Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AYURVEDA

Protiv prehlada i gripa redovitim ispijanjem čaja

čaj, kava
Photos.com
01.10.2010.
u 13:05

Zasigurno najbolji čaj za zimske dane, posebno ako se ne osjećate najbolje, je bosiljak, u Indiji nazvan tulsi.

Prema ayurvedskom učenju za zimu bez gripa i prehlada ključna je redovita konzumacija čaja. Ipak nije dovoljno samo skuhati čaj i popiti ga. Vrsta čaja, vrijeme kad ga pijemo, njegova kvaliteta, okus biljaka i energija također su važni. Većina ih se tako preporučuje cijele godine, no nekima je djelovanje najintenzivnije zimi, poput čaja od slatkog korijena koji smiruje suho i bolno grlo te pomaže probavi. Probavi također pomaže i topli limun te menta, koji osim toga razbistruju razum i osjećaje.

Sasvim sigurno najbolji čaj za zimske dane, posebno ako se ne osjećate najbolje, je bosiljak, u Indiji nazvan tulsi. Preporučuje se, naime, za sve oblike kašlja, gripe i
groznice jer osim što smanjuje temperaturu, potiče probavu i detoksikaciju.

Za rane se jutarnje sate kao najbolji izbor preporučuju tople začinske biljke te opori okusi. Zato su dobar izbor zeleni i crni čaj ili tulsi miješan s đumbirom. Popodnevni će čaj pak postići svoju svrhu u potpunosti budu li to hladne biljke slatko-gorkastog okusa. Za rano se predvečerje ili kasno poslijepodne preporučuju čajevi slatkog, gorkog ili slanog okusa bez ikakvih stimulansa.

Što se pak tiče receptura za miran san, sljedbenici Ayurvede kao najbolje rješenje savjetuju kamilicu ili, naravno, čaj od bosiljka, oba umiruju organizam što je najbolji put k mirnom snu.

Ključne riječi

Komentara 1

MM
Mladen Miletić
13:13 01.10.2010.

Popijem si rakijicu i super zdrav !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije