Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mijenjajte navike

Stabljike brokule, kore od jabuke, sjemenke lubenice... Evo zašto to ne biste trebali bacati

Jabuka
Getty Images
28.01.2019.
u 11:56

Mnogi skidaju koru s jabuke i time čine jednu od najvećih pogreški.

Jeste li razmišljali o tome koliko hrane bacate? Ne mislimo na ostatke nakon obroka, bar ne ovaj put, već na dijelove voća i povrća koje bacamo, a ne bismo trebali. 

Iako nam se često čini kao otpad, dijelovi koje bacamo nerijetko obiluju većom količinom vitamina i minerala nego oni dijelovi koje konzumiramo. 

Kore od naranče

Istraživanja su pokazala da se u kori naranče nalazi tri puta više vitamina C nego u samoj pulpi. Nemojte, stoga bacati koru, ušećerite je ili je konzumirajte na neki drugi način. Birajte neprskane, naravno.

Pogledajte i galeriju Ovo su namirnice za bolji seks. Imate li ih u kuhinji?

Jabuka
1/6

Bijeli dijelovi lubenice i sjemenke

Ti dijelovi ove sočne ljetne i osvježavajuće namirnice obiluju aminokiselinama koje, dokazano, povoljno djeluju na zdravlje srca. 

Stabljike brokule

Znamo, navikli smo jesti samo "cvjetove" brokule, dok većina nas baca stabljike. Ipak, tu bismo naviku trebali promijeniti. Stručnjaci tvrde kako je upravo u stabljikama brokule, ove jedne od najzdravijih namirnica, najveća koncentracija sastojaka koji djeluju protuupalno i sprečavaju oštećenja stanica. 

Stabljike peršina

Jednako su ukusni dijelovi kao i samo lišće peršina, koje najčešće koristimo kao začin. Stabljike sadrže mikronutrijente koji blagonaklono djeluju na zdravlje vaše kože i očiju. 

Kora od jabuke

Mnogi skidaju koru s jabuke i time čine jednu od najvećih pogreški. Naime, upravo je kora jabuke zdravija od ploda, obiluje vlaknima i vitaminom C, a pomaže u uklanjanju toksina iz probavnog sustava i održava jednjak čistim.

Pogledajte i video Reakcija djevojčice kada ugleda oca bez brade

Ključne riječi

Komentara 4

SO
Sobrudolf
16:25 28.01.2019.

Jabuku nikad ne guliti, inače jedete ogromnu loptu šećera!

MO
modovisisajteMaraschino
12:11 28.01.2019.

kora puna pesticida i tko zna čega i trebali bi je čuvati i jesti.... ma da... to ide u kompost, ne baca se...

TR
trabant7
19:31 28.01.2019.

Koji apsurd, nije ovo vrijeme naših baka nego vrijeme lopova i profitera koji će upotrijebit 100 puta više pesticida samo da bi prinos bio veći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije