Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rak dojke

Rak dojke: Pregledom spriječite najzloćudniju bolest u žena

\'gradska...zagreb...14.07.2004. bukovacka 125, poliklinika eljuga, ljerka eljuga, rak dojke foto: goran stanzl\'
Goran Stanzl/PIXSELL
18.12.2012.
u 12:00

Edukacija je prijeko potrebna jer najčešći maligni tumor godišnje usmrti oko 900 žena u Hrvatskoj

Preventivni pregledi su najvažniji i najučinkovitiji! Budući da je broj oboljelih od raka u stalnom porastu u svijetu, ali i u Hrvatskoj, Ministarstvo zdravlja odlučilo je akcijama nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, vrata maternice i raka debelog crijeva pozvati građane na redovite preglede. Nakon nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke od 2006., debelog crijeva od 2008., ovih dana starta i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Edukacija i podizanje svijesti o nužnosti preventivnih pregleda dio su promišljene akcije, kojom se nastoji smanjiti pobol i smrtnost od zloćudnih bolesti.

Najsmrtonosniji

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke, najčešćeg zloćudnog tumora u žena, oboli oko 1400, a umre oko 900 njih. Zabrinjava sve češće pobol, ali i smrtnost sve mlađih žena, pa danas nerijetko obolijevaju i mlađe od 30 godina. Stres i moderan način života jedan su od faktora koji potiču razvoj malignih bolesti.

Svakoj jedanaestoj Hrvatici prijeti ta opaka bolest. Stoga liječnici upozoravaju na nužnost samopregleda, kliničkog pregleda, mamografije, ultrazvučnog pregleda.

Žene bez raka dojke u bližoj rodbini, a kojima je od 20 do 30 godina, samopregled dojki trebaju obaviti jednom mjesečno, klinički (kod kirurga ili ginekologa) i ultrazvučni (UZV) pregled svakih godinu-dvije. One kojima je od 40 do 49 godina same trebaju pregledati dojke jednom na mjesec, klinički i ultrazvučni pregled obaviti jednom godišnje, a mamografiju svake dvije godine. Žene u dobi iznad 50 godina moraju obaviti samopregled jedanput mjesečno, a klinički i mamografski pregled jedanput godišnje.

Faktori rizika

Faktori rizika su dob, prva mjesečnica prije 12. godine, menopauza poslije 50. godine te nerađanje ili rađanje nakon 30. godine života. Pojava boli u dojci ne znači i rak. Uzrok mogu biti fibrocistične promjene, fibroadenomi, napetost dojki prije menstruacije... I muškarci mogu oboljeti od raka dojki (jedan posto njih).

>> Žene s većim grudima imaju veći rizik od raka dojke

Ključne riječi

Komentara 2

AL
AlObAr
10:56 19.12.2012.

Zanimljivo rak dojke se spriječava pregledima! Vidiš to nisam znala, ccccc neuka ja.

VA
Valerija007
13:31 18.12.2012.

Ne znam kako su regulirali preglede za dijagnostiku raka vrata maternice i raka debelog crijeva, ali sam jučer naučila kako će to biti s pregledima s rakom dojke. Do sada sam imala pravo nakon mamogradfije i/ili uzv ići s nalazimaa na klinički pregled, a od sada više nemam. Opća praksa će nas slati na mamografiju i /ili ultrazvuk, ali ne i na klinički pregled, osim ako iz nalaza mamografije i uzv neće opća praksa zaključiti da treba ići onkologu. Inače od kliničkog pregleda ništa, žene treba postati sam svoj liječnik koja si može sama raditi preglede. Kad već vode akciju zaštite žena bar u medijima, zašto im nije palo na pamet naučiti žene pravilno pregledati grudi? Spotovi na TV? Ima li toga u zdravstvenom odgoju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije