Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZABORAVNA AVANTURA

Biciklirajte Zagrebom i okolicom: Koje su rute idealne za obitelj, ali i najhrabrije ovisnike o adrenalinu?

Bicikliranje
Foto: Marija Gašparović, TZGZ
1/5
31.07.2020.
u 08:55

Ako volite biciklirati i pritom upoznavati okolicu Zagreba, u zagrebačkom prstenu ima mnogo staza prilagođenih svim tipovima biciklista, a u našem vodiču doznajte što sve u tom području možete istražiti i doživjeti

Mama, mama, gdje ćemo ići ovaj vikend?- pitanje je koje mi moj desetogodišnji sin postavlja obično već svake srijede i to s takvim žarom u očima kao da u najmanju ruku očekuje obilazak zabavnog parka s jednorozima ili barem supertajne Batmanove špilje. Velika većina nas suočava se svakog vikenda s istim dilemom: gdje povesti obitelj da zajedničko vrijeme provedete na svježem zraku, da pritom ne potrošite pravo bogatstvo na izlete, a da kući ipak dođete s nezaboravnim doživljajima i uspomenama? Za sve one koji traže zanimljive lokacije za obiteljske izlete, predlažemo zabavne aktivnosti poput bicikliranja u kojima možete bezbrižno uživati kako biste napunili baterije za početak tjedna.

 

GDJE BICIKLIRATI U ZAGREBU?

Ako volite aktivni vikend odmor, vaša šumska avantura na dva kotača može započeti na šumovitim obroncima Medvednice. Tamo vas očekuje devet uređenih i dobro označenih staza različitih dužina i zahtjevnosti - jednu grebensku i osam kružnih. Medvednica skriva i poslasticu za iskusne brdske bicikliste - ekstremnu biciklističku „Enduro“ stazu, koja je uređena prije četiri godine. Ona spaja Sljeme i Zagreb, duga je oko 6 kilometara i biciklisti je obožavaju jer su dobili uređenu i adekvatnu stazu koja zahtjeva dobro znanje upravljanja brdskim biciklom. S te staze za samo desetak minuta možete se spustiti do grada. Ako ste roditelji mlađe djece koja ne mogu odvoziti dugačke biciklističke rute, preporučujemo vam vožnju oko jezera Bundek. Veliko jezero ljeti postaje plaža, a Malo jezero rezervirano je samo za životinje, ponajviše ptice. Bundek je pravi mali obiteljski raj jer vas uz to jezero na južnoj obali Save, uz staze za bicikliranje i rolanje, očekuju velika dječja igrališta, i prostor za piknik ili roštiljanje. Ako ste više sportski orijentirani za vas je idealno jezero smješteno na zapadnom dijelu Zagreba, Jarun. Tim jezerom dominiraju veslačka staza, razni sportski sadržaji, tereni za odbojku na pijesku, minigolf… Na Jarunu se nalazi i konjički klub idealan za sve ljubitelje jahanja, a mnogi se već godinama zabavljaju pričama o legendarnom somu Juri, koji prema ribičkim pričama varira između 150 pa sve do 300 kilograma i uspješno odolijeva svim naporima vrsnih ribiča pa je postao svojevrsni zaštitni znak tog jezera.

Medvednica
Foto: Julien Duval

Vjerojatno čak ni začuđujuće mnogo Zagrepčana ne zna da se na jugoistočnoj periferiji grada nalaze jezera Savice, koje imaju službeni status značajnog krajobraza i ornitološkog rezervata. Tako na rubu grada možete biciklirati i uživati u čarima ptičjeg safarija. Riječ je o sustavu od dvanaest jezeraca, nekadašnjih rukavaca rijeke Save, okruženih bujnom vegetacijom i puteljcima. Tu se uglavnom može naići na ribiče, koji su i najzaslužniji za uređenje i zaštitu ovog neočekivanog komada divljine sjeverno od Save, između Mosta mladosti i Domovinskog mosta. Jezera su danas pravi mali životinjski rezervat, a posebnu zaštitu uživaju ptice. Za razliku od ostalih zagrebačkih jezera, jezera Savice mirno su i tiho mjesto, na kojem nema nikakvih komercijalnih sadržaja, čak ni betonske staze. Jezera Savice su neprocjenjivo blago za istinske ljubitelje prirode. Jezera Savice uređena su u tolikoj mjeri da su ugodna za šetnju, a opet dovoljno divlja da odvrate one koji se ne osjećaju ugodno bez asfalta i kafića.

Ako želite biciklirati i pritom upoznavati okolicu Zagreba, u zagrebačkom prstenu ima mnogo staza prilagođenih svim tipovima biciklista.

