Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

Pravilo za gosta: Obvezno u Lumbardu, otkrijte što je ‘grk’!

Korčula (1)
Foto: Boris Scitar/VL/PIXSELL
1/7
23.07.2013.
u 12:00

Autohtone sorte grožđa sorte grk nema nigdje drugdje na svijetu. Stoga ne iznenađuje zašto su kuće u Lumbardi građene poviše, u smjeru brda, a udoline ostavljene vinogradima.

Grad Korčula, koji obiluje tajnama i tragovima koje je za sobom ostavio Marco Polo, osim kulturnim znamenitostima ističe se sportskim sadržajima od kojih je najpopularnije – surfanje.

Štoviše, Korčula se upisuje na listu najpoželjnijih destinacija za kite surfanje na cijelom Jadranu.

Pravila pri dolasku na otok Korčulu, na kojemu se svi poznaju i u kojemu se vrata kuća ne zaključavaju, jednostavna su – obvezno se mora posjetiti Lumbarda.

Tamo u pješčanim poljima uspijeva autohtona sorta grožđa – grk. Samo tamo i nigdje drugdje u svijetu. Stoga ne iznenađuje zašto su kuće u Lumbardi građene poviše, u smjeru brda, a udoline ostavljene vinogradima.

– Obiteljski je ovo posao, star tri stotine godina. Moj pradjed trebao je u svećenike, ali je odustao i vratio se kući u vinograd. U selu su ga odmah nazvali Popić, a on je tako nazvao vino – govori jedan od ukupno osam proizvođača vina grk u Lumbardi Zoran Cebalo Popić. Godišnje proizvede najviše šest tisuća boca, a na strano tržište, s kojega redovito dolaze upiti, ni on, ali ni ostali proizvođači ne mogu se plasirati jer proizvodnja zbog sile prirode ne može biti veća nego što je sada...

Iako cijeli otok ima lijepe plaže, pješčane, najljepša je Pupnatska luka, na kojoj se kupaju domaći, a koju sve više otkrivaju i stranci. Skrivena je u maloj uvali u mjestu Pupnat. S jedne strane proteže se šljunčani dio, a s druge je strane uvala omeđena blagim stijenama u kojima se može skriti i naći hlada. More je čisto, plaže uredne. Mjesta ima dovoljno pa turisti nisu jedan drugome pod nogama, niti se gužvaju.

Doći na otok i ne posjetiti Velu Luku pa nastaviti prema Veloj špilji pravi je promašaj. Taj vrijedni lokalitet u svojoj unutrašnjosti, u koju odozgo prodire svjetlost, skriva povijest koja seže sve do sredine ledenog doba.

Do špilje se stiže uskom cestom koja vodi u brda, označena je dobro tek od Vele Luke, a otvorena je za javnost od 17 sati. Već se desetljećima u njoj obavljaju iskopavanja, a rezultati otkrivaju kontinuitet od 20 tisuća godina. Korčulani vjeruju da će, kad dovrše iskopavanja, turistima moći pričati priče o homo sapiensu u Europi koji se razvija i kreće upravo iz špilje poviše Vele Luke.  

>> Prvi etnohotel: Kod Godeca koji goste časte susretima s piscima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije