Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Roštiljaona-zapali me!

Zlatna pravila roštiljanja: Drvo nemojte stavljati ispod ugljena

Drvo nemojte stavljati ispod ugljena jer u tom slučaju neće do kraja izgorjeti pa će se pojavljivati vatra.
25. travnja 2019. u 11:00 6363 prikaza
Foto: Shutterstock

Iako se može činiti da je sasvim jednostavna, priprema mesa, ribe ili povrća na roštilju ipak zahtijeva neka znanja da bi hrana svaki put bila tako ukusna da ližemo prste.

Upotrebljavajte drveni ugljen, brikete ili drvo bukve, graba ili masline.  Nemojte se koristiti papirom za potpaljivanje jer će vjetar odnijeti pepeo na namirnice koje pečete. Drvo nemojte stavljati ispod ugljena jer u tom slučaju neće do kraja izgorjeti pa će se poslije pojavljivati vatra. 

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Ugljen postavite u sredinu roštilja u obliku piramide, na to položite sitne grančice, potpalite i nakon 20 do 30 minuta ugljen raširite po cijelom roštilju. Za dobru će potpalu poslužiti i drvene kutije od voća s tržnice. 

Ako na roštilj planirate staviti svinjetinu, imajte na umu da je prije toga potrebno marinirati je 2 do 4 sata. Crveno meso, poput govedine i janjetine, marinirajte 4 do 6 sati, a patku i do 8 sati.

Za omekšavanje namirnica, ali i neutraliziranje okusa, namočite je u kiselo mlijeko ili jogurt. Ako želite da namirnica bude sočna i hrskava, ostavite je malo u marinadi od piva.

 

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji