Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mmm... fino!

Može danas trganci s kremastim umakom od zlatnih šampinjona i domaće slanine? Izvolite recept!

Sandra Šimunović/Pixsell
03.02.2021.
u 07:00

Sigurno ste obožavali trgance kad vam ih je baka pripremala, a onda ste ih odjednom prestali jesti. Vrijeme je da ispravite ovu nepravdu i vratite trgance tamo gdje pripadaju - na vaš redoviti jelovnik!

Trganci su tradicionalna tjestenina – brza i jednostavna koja se često s vrhnjem pripremala u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Osim s vrhnjem, volimo ih mi utopiti i u druge umake, a ovdje nam se pokazala kao dobitna kombinacija sa slaninom i šampinjonima. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva nikakve posebne vještine.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Trganci sa šampinjonima i slaninom

Sastojci:

250 grama zlatnih šampinjona

100 grama slanine

2 češnja češnjaka

1,5 dcl bijelog vina

svježi peršin i majčina dušica

sol, papar

50 grama maslaca

maslinovo ulje

50 grama tvrdog sira

voda u kojoj se kuhala tjestenina

Za trgance:

300 grama brašna

1,5 dcl vode

žličica soli

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Prvo zamijesite trgance. U brašno ubacite sol i malo po malo dodajte vodu. Mijesite rukom dok ne dobijete glatko i čvrsto tijesto. Pustite tijesto da se odmori otprilike 20 minuta. Za to vrijeme nasjeckajte slaninu na tanke trakice i stavite je na suhu tavu da pusti masnoću. Ako počne gorjeti, samo dodajte malo maslinova ulja. Narežite šampinjone i dodajte ih slanini te ubacite i pola količine maslaca. Dobro popaprite svježe mljevenim paprom. Kad se šampinjoni popeku, dodajte sitno sjeckani češnjak i zalijte sve nekim finim bijelim vinom. Zakuhajte i vodu za trgance te tijesto odvajajte rukama (ono će se rastezati) i kidajte komadiće tijesta u kipuću vodu koju ste prethodno posolili. Kuhajte vaše trgance desetak minuta, a za to vrijeme malo-pomalo dodajte vodu od kuhanja u šampinjone. Mi smo dodali oko četiri zaimače vode od tijesta u isto toliko navrata dok smo gledali kako se stvara divan umak oko gljiva. Dodajte i ostatak maslaca i začinsko bilje koje ste sitno nasjeckali. Prije nego dodate soli, provjerite umak jer ako ste dovoljno posolili vodu u kojoj ste kuhali trgance, dodatna sol neće biti potrebna. Naribajte malo nekog tvrdog sira koji imate pri ruci. 
Trgance ocijedite (ne morate paziti da ocijedite svu vodu) i ubacite u umak s vrganjima. Sve promiješajte, dodajte naribani tvrdi sir i ako je potrebno, još malo začina. Prokuhajte još dvije minute sve zajedno i vaši trganci su spremni!


Recept za magazin "Slano i slatko" pripremila Kasandra Draganić, autorica bloga "Vilicom kroz Hrvatsku"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije