Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Pripremite jako duboke tanjure - trebat će vam za ovo božanstveno varivo od čimulica s junetinom

Dok ga pripremate kućom se šire neodoljivi mirisi pa očekujte gužvu u kuhinji jer svatko će poželjeti zaviriti ispod poklopca. Autorica recepta je Kasandra Draganić s bloga "Vilicom kroz Hrvatsku" na kojem sve vrvi od dobrih gastro priča.
01. veljače 2021. u 07:00 1 komentara 21461 prikaza
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Čimule ili čimulice su dalmatinski naziv za mlade izdanke kupusa koje izrastaju iz starih nakon rezanja. Izgledaju kao mali kupusići  koji su laganiji od samog kupusa, a istovremeno su puno blažeg ali i posebnog okusa. Vrlo su nježne pa ih nije potrebno kuhati u vodi, dovoljno je preliti vrućom vodom ili kuhati na pari. 

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Varivo od čimulica s junetinom

Sastojci:

300 grama junetine

1 glavica luka

2 krumpira

0,5 kg čimulica

1 veća mrkva

3 češnja češnjaka

2 dcl bijelog vina

temeljac ili voda

sol, papar

1 žlica koncentrata rajčice

1 žlica dimljene crvene paprike

1 žlica svinjske masti ili neke druge masnoće

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Junetinu narežite na manje kocke te je popržite na malo masnoće dok ne poprimi boju. Dodajte joj sitno sjeckanu glavicu luka i miješajte dok luk ne omekša i također poprimi malo boje. Umiješajte žlicu koncentrata rajčice i sitno sjeckani češnjak, malo provrtite po loncu te podlijte s 1 dcl bijelog vina. Kad tekućina ispari, dodajte temeljca da prekrije meso i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Kad i ta tekućina ispari, dodajte ostatak vina, opet prokuhajte te dodajte još temeljca, mrkvu narezanu na kolutiće i krumpir narezan na kockice. Posolite, popaprite i kuhajte još 30 minuta ili dok meso ne omekša. Na samom kraju, kad je meso omekšalo, dodajte čimulice koje ste očistili, posipajte crvenom paprikom i umiješajte u meso. Dodajte još vode ili temeljca, začinite ako je potrebno s još soli i papra te kuhajte samo desetak minuta.     

Recept preuzet iz magazina "Slano & slatko"

Top recept Jednostavno jelo: Lignje zapečene u pećnici sa špeclima su za prste polizati Hrana za dušu Mmmm, probajte pojesti samo jedan tanjur međimurske pretepene juhe! Pravo osvježenje Recept za Schwarzwald tortu bez pečenja idealan je za vikend pred nama
podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti