Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Žene,oprez! Zbog ovoga ste podložnije srčanom udaru nego muškarci

Istraživanje je trajalo sedam godina, a tijekom tog razdoblja 5,081 osoba je doživjelo prvi srčani udar, a jedna od tri osobe koje su doživjele srčani udar, bila je žena.
11. studenoga 2018. u 08:00 1 komentara 5943 prikaza
Srčani udar
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/4

Žene koje puše, boluju od dijabetesa ili hipertenzije (op.a visokog krvnog tlaka), imaju veći rizik od srčanog udara nego muškarci s istim tegobama.

Pokazalo je to opsežno istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, na Sveučilištu Oxford, a koje je obuhvatilo pola milijuna odraslih osoba u dobi od 40 do 69 godina, piše BBC.

srčani udar može se dogoditi svakome Mnogi ne znaju da boluju od ove bolesti, a može prouzročiti srčani ili moždani udar

Ipak, muškarci općenito imaju tri puta veći rizik da će doživjeti srčani udar nego žene, no ako žene boluju od spomenutih tegoba i bolesti te žive nezdravim načinom života, tada su u rizičnoj skupini od muškaraca, navodi se u zaključcima istraživanja objavljenom u BJM-u.

Istraživanje je trajalo sedam godina, a tijekom tog razdoblja 5,081 osoba je doživjelo prvi srčani udar, a jedna od tri osobe koje su doživjele srčani udar, bila je žena.

Žene koje puše imaju tri puta veći rizik da dožive srčani udar u odnosu na žene koje ne puše, dok se kod muškaraca rizik pušenjem udvostručava.

Visoki krvni tlak povećava rizik kod žena za 83 posto u odnosu na muškarce s istom tegobom.

Bogato vlaknima Iako se donedavno mislilo da ne bi smjeli, ovo je voće koje dijabetičari trebaju jesti

Žene koje boluje od dijabetesa tipa 1 i 2, imaju veći rizik od srčanog udara u odnosu na muškarce koji boluju od iste bolesti. 

Znanstvenici tvrde kako ne znaju kako su spomenute bolesti povezane s povećanim rizikom kod žena u odnosu na muškarce te će biti potrebno dodatnih istraživanja u potrazi za odgovorima. 

Pogledajte i video Kardiolog upozorava na tihe simptome infarkta

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • jejeee:

    prije 2 tj su muskarci bili podlozniji od zena koji k???????????