1. Dugo Selo- Stopama svetog Martina

Upoznavanje Dugog Sela i okolice na biciklu, idealna je obiteljska biciklistička ruta za upoznavanje prirode. Kratka Crvena ruta dugačka je 11 kilometara vodi od središta grada do popularnog izletišta Martin Breg.  Tu rutu odlikuju pitoreskni krajolici koji će vas odvesti do najatraktivnijeg brijega Dugog Sela, Martin Brega, koji vas vodi u srce dugoselskih vinograda, ali i do ostataka najstarijeg spomenika štovanja svetog Martina u ovim krajevima. Duža Plava ruta od 31 kilometra provest će vas po posavskoj ravnici i brežuljcima dugoselskog područja. Na toj ćete ruti moći vidjeti perivoj, koji je  nekad bio prekrasan dvorac kao i imanje Božjakovina, gdje se nalazi jedan od rijetkih primjeraka mamutovca (divovske sekvoje) u Hrvatskoj.  Upravitelj Božjakovine bio je poznati hrvatski književnik Slavko Kolar, koji je ovaj kraj opisao u nekoliko svojih djela, a u Božjakovini je rođena i poznata operetna pjevačica Fanika Haiman, a tamo stanuje i stvara akademski slikar Velimir Trnski.

Jarun
Foto: Julien Duval

2. Moslavina

U okolici Ivanić-Grada i Kloštar za obitelji idealna je zelena ruta, koja kreće iz Kloštar Ivanića, zatim vozite Čemernicom Lonjskom, Donjom i Gornjom Obreškom, Mostarima, Marčanima i Sobočanima. Ako krenete ovom stazom, tu ćete imati priliku razgledati Crkvu Blažene Djevice Marije, koji je najznačajniji spomenik sakralne arhitekture tog kraja, a Crkvu i samostan dao je izgraditi zagrebački biskup Stjepan II. Babonić između 1227. i 1242. godine. U središtu Kloštra nalazi se i seoski središnji zdenac sa zanimljivom nadzemnom arhitekturom. Plava ruta nudi vam vožnju pitoresknim vinogradarskim krajem, ali tu možete detaljnije istražiti šumu Žuticu i gotovo savršenu mrežu ravnih cesta po močvarnoj šumi uz mnoštvo čeličnih, zelenožutih divova razbacanih s lijeve i desne strane cesta. Oni danonoćno crpe naftu iz bušotina od 1800 do 2200 m pod zemljom. I tako već više od četrdeset godina.

Foto: TZZŽ

3. Jastrebarsko

U centru Jastrebarskog, ili Jaske, kako se grad još popularno naziva, možete s obitelji ili prijateljima započeti biciklističku rutu i to od Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko. Tu je i informativni centar lokalne turističke zajednice, zatrebate li pomoć oko snalaženja. Zastanite kod dvorca Erdödy, najstarije građevine u gradu, i probajte zamisliti kako se ovdje nekoć živjelo, ako ste bili plemenita roda. Na plešivičkim brežuljcima često ćete u zraku vidjeti jastrebove, koji su se u srednjem vijeku uzgajali za lov, pa je i grad Jastrebarsko, u podnožju Plešivice, dobio ime po njima. Mjesto duge povijesti već stotinama godina prirodno je središte ovoga područja i početna točka za izlete po okolici.

Japetić
Foto: TZZŽ

Okolica Jastrebarskog nudi brojne označene i neoznačene staze, šumske puteve i ceste. Pokriveno je  sve, od laganih vožnji po ravnom terenu do brdskog biciklizma na Japetiću. Za preporuku je aplikacija Jaska Bike, koja vas vodi kroz osam zanimljivih ruta, uz mnoštvo informacija. Razgledajte Slavetić, naselje od stotinjak stanovnika poznato po autohtonim drvenim kućama koje svakako vrijedi pogledati. Malo jačom uzbrdicom po asfaltu provozajte se do crkve Sv. Antuna Pustinjaka i kurije župnog dvora, čiji skladan kompleks dominira ovim dijelom Plešivičkog prigorja i daje mu posebnu vizuru. Dvorac Oršić-Slavetić spominje se od 13. stoljeća, otad mijenja mnogo vladara. U drugoj polovini 17. stoljeća Oršići se trajno naseljavaju u slavetićkoj utvrdi koja postaje središte njihova prostranog vlastelinstva.  Danas je to zaštićeno kulturno dobro, a smješten je na zaravni brijega obronaka Plešivice omeđen prirodnim bogatstvima, izvorima termalne vode, mlinovima i vinogradima. Na Japetiću se nalazi Planinarski dom na 815 metara visine, gdje vas očekuju domaći specijaliteti, a do doma možete doći uređenom i markiranom  planinarskom stazom.

Cijelu ponudu Zagreba i okolice pogledajte na : www.aroundzagreb.hr

Sadržaj nastao u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije