Naslovnica Lifestyle Gourmet

Pogledajte raskošne kostime za bal u kojem se svijet vraća u doba Casanove

Duždev bal u Veneciji najraskošniji je i najprestižniji dio karnevala u cijelom svijetu
28. veljače 2014. u 10:25 0 komentara 799 prikaza
Kostimi  Antonie Sautter
Foto: Atelier Sautter
Pogledajte galeriju 1/18

Neće ovog vikenda u Veneciji nedostajati raskoši i glamura u posljednjem karnevalskom vikendu. Glavni društveni događaj u Serenissimi priprema se cijele godine. Il Balo dell Dodge, tj. Duždev bal, prestižni je umjetnički događaj i nezaboravno iskustvo za sve koji se uspiju izboriti za pozivnicu ili ulaznicu koje su rasprodane mjesecima unaprijed.

Ovogodišnja je tema posvećena umjetnosti i snovima u kojima je sve dopušteno, a čarobna iluzija postaje stvarnost, barem za jednu noć, te stoga bal 2014. nosi ime: “Želja, opsesija, transgresija”.

Na samom Canalu Grande

Vanity Fair je ovaj događaj nazvao “najprofinjenijim i jedinstvenim umjetničkim događajem na svijetu”, a ABC televizija svrstala ga je među “deset stvari koje apsolutno valja učiniti u životu” – posjetiti ga. Čaroliju bala od 1994. godine, kada je održan prvi, znalački stvara rođena Venecijanka Antonia Sautter, kostimografkinja i stilistica poznata po kostimima kreiranim upravo na modi Serenissime.

Bal se svake godine održava u palači Pisani Moretta na samom Canalu Grande te okuplja goste iz cijelog svijeta koji dolaze doživjeti čaroliju karnevala koji ih u toj noći vraća u vrijeme Casanove. Antonia Sautter iluzijama izrađenim od slika, boja i zvukova te maskama prikriva lica i najpoznatijih međunarodnih umjetnika koji nastupajući njeguju tradiciju venecijanskoga karnevala u jedinstvenom spoju mjuzikla, baleta, opere i glume.

Kostimi  Antonie Sautter | Autor : Atelier Sautter Foto: Atelier Sautter

Kostimi iz slavnih filmova

Sam doživljaj izbora kostima za sretnike koji dolaze na Duždev bal jest nezaboravno iskustvo. Atelijer Antonije Sautter ima više od 1200 kostima, još od doba srednjeg vijeka do 20-ih godina prošlog stoljeća, a svaki unikatni komad obilježava nepogrešivi stil kreatorice koja spaja povijest, tradiciju i modu u svakom detalju – maski, šeširima, nakitu, perju, vrpcama, perikama...

Kostimografska priča bala naslonjena je na barok i rokoko koji plijeni svojim rafiniranim tkaninama, raskošnim krinolinama, zlatovezom, svilama u bojama... Neki od kostima koji se nose na ovoj prestižnoj zabavi proslavili su se i na filmu, primjerice u francuskoj produkciji biografije Vivaldija, princa Venecije, iz 2006. godine, s Michelom Serraultom u glavnoj ulozi ili slavnog Kubrickova hita “Oči širom zatvorene”...

Profesorica s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Nina Režek Wilsom objašnjava kako su kostimi iz ovog razdoblja izrađeni u svili i muslinu pastelnih boja s puno vrpci, volana, nabora...

Kostimi  Antonie Sautter | Autor : Atelier Sautter Foto: Atelier Sautter

– Karakteriziraju ih ‘pagoda’ rukavi, uski gornji dijelovi, raskošni bokovi, a prate visoke napudrane perike s perjem, cvijećem i malim šeširićima. I cipele su često bile od istog materijala – objašnjava te ističe kako sve mora biti u stilu najveće raskoši i dekadencije moćne Serenissime.

>>Pripremite se za karneval! Dječje maske trebaju biti vesele, a ne čudovišne

>>Rio, Nica, Venecija ili Rijeka? Stavite maske, vrijeme je za karnevale

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.