Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skrivena opasnost

Spremala je mobitel u grudnjak svaki dan, a onda se nakon 10 godina dogodilo ovo

Žena priča na telefon
Foto: Thinkstock
11.09.2015.
u 07:00

Sa svojom je pričom Wendy Holt izašla u javnost kako bi, kako tvrdi, upozorila druge

Wendy Holt, 51- godišnjakinja je iz Berkshirea koja je cijelo desetljeće držala svoj mobitel u grudnjaku jer joj je tako bio nadohvat ruke. 

Iako se riješila navike da mobitel nosi tako blizu svog tijela, dijagnosticiran joj je rak pluća i limfnih čvorova s prognozom da vjerojatno neće dočekati svoj 53. rođendan.

– Iako se mnogo priča o opasnostima radijacije mobilnog telefona, vjerojatno nikada neću biti u mogućnosti dokazati da su moje dijagnoze posljedica upravo toga – rekla je Holt za Daily Mail. 

Sa svojom je pričom izašla u javnost kako bi, tvrdi, upozorila druge na opasnosti koje vrebaju od radijacije mobilnih uređaja.

– Prvi put sam počela koristiti mobitel 1999. godine, a držala sam ga uz svoje tijelo, pritisnutog na kožu oko 70 posto vremena i nisam o tome vodila računa – ispričala je Wendy koja nije ni pomislila da probleme koje je počela osjećati upućuju na progresivni, rijetki oblik raka dojke koji joj je otkriven u poodmaklom stadiju.

>>Američki NCI potvrdio: Kanabis ubija stanice raka!

Komentara 12

JK
J.K.
10:47 11.09.2015.

Mobitel nemože izazvati rak. Postoji nešto što se zove elektromagnetski spektar. Vidljiva svjetlost (isto elektromagnetsko zračenje) je u sredini tog spektra, na jednoj strani spektra se nalazi tzv. ionizirajuće zračenje (koje oštećuje žive stanice na razini DNK) u koje spadaada ultraljubičasto, rentgensko, kozmičko i gama zračenje. A na drugoj se strani nalazi neionizirajuće zračenje koje nemože oštetiti zdravu stanicu jer kao prvo ima preveliku valnu duljinu, a kao drugo ima prenisku frekvenciju. Tu spada infracrveno zračenje, mikrovalovi i radiovalovi. Mobiteli koriste radiovalove kao i televizija (samo na drugoj frekvenciji). Postoje čak i točne formule kojima možete izračunati može li zračenje ionizirati (rastaviti, oštetiti) neku molekulu. Pa tako mobitel ima milijun puta premalu energiju zračenja za ionizaciju molekule zraka (koja je prilično slaba po svojim nuklearnim vezama) a kamoli da bi mogao ionizirati molekulu vode (70% molekula u vašem tijelu) Pa računajte. Tehnički ako ćemo tako gledati, vidljiva svijetlost je štetnija za vaše zdravlje od radiovalova.

Avatar bok
bok
09:44 11.09.2015.

Svi dmo mi dio velikog pokusa. Nitko nema pojma od (dugorocnim) posljedicama. Ne moze ih nitko ni imati.

JE
jedna
10:24 11.09.2015.

sto grudnjak sluzi za mobitele drzati ,svasta ces procitati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije