Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriće

Probiotici mogu učiniti čuda oboljelima od osteoporoze?

Shutterstock
16.11.2018.
u 08:00

Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjenje koštane mase, poremećaj njezine strukture te posljedično nedostatna mineralizacija kosti što konačno rezultira smanjenjem njezine čvrstoće i elastičnosti te povećanom mogućnošću i učestalošću prijeloma.

Dobra vijest za sve oboljele od osteoporoze stiže sa Sveučilišta Emory iz Atlante. Tamošnji znanstvenici proveli su istraživanje na miševima koje je pokazalo da konzumacija probiotika, odnosno bakterijske kulture Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), pomaže u povećanju volumena i formacije kostiju.

Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjenje koštane mase, poremećaj njezine strukture te posljedično nedostatna mineralizacija kosti što konačno rezultira smanjenjem njezine čvrstoće i elastičnosti te povećanom mogućnošću i učestalošću prijeloma. Kukovi, kralješci i donji dio podlaktice najčešća su mjesta prijeloma. Kod oboljelih od osteoporoze karakteristični su, osim prijeloma kosti pri padu, kompresivni prijelomi kralješaka. Dolazi do 'mrvljenja' oslabljenih kosti kralješnice uslijed nemogućnosti da podnesu težinu tijela, piše Pliva zdravlje. 

Takvi prijelomi uzrokuju dugotrajnu i jaku bol u donjem dijelu leđa, gubitak visine i pogrbljenost te kao i ostali, posljedičnu deformaciju i invaliditet.

Postmenopauzalna osteoporoza u žena daleko je najčešći oblik te bolesti. Nastaje zbog smanjenja lučenja ženskih spolnih hormona, estrogena, iz jajnika, koji s godinama prirodno gube svoje dotadašnje funkcije. Estrogeni svojim djelovanjem potiču izgradnju kosti, a kako se njihovo lučenje nakon menopauze smanjuje, omjer pregradnje kosti pomiče se na stranu razgradnje, što rezultira osteoporozom.

Prethodna istraživanja pokazala su da probiotici pomažu u preventivi nastajanja bolesti povezanih s kostima, no njihov utjecaj na zdravlje kostiju je ostao nejasan. 

Autori istraživanja tvrde kako je većina slučajeva osteoporoze neučinkovito liječena zbog nuspojava lijekova koje su na tržištu. 

"Djelovanje probiotika na kosti nije dovoljno istraženo pa se njihova konzumacija vodi pod alternativnu vrstu liječenja, kao nešto nedokazano, " pojasnio je jedan od voditelja istraživanja sa Sveučilišta Emory,  Dr Roberto Pacifici. 

Pogledajte i video Kardiolog upozorava na tihe simptome infarkta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije