Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPAZITE

Puno je bakterija: Ovo mjesto u dnevnom boravku vjerojatno zaboravljate očistiti

Shutterstock
10.08.2022.
u 12:29

Kauči i sofe jedni su od najkorištenijih predmeta u našem domu, a s pićem, jelom i općenito opuštanjem, dolazi i puno nereda, zato biste ih trebali redovito čistiti

Možda mislite da je vaša dnevna soba čista te da tako i izgleda. No, iako redovito pospremate i čistite, vjerojatno zaboravljate na jedno mjesto, a to je – prostor iza kauča. Stručnjaci kažu da je to vjerojatno najprljavije mjesto od svih u vašem domu, piše The Sun.

– Kauči i sofe često se upotrebljavaju u našem domu, a s pićem, jelom i općenito opuštanjem, dolazi i mnogo nereda. Trebali biste jednom tjedno dobro usisati cijeli kauč i jastuke. Ako se može ukloniti navlaka s jastuka, skinite je i usišite tkaninu ispod – objasnili su.

Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva i to zbog vrlo ozbiljnog razloga!

1/8

Prema mišljenju stručnjaka, svi bismo trebali čistiti iza svojih kauča i sofa barem svaka dva tjedna. Potrebno je pomaknuti cijeli kauč s prvobitnog položaja i temeljito usisati prostor ili pomesti i obrisati, ako vam se kauč nalazi na drvenom podu.

Što se tiče čišćenja kauča, bez obzira na to pokušavate li riješiti određenu mrlju na jastuku ili želite osvježiti cijeli kauč, prvo što morate učiniti jest provjeriti oznaku za čišćenje kauča i proizvode koji su sigurni za korištenje na toj vrsti tkanine. Ako imate prijenosni uređaj za glačanje na paru ili glačalo na paru kako biste se riješili grinja, detaljno prijeđite po površini cijelog kauča kako biste uništili površinske grinje.

Ako nemate paru ili glačalo, preskočite ovaj korak i idite ravno na usisavanje. Između dubinskog čišćenja, redovito osvježavajte kauč posipanjem sode bikarbone, jer se u tkaninu lako uvuku neugodni mirisi koje možete ukloniti posipanjem sode bikarbone, koja odlično upija mirise, usisavanjem ili specijalnim sprejevima za namještaj.

Za naslone za glavu i ruke možete koristiti prijenosno sredstvo za čišćenje ako je kauč presvučen tkaninom koja se može prati. Za druge tkanine najbolje je pozvati stručnjaka kako bi ga sigurno i temeljito očistio. Nakon sušenja pozabavite se preostalim bakterijama i eliminirajte mirise na presvlakama koje se mogu prati posebnim sprejem za dezinfekciju tkanine.

Ova mjesta mnogi zaborave očistiti, a puna su bakterija!  

Komentara 1

ME
MediciKM
09:28 11.08.2022.

Pretjerano održavanje čistoće jednostavno nije dobro a ni zdravo. Mi našem tijelu jednostavno ne dozvolimo da se bori s bakterijama i ostlim smećem oko nas. Suludo dezinficiranje svega je postala bolest novog doba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije