže. Brzo smo se navikli na blato do koljena, tehnika sadnje bila je nešto zahtjevnija. Kad smo završili, premjestili su nas na iduću lokaciju i doveli dva vola te donijeli ralo i plug.

Foto: Milutin Bulić

Momci su se hrabro uhvatili posla i preorali čitavo rižino polje nekoliko puta, ne obazirući se na kravlje fekalije. Nakon oranja ručak i degustacija najskuplje kave na svijetu te za kraj joga i meditacija. U Lici bi umjesto riže turisti sadili krumpir, a umjesto kave čija su zrna prošla kroz probavni trakt mačkolikog stvorenja zvanog Luwak, degustirali bi najbolju janjetinu na svijetu, škripavac od mlijeka ličke pramenke i još za poklon dobili coklje napravljene od vune iste ovce. A nakon čašice dobre šljivovice, i meditacija bi lakše išla.

Il' me ženi il' tamburu kupi

Pitala sam domaćina što im se najviše isplati organizirati. Vjenčanja, kaže. Grupe Rusa i Japanaca dolaze se vjenčati u drvenoj nastambi okruženoj rižinim poljima i za to plaćaju od 20 do 60 tisuća dolara. Sjećate li se parova iz čitavog svijeta koji su dolazili polagati zavjete na Plitvičkim jezerima? Iako u lokalnim okvirima, tradicija se počela obnavljati. Navodno nijedan brak koji je sklopljen pod slapovima od 1999. godine nije razvrgnut.

Uzmemo li za primjer Njemačku u kojoj postotak razvoda iznosi čak 46 posto, što mislite koliko bi neki njemački bračni par bio spreman platiti plitvički upliv u bračne vode?

Julija u Lici

Slušam balinežanske pijetlove, gledam rječicu koja nam protječe pokraj kuće i razmišljam o tome koliki potencijal Lika ima. Prošlo je već 50 godina otkad je Winnetou sniman u Lici. Čini se da je došlo vrijeme za novi film.

>>Biste li mijenjali siguran posao, stan i auto za četiri mjeseca pustolovine?

Komentara 8

IM
Immanuell
09:30 10.02.2014.

Lika ima svoje ljepote, Bali svoje. Jedno i drugo krasi uglavnom netaknuta priroda i život ljudi u skladu s prirodom. U tome se očituje sličnost naglašenu od autorice.

M3
Miške 3
09:12 10.02.2014.

Je bali, zato idu tamo. A Lika je zato da se političar slika.

Avatar fes
fes
10:36 10.02.2014.

postovana gdjo. Ana Jergović.. odite na Bali i napisite realan clanak, ili jos bolje uhvatite se necega o cemu imate pojma.. ovaj clanak vrvi od izmisljotina i lazi...ni slike ne odgovaraju Hrvatskom puku.. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije