Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Protiv prehlada i gripa redovitim ispijanjem čaja

Zasigurno najbolji čaj za zimske dane, posebno ako se ne osjećate najbolje, je bosiljak, u Indiji nazvan tulsi.
01. listopada 2010. u 13:05 1 komentara 1033 prikaza
čaj, kava
Foto: Photos.com

Prema ayurvedskom učenju za zimu bez gripa i prehlada ključna je redovita konzumacija čaja. Ipak nije dovoljno samo skuhati čaj i popiti ga. Vrsta čaja, vrijeme kad ga pijemo, njegova kvaliteta, okus biljaka i energija također su važni. Većina ih se tako preporučuje cijele godine, no nekima je djelovanje najintenzivnije zimi, poput čaja od slatkog korijena koji smiruje suho i bolno grlo te pomaže probavi. Probavi također pomaže i topli limun te menta, koji osim toga razbistruju razum i osjećaje.

Sasvim sigurno najbolji čaj za zimske dane, posebno ako se ne osjećate najbolje, je bosiljak, u Indiji nazvan tulsi. Preporučuje se, naime, za sve oblike kašlja, gripe i
groznice jer osim što smanjuje temperaturu, potiče probavu i detoksikaciju.

Za rane se jutarnje sate kao najbolji izbor preporučuju tople začinske biljke te opori okusi. Zato su dobar izbor zeleni i crni čaj ili tulsi miješan s đumbirom. Popodnevni će čaj pak postići svoju svrhu u potpunosti budu li to hladne biljke slatko-gorkastog okusa. Za rano se predvečerje ili kasno poslijepodne preporučuju čajevi slatkog, gorkog ili slanog okusa bez ikakvih stimulansa.

Što se pak tiče receptura za miran san, sljedbenici Ayurvede kao najbolje rješenje savjetuju kamilicu ili, naravno, čaj od bosiljka, oba umiruju organizam što je najbolji put k mirnom snu.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama