Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Što stoji iza ratne fotografije iz Karlovca: 'Ja sam uplakani dječak s majkom i sestrom'

Nakon punih 28 godina saznala se prava istina o fotografiji uslikanoj tijekom Domovinskog rata, a ima sretan završetak.
05. ožujka 2020. u 14:02 5 komentara 11460 prikaza
Foto: Facebook

Američki fotograf i režiser Roger M. Richards 3. ožujka objavio je priču o obitelji s fotografije koju je uslikao za vrijeme Domovinskog rata. Roger je za vrijeme Domovinskog rata bio ratni izvjestitelj i fotograf, a 1992. godine u Karlovcu je fotografirao majku s dvoje djece nakon što su bili oslobođeni iz logora Manjača te prihvaćeni u Crveni križ.

Roger je fotografiju podijelio na svom Facebook profilu ispričavši i dirljivu priču koja stoji iza nje. "Dopuna priči iza ove fotografije iz 1992. godine u gradu Karlovcu kada su Bošnjaci i Hrvati bili oslobođeni iz srpskog koncentracijskog logora Manjača. Fotografija je obitelji koja je upravo saznala da je njihov bližnji jedan od onih koji je ubijen u logoru. Ali priči ovdje nije kraj."

Zapravo priča ima sretan završetak, kako je Roger saznao nakon što mu se javio Nihad Kanjesić, maleni dječak s fotografije koji stoji s uplakanom majkom i sestrom. Nihad je Rogeru u poruci objasnio što se zapravo dogodilo nakon što je uslikana ta fotografija. "Zdravo, Rogere, javljam ti se u vezi fotografije. Nedavno me o njoj informirao prijatelj koju je fotografiju vidio u Sarajevskim ružama (Rogerovom dokumentarcu, Sarajevo Roses). Ja sam dječak lijevo, a pored mene su moja majka i sestra. Nikad nismo vidjeli ovu fotografiju i ostali smo iznenađeni kada smo je vidjeli u dokumentarcu. Tada sam imao tri godine. U dokumentarcu ste spomenuli da smo tada upravo saznali da nam je otac ubijen. Htio sam razjasniti da nismo znali je li moj otac živ ili mrtav, on je bio u Manjači sedam mjeseci."

Na kraju su saznali da to nije bio njegov otac, nego su se njegovi podaci zamijenili u logoru i on je zapravo preživio. Njegova cijela obitelj, otac Enes, majka Fadila, kćer Enesa i sin Nihad, priključili su se tisućama izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine te su utočište pronašli u SAD-u, sada žive u Chattanoogai u Tennesseeju. Iako Nihad ne zna kompletnu priču jer je tada imao samo tri godine, sjeća se da su se s njegovim ocem sastali u Karlovcu i zajedno krenuli prema Americi.

Pogledajte ljubavne savjete kumica s Trešnjevačkog placa:

"Njima je sve to isto" Pogreška produkcije? U sceni u ruskom dućanu sve puno hrvatskih proizvoda Dobri duh Pljuskare Potok koji je nestao u potresu vratio sam u život Vodice Turistička patrola - Vodice Dva bunara želja - Nekoć važni izvori vode danas su atrakcije na glavnom trgu
dugogodišnji prijatelj i suradnik
Zaista tužno: Duško Lokin otkrio pravi razlog zašto nije bio na Kićinu sprovodu
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Serežan:

  Fotku treba poslati Vučiću, Vulinu i Dačiću te ih pitati da li osobe na fotki imaju ustaška obilježija.

 • Avatar duje912
  duje912:

  nekim je rat baš dobro došao...on sad ima život u SADu, a meni ko je kriv što sam išao u rat za HR pa sad radim za 4000kn....

 • Deleted user:

  Bože čuvaj Hrvatsku odo ja u Ameriku.Isto je napravio i jedan naš političar koji se kandidirao za predsjednika a sad osnovao nekakav pokret.