Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Novo istraživanje otkrilo: Jedenje previše riže može dovesti do ozbiljnih bolesti

shutterstock
07.08.2020.
u 15:30

Stručnjaci s dva sveučilišta proučavali su povezanost između dugotrajne konzumacije arsena niske razine, koji se nalazi u riži, i zdravstvenih problema.

Ako se vaši dnevni obroci sastoje od riže, možda biste trebali razmisliti o vašoj drugoj ili trećoj porciji. Prema novom istraživanju, jedenje previše riže u jelima moglo bi kasnije dovesti do preuranjene smrti, prenosi mirror.co.uk.

Riža sadrži nisku razinu arsena i sada se smatra da bi produženo izlaganje tome moglo pridonijeti tisućama preuranjenih smrti koje je moguće izbjeći godišnje. Prema istraživanjima dva sveučilišta u Manchesteru, produljena izloženost anorganskom arsenu niske razine može se povezati sa zdravstvenim problemima kao što su karcinom i kardiovaskularne bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta u Manchesteru i Sveučilišta u Salfordu istražuju ovaj odnos, a njihova su otkrića nedavno objavljena u časopisu Science of the Total Environment. Rezultati pokazuju da kad se uzmu u obzir glavni čimbenici za koje se zna da doprinose kardiovaskularnim bolestima, postoji značajna povezanost između povišene kardiovaskularne smrtnosti i potrošnje anorganskog arsena koji nosi rižu.

Profesor David Polya sa Sveučilišta u Manchesteru rekao je: - Vrsta studije koja se provodi, ekološka studija, ima mnoga ograničenja, ali je relativno jeftin način utvrđivanja postoji li vjerojatna veza između povećane potrošnje anorganskog arsena koji ima riža i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Studija sugerira da najveći udio konzumenata riže u Engleskoj i Walesu može imati povećan rizik od kardiovaskularne smrtnosti zbog izloženosti anorganskom arsenu u usporedbi s najmanjim udjelom konzumenata riže. Modelirani povećani rizik kreće se oko šest posto. 

Trenutno više od tri milijarde ljudi diljem svijeta konzumira rižu kao svoju osnovnu hranu. Stručnjaci nisu upozoravali ljude da prestanu jesti rižu, već umjesto toga predlažu konzumiranje različitih vrsta riže, za koje se zna da sadrže manje anorganskog arsena - poput basmati i polirane riže. Uz ovo, oni preporučuju jesti uravnoteženu raznolikost namirnica, a ne samo rižu.

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije