Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovo niste još probali

Palačinke bez brašna mogu biti jednako tanke i slasne kao one 'obične'

Foto: Shutterestock
1/3
11.06.2019.
u 07:30

Fini recepti uz koje se mršavi: LCHF palačinke s namazom od lješnjaka, sladoled od borovnice, ledeni cheesecake...

LCHF palačinke s namazom od lješnjaka

Foto: Shutterstock

SASTOJCI: za namaz: 1 šalica sirovih oguljenih lješnjaka, 85 g tamne čokolade, 2 žlice kokosova ulja; za palačinke: 100 g krem-sira ili ricotte, 3 jaja, stevija, ekstrakt vanilije ili cimeta

Priprema: Lješnjake samljeti u blenderu ili ih zgnječiti u mužaru do konzistencije paste. Blenderom će biti potrebno od dvije do tri minute, ako se to radi ručno, nešto dulje. Na laganoj vatri otopiti čokoladu i kokosovo ulje te, kad se stope, uliti u lješnjak i dodatno miješati da se sve sjedini. Staviti u staklenu posudicu i u hladnjak da bi se stisnulo. LCHF palačinke rade se tako da se svi sastojci stave u jednu posudu i miksaju dok se ne dobije “glatka” smjesa bez grudica. Peći na nauljenoj tavi nekoliko minuta s jedne i s druge strane. Puniti namazom od lješnjaka, prije nego što se počne mazati, potrebno ga je izvaditi iz hladnjaka na desetak minuta da se bolje razmazuje.

Sladoled od borovnice

Foto: Shutterstock

SASTOJCI: 1 šalica slatkog vrhnja, 3 žumanjka, 1 žlica stevije, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 1/2 žličice kardamoma, korica od 1/2 limuna, 200 g mascarpone sira, 170 g zamrznutih borovnica

Priprema: Izvaditi borovnice iz zamrzivača i u posudi istući slatko vrhnje. Žumanjke izmiksati sa stevijom, ekstraktom vanilije, kardamomom i koricom limuna. Umiješati mascarpone i postupno dodavati slatko vrhnje. Ubaciti borovnice i nastaviti miksati te nakon nekog vremena staviti u zamrzivač. Miješati ga svakih pola sata mikserom da bi se spriječilo formiranje kristala. Jesti se može nakon tri sata. Prije posluživanja može se ukrasiti cijelim borovnicama.

Ledeni cheesecake

Foto: Shutterstock

SASTOJCI: za podlogu: 1 jaje, 3-4 bjelanjka (ovisno o veličini jaja), 100 g potpuno mljevenih badema, 1 žlica psyllium praha, malo soli, stevija na vrh noža, 1/2 žličice vanilije; za kremu: 3-4 jaja (ovisno o veličini), 250 g mascarpone sira, 3 dl slatkog vrhnja, sok i korica 1 limuna, 1 žličica vanilije u prahu na vrh noža, stevija na vrh noža

Priprema: Podloga se radi tako da se od bjelanjaka istuče snijeg. U drugoj posudi izradi se jaje, sol, stevija i vanilija te se postupno dodaju bademi, psyllium i na kraju ubaci snijeg od bjelanjaka. Potom sve prebaciti u kalup za tortu obložen papirom za pečenje, poravnati te staviti peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Kora je pečena kad čačkalica, koju se u nju zabode, ostane suha. Staviti hladiti i za to vrijeme pripremiti kremu. 

Razdvoje se žumanjci i bjelanjci te se od bjelanjaka istuče čvrsti snijeg. Žumanjke umutiti sa stevijom i vanilijom te potom postupno dodavati sir i izmiksati. U posebnoj posudi istući slatko vrhnje te ga staviti u smjesu sa žumanjcima i dalje miksati najsporijom brzinom. U smjesu dodati sok i koricu od limuna te na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Izliti na već ohlađenu podlogu te staviti u zamrzivač na minimalno nekoliko sati. Servirati se može uz maline ili drugo bobičasto voće. Prije rezanja iz zamrzivača izvaditi 15 minuta do pola sata.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije