Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Što jednostavnija to bolja: Koju god pizzu probali, uvijek se vraćamo nenadmašnoj margheriti

Nije da nam je potreban poseban blagdan da bismo uživali u pizzi, ali bili bismo ludi da propustimo priliku. Zasučite rukave, umijesite tijesto i oplemenite ga sa samo tri sastojka koji čine kraljicu svih pizza. Uživajte!
09. veljače 2021. u 07:00 9 komentara 3925 prikaza
Foto: Shutterstock

Svježi bosiljak na margariti je obavezan: nikad u pripremi ove pizze ne koristite sušeni bosiljak iz staklenke, to će nepopravljivo poremetiti savšeni balans okusa i aroma u ovom remek-djelu talijanske kuhinje.

 | Autor : Shutterstok Foto: Shutterstok

Pizza margherita

Sastojci:

200 g brašna i još malo za posipanje

7 g suhog kvasca

1 žličica šećera (možete šećer zamijeniti medom idobit ćete prekrasno hrskavo tijesto)

prstohvat soli

140 ml tople vode

3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja te još malo za premazivanje

Za nadjev:

200 g pasirane rajčice

2 kugle mozzarele, cijeđene i narezane na kolutove

4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja

8 svježih listova bosiljka

sol i papar

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Priprema:

Pripremite 2 lima za pečenje tako što ćete ih namastiti 1 žlicom ulja. Stijenke velike posude premažite uljem. U drugu veliku posudu stavite brašno, šećer, kvasac i sol, u sredini napravite udubinu i ulijte vodu pomiješanu s 1 žlicom ulja. Ako koristite med pomiješajte ga s kvascem i vodom i ostavite sa strane da kvasac proradi pa sve zajedno izlijte u udubinu koju ste napravili u brašnu. Drvenom žlicom miješajte dok ne dobijete vlažno tijesto. Izvadite ga na radnu površinu i mijesite rukama oko 5 minuta dok ne postane glatko i elastično. Sad ga prebacite u posudu s nauljenim stijenkama, vrh tijesta premažite uljem i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi minimalno 30 minuta. Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu. Kad se tijesto odmori i udvostruči veličinu, razvaljajte ga i podijelite na dvije jednake polovice. Rukama oblikujte dva okrugla diska promjera oko 25 cm i premjestite ih na limove za pečenje. Ravnomjerno rasporedite pasiranu rajčicu po tijestu pa je začinite solju i paprom. Mozzarellu podijelite između dvije pizze i svaku pospite s 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja. Pecite u sredini pećnice desetak minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatno-smeđu boju. Minutu prije kraja pečenja pospite svježim bosiljkom i ubacite kratko u pećnicu.

Sezonski i domaće Pripremite jako duboke tanjure - trebat će vam za ovo božanstveno varivo od čimulica s junetinom Dan Nutelle Ova bomba od torte sadrži taman toliko Nutelle da izazove osjećaj blaženstva dostojan današnjeg dana Mmm... fino! Može danas trganci s kremastim umakom od zlatnih šampinjona i domaće slanine? Izvolite recept!
SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • Deleted user:

    Pizza margherita? Sumpora mu kiselog i slatkog. Kakva je to pizza bez mesa? Pizza capriciosa se smatra osnovom i klasikom.

  • Cobra_:

    Ne ide na pizzu mozzarella u kuglama, već suha, koja nije u vodi.

  • lukathereem:

    ja želim na dijetu kad ono svijetski dan pizze